vrijeme promjena

Dobije li Zidane otkaz, idući šef u Realu bit će Pochettino

19.11.2017.
u 07:30

Njegov je ugled izuzetno narastao otkad je pretvorio Spurse u kandidate za engleski naslov i dvaput ih zaredom uveo u Ligu prvaka.

Tottenhamovih 1:1 i 3:1 nad Realom pomaknulo je figure na europskoj trenerskoj ploči. Prema britanskim medijima, Real je prepoznao trenera pijetlova Mauricija Pochettina kao prikladnog nasljednika Zinedinea Zidanea, ako ovaj natrči na otkaz.

Uz Pochettina, Real bi iz londonskog kluba povukao i dva dragulja Spursa – Harryja Kanea i Delea Allija. Madridski div vidi u argentinskom treneru dugoročno rješenje za svoje uvijek rezultatske i estetske prohtjeve.

Pochettinov ugled raste

Zidane je u godinu i pol doveo Modrićev i Kovačićev klub do dvije uzastopne Lige prvaka i do Primere, ali je novu sezonu počeo osrednje i već natukao osam bodova zaostatka za Barcelonom. U Europi je pak protiv Tottenhama uzeo samo jedan od mogućih šest bodova i doveo u pitanje prvo mjesto u grupi.

S obzirom na kvalitetu kadra, bilo bi čudesno da madridisti ne preokrenu formu, no Florentino Pérez ima fiksaciju na rotiranje trenera. Vicente del Bosque, s tri i pol godine od studenog 1999. do lipnja 2003., Realov je trener s najdužim stažem od 1974. i Miguela Muñoza, dok su Leo Beenhakker i José Mourinho izdržali po tri sezone u komadu. Stoga je izgledno da će u dogledno vrijeme trenersko mjesto u Realu biti ispražnjeno, a Pochettino trenutačno najbolje kotira kao idući šef struke.

Njegov je ugled izuzetno narastao otkad je pretvorio Spurse u kandidate za engleski naslov i dvaput ih zaredom uveo u Ligu prvaka. Igra pijetlova svježa je i moćna, a 45-godišnji Poch slovi kao ozbiljan i pedantan stručnjak, za razliku od Zidanea, koji je dosad bilježio uspjehe zahvaljujući karizmi i sretnim zvijezdama.

Bivši argentinski reprezentativac uzburkava duhove otkad se početkom 2009. gotovo bez trenerskog iskustva latio spašavanja Espanyola od ispadanja. Preuzevši svoj stari klub na dnu ljestvice, u prvoj je utakmici izborio 0:0 s Barcelonom u kupu, da bi tri tjedna kasnije svladao istog rivala s 2:1 u prvenstvu. Ta će Barça iste godine pod vodstvom Pepa Guardiole ući u povijest osvajanjem svih šest mogućih trofeja, ali je ipak pokleknula pred drskom i odvažnom Pochettinovom ekipom.

U tri i pol godine vođenja bijelo-plavih s Olimpijskog stadiona na brdu Montjuic, Pochettino je pokazao prve naznake svog potencijala i stila koji će njegovati u Southamptonu i Tottenhamu: sustav 4-2-3-1, ofenzivni nogomet s agresivnim presingom u fazi obrane, postupno građenje napada iz pozadine, praćenje treninga svih uzrasta i promicanje mladih igrača u prvi sastav.

Tottenham mu je najvažniji

Pochettino je ustvrdio da je za njega “Tottenham najvažniji i najveći klub na svijetu”, a da ga u perspektivi ne zanima Real, nego engleska reprezentacija.

– Tottenham mi je sto posto u mislima. Ta je emocija stvarna jer, da je lažna, ne bih je mogao prenijeti ni igračima ni predsjedniku – poručio je u odgovoru na glasine koje ga smještaju na Bernabéu.

Bivši se stoper Newell’sa, Espanyola i Paris SG-a kune da mu je cilj dočekati selidbu Spursa na novi stadion i boriti se za trofeje.

– Ne bih mijenjao posao u Tottenhamu za bilo koji drugi jer sam se prejako vezao s njim i fokusirao na njegov uspjeh. Ovaj klub zaslužuje ljude koji misle samo na njegovu dobrobit – na navijače, igrače i strukture koje nam omogućuju nevjerojatan život. Ovo je fenomenalan klub, sve je u njemu fenomenalno. I zato je važno da mu uzvratimo istom mjerom – dodao je u emotivnom obraćanju javnosti.

Pochettinova povezanost s Engleskom nije ograničena na Tottenham i Southampton, koji je trenirao odmah poslije odlaska iz Espanyola. Proljetos je izjavio da bi jednog dana volio voditi englesku reprezentaciju.

– Čuo sam da su (u engleskom FA) razmišljali o meni, ali ne znam ima li u tome istine. U tom slučaju radio bih s puno poznatih lica kao što su Harry Kane, Danny Rose, Dele Alli, Adam Lallana. Zvuči nevjerojatno, ali Poch je u zadnjih pet godina trenirao većinu debitanata u engleskoj reprezentaciji. Od 21 novijeg nositelja majice s tri lava 17 ih je igralo za Pochettinove momčadi, uključujući 11 najkorištenijih u početnoj postavi! Što bi bilo logičnije nego da se učitelj i učenici spoje i u okrilju reprezentacije, koja je zadnji svijetao trenutak imala na Euru 1996. na domaćem terenu?
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?