Na najvećem svjetskom košarkaškom trgovanju Čapljinac i Čitlučanin

Dragan Bender 4. draft i najbolje rangirani Hrvat u povijesti NBA

25.06.2016.
u 10:00

Na ovogodišnjem najvećem svjetskom košarkaškom trgovanju, NBA draftu, Hrvatska je imala tri predstavnika. Povijesni rezultat ostvario je hrvatski reprezentativac, rođeni Čapljinac, Dragan Bender. Košarkaš koji je proteklu sezonu proveo u redovima višestrukih izraelskih i europskih prvaka Maccabiju, izabran je u prvom krugu kao četvrti ‘pick’ i tako postao najbolje rangirani Hrvat u povijesti.

Prvi ‘pick’ Phoenix Sunsa

Dragan Bender je preoteo petu poziciju hrvatskih igrača na draftu koju je lani imao Mario Hezonja koji je prošlu sezonu igrao za Orlando Magic. Bendera su u prvom krugu izabrali Phoenih Sunsi. Hrvatski krilni centar, Dragan Bender, ne samo je što je postao najbolje draftirani Hrvat, postao je i najviše draftirani igrač Sunsa još od vremena Armona Gilliama kojeg su 1987. godine uzeli kao drugi ‘pick’. Phoenih Sunsi odabrali su najmlađeg košarkaša na draftu, Bender je 19 dana mlađi nego što je to bio Devin Booker prošle godine. Prognoze koje su davane prije drafta obistinile su se i Bender je završio kao 4. ‘pick’. On je od 2014. godine član Maccabija iz Tel Aviva. Igrao je prosječno 14,5 minuta i imao učinak od 5,5 poena i po utakmici tri skoka. S Maccabijem je Bender sklopio sedmogodišnji ugovor uz uvjet i izlaznu klauzulu od 1,3 milijuna dolara. Očekivati je da će Čapljinac već od iduće sezone zaigrati u NBA. Osamnaestogodišnji košarkaš sa svojih 216 cm igra na poziciji četvorke i stručnjaci mu prognoziraju sjajnu karijeru. Dragan Bender zbog poznate afere sa sportskom opremom nije igrao za Hrvatsku prošle godine na SP-u u Grčkoj. Hrvatska je osvojila srebro, a s Benderom bi se sigurno pozlatila bez obzira na to što su u finalu igrali protiv SAD-a. Bender je u Grčkoj bio žrtva menadžera i njihove pohlepe te je zbog ekskluzivnog ugovora o nošenju opreme Adidas ispao žrtva jer je morao nositi opremu Nike koji su bili sponzor Hrvatskog košarkaškog saveza. No, unatoč svemu njegov talent se pročuo te je tako skrenuo pozornost na sebe. Njegovih 216 centimetara visine i igranje na poziciji četvorke, pa i trojke, rijetko koji košarkaš u svijetu to danas može imati, pa i odigrati. Uz Čapljinca Bendera, Hrvatska je imala još dvojicu košarkaša koji su bili na draftu. Centar Cibone Ante Toni Žižić izabran je kao 23. ‘pick’ od Boston Celticsa, a njegov reprezentativni kolega iz mlade hrvatske reprezentacije, Čitlučanin, Ivica Zubac, koji je jedno vrijeme nosio majicu Cibone, pa potom zbog spora između dva kluba, preko Cedevite, završio u srbijanskom Mega Leksu koji vodi jedan od najpoznatijih svjetskih košarkaških menadžera Miško Ražnjatović, izabran je kao 32. ‘pick’ od Los Angeles Lakersa.

Sjajna statistika Ivice Zupca

Nakon Zorana Planinića, nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca, a koji je igrao za New Jersey Netse, Zubac bi mogao postati drugi Čitlučanin koji će igrati u NBA ligi.

Zubac je imao sjajnu rolu na U-19 SP-u kada je Hrvatskoj za dlaku izmaklo zlato. Zubac, rođen u Mostaru 1997. godine, imao je tada učinak od 17,6 poena i 7,9 skokova po utakmici.

U Boston Celticsima za koje je draftiran centar Ante Toni Žižić, dobro poznaju hrvatsku košarku. U njima su sredinom devedesetih igrali Dino Rađa i Stojko Vranković. Najvjerojatnije se Žižić neće odmah odseliti preko bare i čekat će najpovoljniji trenutak za odlazak u najjaču ligu svijeta.

Trenutačno u NBA ligi igraju tri košarkaša iz BiH, Jusuf Nurkić, Bojan Bogdanović i Mirza Teletović. Ako Bender i Zubac zaigraju u NBA ligi, bit će to najveća kolonija hercegovačkih košarkaša u povijesti NBA lige. Još su dvojica igrača iz Hercegovine nastupala u NBA ligi. Čitlučanin Zoran Planinić draftiran je kao 22. ‘pick’ od New Jersey Netsa, Damir Markota, čija je majka iz mjesta Rakitno, draftiran je od San Antonio Spursa, a Širokobriježanin Stanko Barać draftiran je kao 32. ‘pick’ 2007. godine od Miami Heata, ali nikada nije zaigrao u NBA ligi.

Philadelphia 76ersi su, prema očekivanjima, kao prvi ‘pick’ ovogodišnjeg NBA drafta izabrali australskog košarkaša Bena Simmonsa, koji dolazi sa Louisiana State Universityja, gdje je proveo samo jednu godinu prije nego je odlučio krenuti put NBA lige. Simmons je za Sveučilište ubacivao u prosjeku 17,4 poena te je imao 11,8 skokova po utakmici. Deset najbolje draftiranih igrača: 1. Ben Simmons SF/PF Australija Philadelphia 76ers, 2. Brandon Ingram SF SAD LA Lakers, 3. Jaylen Brown SF SAD Boston Celtics, 4. Dragan Bender PF/C Hrvatska Phoenix Suns, 5. Kris Dunn PG SAD Minnesota Timberwolves, 6. Buddy Hield SG Bahami New Orleans Pelicans, 7. Jamal Murray SG Kanada Denver Nuggets, 8. Marquese Chriss PF SAD Sacramento Kings, 9. Jakob Poeltl C Austrija Toronto, 10. Thon Maker PF Australija Milwaukee Bucks

Ključne riječi
nba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije