Nogometni klub Vila Croácia

Dječaci iz Rio de Janeira nastavljaju putem kojim je krenuo svećenik i misionar iz Hercegovine

13.08.2018.
u 13:24

U Brazilu, domovini najvećih umjetnika nogometne lopte, već više od 50 godina djeluje nogometni klub Vila Croácia.

U Rio de Janeiru ga je osnovao hercegovački svećenik i misionar Damjan Rodin. Želio je siromašne dječake sačuvati od loših utjecaja života u favelama.

Klub je tijekom desetljeća postao dom dječacima koji s ponosom nose i treniraju u prepoznatljivom dresu na crveno-bijele kvadratiće te s posebnim žarom prate sve utakmice vatrenih.

Danas klub ima oko 120 dječaka. Svi znaju priču o ocu Damjanu koji je došao u siromašnu četvrt na sjeveru Rio de Janeira. Htio je djeci dati obrazovanje, želio je da njeguju religiju, naučio ih je voljeti sport, ali ih je i upoznao s hrvatskom kulturom.

Otac Damjan otvorio je dvije škole za djecu, bolnicu, crkvu te osnovao mali nogometni klub.

Nazvao ga je “Brazil - Hrvatska” kako bi sačuvao uspomenu na svoju rodnu zemlju. Nakon njegove smrti, njemu u čast ime kluba promijenjeno je u Vila Croácia.

Vila Croácia nastavila je čuvati želje oca Damjana.

Klub je prije 20 godina preuzeo Diogo da Costa Raymundo i od tada trenira dječake. Pokušava dječacima u siromašnijim dijelovima Rio de Janeira osigurati koliko-toliko sigurnu budućnost i maknuti ih s ulice.

- U klubu su djeca stara od 5 do 20 godina, ona traže svoju priliku u društvu, priliku u životu. Dolaze iz siromašnih obitelji, bez osnovnih uvjeta, neki nemaju ni dovoljno hrane, a ima i onih koji spavaju pod mostovima.

Neki u školu putuju satima vlakom, autobusom ili odlaze pješice, a svima je san siguran život. Borim se da im bude bolje, da barem nekima od njih dam nadu jer njihove obitelji im to ne mogu dati. Borit ću se za to uvijek kao da mi život ovisi o tome. San mi je učiniti njihov život boljim - govori Diogo da Costa Raymundo.

No, san dječacima je upoznati nekoga od hrvatskih slavnih nogometaša, jednom možda i zaigrati za hrvatsku reprezentaciju jer, iako su daleko i ne poznaju je, oni Hrvatsku doživljavaju svojom drugom domovinom.

O njoj sanjanju kao o zemlji zbog koje im je bolje, barem zbog njezina kockastoga nogometnog dresa.

Za Hrvatsku su navijali na Svjetskom nogometnom prvenstvu, s hrvatskom su reprezentacijom bili u mislima, radovali se svakom golu. Gdje god krenu, dječaci sa sobom nose veliku hrvatsku zastavu.

- Volio bih kad bi neki klub iz Hrvatske pokazao zanimanje za klub. Možda im sponzorirao dresove, dao im sportsku podršku jer to je njihova jedina budućnost, njihova jedina nada u bolji život - rekao je trener Diogo da Costa Raymundo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije