peto kolo hnl-a

Dinamo razbio najvećeg rivala u prvom ovosezonskom prvenstvenom derbiju

14.08.2022.
u 00:28

Dinamo je na Maksimiru rezultatom 4:1 (0:1) slavio u 5. kolu HNL-a protiv najvećeg rivala Hajduka.

Strateg Modrih Čačić dao je prednost Ljubičiću ispred Bočkaja, Petkoviću ispred Drmića te Baturini ispred Oršića, dok je glavni trener gostiju zaigrao s trojicom stopera u prilično dubokoj zoni.

Izuzev prvih petnaestak minuta Dinamo je imao apsolutnu dominaciju u posjedu lopte i relativno lako i često dolazio je u zadnju trećinu. Ipak, prvi je, i to dvaput, zaprijetio Hajduk. U 10. minuti Biuk je lijepo podvalio za Atanasova koji je cimnuo braniča Dinama, no udarac sa 6-7 metara blokirao je Ljubičić. U 15. minuti Livaja je ljevicom iz okreta gurnuo Biuka u 1 na 1 situaciju s Livakovićem, no ne baš najbolje plasirani udarac slabijom lijevom nogom obranio je reprezentativni vratar. 

To je bilo sve od Hajduka sve do nadoknade, Dinamo je preuzeo kontrolu.

Modri su držali loptu no nisu uspjeli izraditi previše prilika iz šesnaesterca. Uglavnom su pokušavali s distance i dubinskim proigravanjima iza Hajdukove zadnje linije. 

U 21. minuti poništen je Špikićev gol nakon što se spomenuti ušuljao iza leđa obrane gostiju i matirao

U 27. minuti plasiranim udarcem s dvadesetak metara Mišić je maksimalno protegnuo Kalinića, a samo minutu kasnije domaćin je bio najbliže golu. Ivanušec je oštro ubacio na rub peterca, a Čolina je u nespretnom pokušaju da očisti opasnost pogodio vratnicu vlastitog gola.

Do kraja prvog dijela Dinamo je kontinuirano napadao, no bez pravih prilika. A onda u sučevoj nadoknadi golčina Atanasova s 25 metara.

Na otvaranju drugog dijela nakon ubačaja Ristovskog glavom je priprijetio Ademi, a reprezentativni vratar gostiju paradom je uhvatio živu loptu.

Dinamo je držao loptu, no sve do 61. nije uspijevao probiti nešto čvršći blok gostiju.

Kad se učinilo da Hajduk uspijeva umrtviti utakmicu, taman pošto je Dambrauskas izvršio trostruku izmjenu, poslavši na klubu oba beka i strijelca Atanasova, njegova momčad je po akcijskoj cijeni poklonila gol domaćinu. Awaziem je izgubio loptu u vlastitih 16, ista je došla do Baturine, a supertalentirana Dinamova desetka zatresla je uz pomoć grede mrežu iza Kalinićevih leđa.

Samo tri minute kasnije, u 64., još od šoka neoporavljeni gosti primili su još jedan gol. Ademi je glavom pokupio ubačaj Špikića s desne strane i još jednom zatresao mrežu kapetana gostiju.

U 70. minuti najveća šansa Hajduka koji je tek koju minutu ranije krenuo ambicioznije od pukog čekanja kontri. Melnjak je utrčao lijevo i odlično ubacio na peterac, a Livaković je dotaknuo loptu tek toliko da uhvati nespremnog Livaju koji bi je inače lagano ugurao u mrežu.

Litvanac je u igru uveo i Sahitija i Kalinića i jurnuo po izjednačenje, gosti su prvi put u utakmici djelovali kao opasnija momčad, no u jeku njihovih napada Dinamo je zadao završni udarac. Polukontru Modrih u 84. minuti završili su Ristovski proigravanjem s boka i joker s klupe Gojak sjajnim prizemnim udarcem s ruba kaznenog prostora.

Tu nije bio kraj. Za konačnih 4:1 u sučevoj nadoknadi drugog dijela zabio je još jedan Čačićev joker s klupe Mislav Oršić na asistenciju Luke Ivanušeca.

Dinamo je zasluženo došao do trinaestog boda u svom petom ovosezonskom prvenstvenom susretu. Hajduk pak ostaje na šest iz tri utakmice.

Obje momčadi u sljedećem tjednu očekuju ključni europski ispiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije