Analiziraju se rezultati Boćarskoga prvenstva i pojedinačni prvaci Bosne i Hercegovine

Dok se Grude pripremaju za Euro, Josip Glavaš preuzeo primat u "brzincu"

01.07.2023.
u 20:49

Pri kraju je svođenje učinaka u minulom Boćarskom prvenstvu Bosne i Hercegovine u momčadskoj i ekipnoj konkurenciji, a pred boćarima je, nakon kraćega ljetnog odmora, nova sezona koja donosi i organizaciju Boćarskoga prvenstva Europe, piše Večernji list BiH.

Kužić vlasnik rekorda

Središte boćanja na Starome Kontinentu početkom listopada, i to drug put, bit će Grude. Dakle, pred čelništvom Boćarskoga saveza Bosne i Hercegovine u sljedećem su razdoblju važne zadaće. Što se tiče protekle sezone, ona je, gledano prema pojedinačnim rezultatima, u momčadskom dijelu prvenstva, donijela neke novine, ali ne i napredak. U najatraktivnijoj disciplini - brzinskoga izbijanja najbolji rezultat ostvario je Josip Glavaš, mladi boćar Gruda, s 35 pogodaka. Međutim, taj je rezultat ipak slabiji od 37 pogodaka, koliko je prije dvije sezone u toj disciplini imao "vječni" Željko Kužić, boćar Neuma.

Inače, Kužić je kao boćar nekadašnjeg prvaka Radišića, s 43 pogotka vlasnik bh. rekorda. S obzirom na Glavaševu odlučnost, točnije volju za treniranjem, za očekivati je da će ovogodišnji najbolji rezultat premašiti već iduće sezone. U disciplini štafetnog izbijanja najbolji rezultat - 37 pogodaka ostvarila je kombinacija Mario Hrkać/Marinko Mikolić iz Širokog. To je, primjerice, za dva "punta" bolji rezultat nego recentne 2021. godine. U disciplini preciznog izbijanja najbolji učinak imao je Mate Grubišić. Kapetan Bure ostvario je učinak od 23 pogotka. U odnosu na 2021. godinu, to je za pet "punata" slabije od učinka Ante Dedića, šampiona iz 2021. godine. Podsjećamo, naslov prvaka u protekloj su sezoni osvojili, odnosno obranili boćari Gruda, dok su se pobjedom u Kupu prvim trofejem okitili boćari Svetog Stipana iz Gorice kod Gruda.

Valja se podsjetiti i rezultata u pojedinačnoj konkurenciji, gdje je ugodno iznenadio veteran Ante Juka, koji je osvojio zlato i broncu. Juka je s klupskim kolegom iz BK Čapljina Srećkom Hercegom osvojio naslov državnog prvaka u disciplini par klasično, slijede ih Mile Primorac/Damir Suton (BK Dračevo) te Nikola Zelić/Damir Kežić (BK Rastok). U disciplini pojedinac klasično naslov je osvojio Goran Jurić (BK Bura), bivši reprezentativac, osvajač medalja s europskih i svjetskih prvenstava, slijede ga klupski kolega Mate Grubišić na drugom, dok su na diobi trećeg mjesta Ivan Herceg (BK Rastok) i Dražen Glavaš (BK Grude).

Među boćarima iz BiH disciplina preciznog izbijanja, u kojoj je osvojeno i najviše medalja na velikim natjecanjima, ostaje najpopularnija. Čak 30 boćara iz osam klubova sudjelovalo je na prvenstvu, a naslovom prvaka okitio se mladi Ante Soldo (BK Široki), drugi je bio Ivan Gujinović (BK Dračevo), treći Ante Juka (BK Čapljina), a četvrti Darko Šunjić (BK Rastok).

Veće zanimanje

Dakle, kada su po srijedi pojedinačna natjecanja, primjetna je disperzija po klubovima pa tako osvajači medalja dolaze iz šest klubova. To je, svakako, poticaj za iduću sezonu. U odnosu na sezonu 2021./2022. i nekoliko prethodnih, protekle sezone pojedinačna su prvenstva izazvala veće zanimanje, što je dobar znak i vrijedno spomena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije