Borba za Ligu prvaka

Dinamo saznao potencijalne suparnike, i neki nisu uopće bezazleni...

navijači dinamo
Getty Images
09.08.2020.
u 12:24

Postojala je od prvog dana ta mogućnost, ali su u Maksimiru ipak svi očekivali lakši put. Da će, očekivano, proći i Juventus i Barcelona i da će Dinamo onda u Europi krenuti od trećeg pretkola Lige prvaka. Jer tada bi europska sezona počela tek 15. rujna, imali bi stručni stožer i igrači još mjesec dana priprema, svako pojačanje koje bi došlo imalo bi i dovoljno vremena za uigravanje.

Ovako, Dinamo mora ubrzati taj zadnji dio priprema, prvu utakmicu u Europi imat će već 25. ili 26. kolovoza. Treba naglasiti da poraz u drugom pretkolu više ne znači ispadanje iz Europe, već odlazak u treće pretkolo Europske lige, ali svejedno, samo pobjeda i to u jednoj jedinoj utakmici, a o čijem će domaćinu odlučivati ždrijeb, nastavlja san o Ligi prvaka i ove jeseni, što su u Dinamu označili kao dohvatljiv cilj. Bilo je mnogo jednostavnije da su Modri igrali samo treće pretkolo, pobjeda bi tada direktno nosila skupinu Europske lige, a poraz nastup u play-offu Europske lige, gdje se ipak igra jedna utakmica.

Ovako, jedna pobjeda donosi još jedno pretkolo bez uzvrata, a poraz isto u Europskoj ligi. A znamo da u jednoj utakmici često ne pobjeđuje bolji i kvalitetniji, u dva susreta takva je prednost ipak izrazita.

Dinamo je, od klubova nositelja u drugom pretkolu, uz Young Boyse jedini koji se i priključuje u drugom pretkolu, svi ostali dolaze iz prvoga. Dakle, Modri na startu svog puta u Ligi prvaka sigurno neće moći igrati protiv Celtica, Astane, Ludogoreca, Young Boysa, Crvene zvezde, Qarabaga, Legije, Maccabija TA, Molde. Ili njihovih protivnika iz prvog pretkola koji, u slučaju prolaska, preuzimaju njihov koeficijent.

Najistaknutiji klub među nenositeljima i potencijalni suparnik jest opasni danski Midtjylland, ali tu su i oni koji prvo trebaju proći prvo pretkolo, poput Ferencvarosa, Slovana iz Bratislave, Cluja, Šerifa, Dundalka, Suduve, Omonije (Nicosia), Sarajeva i Dinama iz Tbilisija. Mađari su i lani bili Modrima zahtjevan suparnik, posebice u Zagrebu, Slovan je neugodna momčad, Šerif stari poznanik, čiji trener Zekić dobro poznaje Dinamo. I doista, ima tu već protivnika koji nisu nimalo bezazleni i protiv kojih će, u samo 90 (ili više) minuta trebati i dosta sreće. Kako god, sve što je moglo krenuti težim putem, tim je putem Dinamu i krenulo.

No, naravno, ne treba ni plakati i očajavati, imaju Modri još dovoljno vremena da igrački sve sjedne na mjesto da bi 25. ili 26. kolovoza, ovisno kad će se igrati utakmica, bili u optimalnom stanju. Spominjali smo već da se u Maksimiru radi i na dovođenju stopera i veznjaka, ako oni za koji dan stignu u Dinamo, čak će i za njih biti dosta vremena da se prilagode i budu pojačanja već na startu europske sezone.

Dinamo će protivnika u drugom pretkolu saznati već u ponedjeljak, tada će svi zajedno moći i nešto više reći o prvoj europskoj stepenici, tada će biti pametniji i po pitanju pojačanja, prodaje igrača. Isto tako, vidjet ćemo hoće li Dinamo odmah iskoristiti pravo da odgodi HNL utakmicu, iako, možda i nema potrebe, jer susret drugog kola Modri igraju 21. kolovoza u Puli, dakle, najmanje četiri dana prije tog europskog dvoboja. Opet, budu li morali na dalek put...

Sve je neizvjesno, puno neizvjesnije nego što bi bilo da sezona starta u trećem pretkolu Lige prvaka. Prvi bi put Modri imali taj privilegij svih ovih godina, nisu ga iskoristili, ne svojom krivnjiom. Ali, eto, Juventus obično pobjeđuje kad treba, ovaj put nije i time je ‘zeznuo’ i Dinamove planove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?