Sport u BiH

10 događaja koji su obilježili sportsku 2015.

tuka01_nnn_bih_22082015
02.01.2016.
u 07:00

Najveće razočarenje je neuspjeh bh. nogometaša koji su ponovno podbacili u dodatnim kvalifikacijama. Bolja je bila Irska Zlatni bh. kadeti i Amel Tuka postigli su najveće uspjehe

Da bi i 2015. godina bila uspješna, nogometnoj je reprezentaciji nedostajao plasman na Europsko prvenstvo. On nije ostvaren, u dodatnim kvalifikacijama protiv Irske nije ostvaren cilj, pa je u drugi plan palo i sve ono što se dobro radilo. Nogometnu godinu u BiH obilježila je smjena izbornika Safeta Sušića koji je gotovo izgubio kvalifikacije. Na njegovo mjesto došao je Mehmed Baždarević koji je ipak BiH nekako uspio dovesti do dodatnih kvalifikacija, ali ne i korak dalje. Godinu je obilježilo otvaranje istrage protiv čelnog čovjeka NS BiH Elvedina Begića, istraga nije bila vezana za nogomet nego za Begićev angažman na sarajevskoj zračnoj luci. U ovoj godini donesena je odluka o skraćivanju Premijer lige BiH. Prvi dio sezone je završen i već iduće godine iduća sezona natjecanja će brojati 12 klubova. Bh. nogometaši su ponovno bili tražena roba. Džeko je prešao u Romu, a njegovog suigrača Pjanića sada žele velikani poput Real Madrida i Barcelone. Toni Šunjić je novi član Stuttgarta, Begović je prešao u Chelsea. Tržišna cijena bh. igrača je u porastu pa se i početkom 2016. mogu očekivati njihovi novi transferi.

Skromni trkač osvojio BiH

Svi pišu o njemu - "Amel Tuka predložen za državnu nagradu za sport u 2015.", "dobitnik zlatnika Kulina Bana"..., a do jučer ga nije bilo na mapi onih koji se danas fotografiraju u društvu s njim. Atletski as Amel Tuka je sve obradovao odličnim rezultatima protekle godine, ali tek kada su mu u Italiji ponuđeni bolji uvjeti za trening. Ono što je u Zenici uradio s trenerom Halidom Sedićem, bio je vrhunac za bh. uvjete i dalje se nije moglo. Rad s talijanskim trenerom, treninzi a najboljim atletičarima donijeli su vrhunske rezultate. Nakon fantastičnog nastupa na mitingu Dijamantske lige u Monacu, Amel Tuka je nagovijestio kako može trčati u samom svjetskom vrhu. Na vrhu sportske atletske katedrale uspjeha ostalo je zabilježeno 1,42:51. Njegov medijski nastup nakon rezultata u Monacu najbolje govori o ovom izvanrednom sportašu.

- Ja sam ovo sam čekao godinama i dočekao, hvala onima koji mi daju potporu i neka znaju da su dio ovog uspjeha. Utrku sam istrčao u rangu najboljih, ali sam je istrčao za svoju dušu, rekao nam je nakon utrke Amel Tuka.

I nakon uspjeha na SP-u u Pekingu, kada nas je obradovao medaljom, ostao je na nogama i čvrsto hodao po zemlji. Poznavajući ovog atletičara, on na ovim sportskim rezultatima sigurno neće stati, predstoji mu možda i najveći sportski nastup u karijeri, Olimpijske igre u Brazilu. Poznavajući njegov pristup obvezama, treningu i krajnjem cilju možemo se nadati novim dobrim rezultatima Amela Tuke.

 

Najveći uspjeh bh. košarke

Kadetska košarkaška reprezentacija BiH osvajanjem 1. mjesta na Europskom prvenstvu u Litvi postigla je jedan od najvećih uspjeha u sportskoj povijesti BiH od njezinoga osamostaljenja. Put do krova Europe prokrčila je momčad koju je s klupe vodio mladi trener Josip Pandža. Na parketu njegova glavna uzdanica bio je Džanan Musa koji je proglašen za najboljeg igrača Europskog prvenstva. Musa je cijelo prvenstvo odigrao na visokoj razini, a osobito dobro su mu pomagali Njegoš Sikiraš i Sandi Čampara. U sivilu neuspjeha bosanskohercegovačkog sporta, uspjeh mladih košarkaša do 16 godina ostat će trajno upisan u analima bosanskohercegovačke košarke. Za najveći broj košarkaša koji su se okrunili zlatnom medaljom, stručnjaci predviđaju blistavu karijeru. Mladi Musa već sada plijeni svojim igrama u majici hrvatskog prvaka Cedevite.

Beljo postao prvak Europe

Mostarski profi boksač Damir Beljo u 2015. godini imao je najveći uspjeh u svojoj karijeri. Prvo je početkom godine osvojio WBO naslov europskog prvaka protiv Nijemca Maika Kurzweil spektakularnim nokautom u 1. rundi! U drugom dijelu godine Beljo je isti naslov obranio protiv još jednoga Nijemca Mohameda Rasulija na spaktakularnoj gala boksačkoj večeri koja se održala na Pecari u Širokom Brijegu. Medijski prostor tada je manje zaokupirao njegov veliki sportski uspjeh. Mali dio gledatelja na Pecari zviždao je tijekom intoniranja himne BiH, a na Beljin znak neodobravanja, publika je prestala s tim. Belji u 2016. godini vjerojatno slijedi napad na naslov WBO svjetskog prvaka u kruzer kategoriji, a taj naslov od Parlova s prostora bivše Jugoslavije još nitko nije osvojio.

Treći uzastopni naslov

Košarkaši Igokee iz Aleksandrovca treći put u nizu postali su prvaci BiH. U finalnom nizu u tri susreta bili su bolji od Širokog i tako po četvrti put postali prvaci države. Igokea je tako prekinula višegodišnju dominaciju Širokobriježana predstavljajući ujedno BiH u regionalnoj ABA ligi. Uspjeh Aleksandrovčana nastavlja se u prvenstvu nakon što su prije dvije sezone bili najbolji i u ligaškom dijelu regionalne ABA lige. Aleksandrovčani ove sezone u tom natjecanju ne igraju uvjerljivo kao proteklih sezona. Premda su dva puta uspješno prošli u Beogradu, pobjedama nad Crvenom Zvezdom i Partizanom, ostanak u regionalnoj ABA ligi nije im zajamčen.

Neuspjeh u Kataru

U sportskom smislu protekla godina je za BiH počela sjajno, s velikim uspjehom rukometaša i njihovim nastupom na SP u Kataru. U zavjetrini nogometnih priča i laži, vrijedni rukometni djelatnici uspjeli su dovesti Zmajeve na ovo prvenstvo na kojem smo mogli napraviti i puno više "da se u ovoj zemlji više pozornosti pridaje sportu", a to je pravo naličje nastupa rukometaša u Kataru. Danas, s ove vremenske distance, ostaje nam saznanje da je BiH moga napraviti i puno bolji plasman na debitantskom nastupu u Kataru. Nažalost, izbornik Marković je već u pripremnom razdoblju imao niz problema s ozljedama ključnih igrača, što se vidno odrazilo na rezultat. Najbolji bh. rukometaš Prce neke je utakmice igrao i s napuknutom šakom, ali ni to nije bilo dovoljno za nešto više od 20. mjesta. Za veći uspjeh u Kataru potrebna je bila kvalitetnija klupa, malo više sportske sreće.

Dobra godina za Džumhura

Najbolji bh. tenisač Damir Džumhur iz godine u godinu podiže ljestvicu uspješnosti. U 2015. godinu ušao je kao 109. tenisač svijeta, a istu je godinu završio na 82. poziciji ATP ljestvice profesionalnih tenisača, a najbolje plasiran tijekom godine bio je na 77. mjestu spomenute ljestvice. U ovoj godini Džumhur je slavio na Challengerima u Maroku, Nizozemskoj i Dominikanskoj Republici. Oni koji bolje poznaju tenis govore kako je to veliki uspjeh za 23-godišnjeg tenisača koji bi tek u budućnosti trebao igrati svoj najbolji tenis.

Dva europska odličija

Aleksandra Samardžić je članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva, a ove godine je, između ostalog, osvojila dva europska odličja. Na Europskom prvenstvu do 21 godine u austrijskom Obertvartu bila je brončana, a do srebra je stigla i na Europskom prvenstvu za mlađe seniorke u Bratislavi. Ove godine je bila i zlatna na Balkanijedi u Sofiji, zlatna na europskim kupovima u Sarajevu i ruskom Orenburgu.

Dominacija Gruđanki u BiH

Za manje od šest godina postojanja, HŽRK Grude Autoherc izrastao je u sportskog Gullivera za bh. prilike. "Polustatutarna odredba" svih u klubu da svake godine rezultati moraju biti bolji nego prethodne, mogla bi rukometašice iz Gruda uskoro dovesti i u krug europskih vrijednosti. Prvakinje su i osvajačice Kupa BiH, najbolje u BiH u svim mlađim uzrastima te na putu sve ponoviti i 2016. godine, jer su jesenske prvakinje. Uz boćare (prvaci i osvajači Kupa BiH), grudske rukometašice "krive" su što su Grude "najsportskiji grad u ZHŽ u 2015". Objektivno, gotovo u cijeloj BiH nemaju premca.

Malonogometno ludilo

Malonogometno hercegovačko ludilo ponovno je obilježilo vruće ljetne dane i u 2015. godini. Završnica liga hercegovačkih mjesnih zajednica održana je prošle godine u Ljubuškom, a naslov prvaka osvojila je momčad Međugorja. Ipak, završnica bila je samo kruna slične euforije u 10 hercegovačkih gradskih i općinskih natjecanja koja su ukupno igrala tisuće igrača, s tribina su susrete pratile stotine tisuća gledatelja.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?