Odlazak komentatorske legende

Duško Korać izgubio najvažniju utrku svog života

Dusko Korac
04.01.2016.
u 16:13

Koraću je prije skoro dva tjedna pozlilo po završetku prijenosa odbojkaške utakmice između Jedinstva iz Stare Pazove i Tenta

“Juso, Juso, Jusoooooo! Ima Boga, ima Boga! Ovo je pobjeda sporta nad farmacijom”, vrištao je u mikrofon komentator RTS-a Duško Korać nakon što je Jamajčanin Usain Bolt savladao Amerikanca Justina Gatlina u utrci na 100 metara na Svjetskom prvenstvu u Pekingu prošle godine.

Legendarni komentator RTS-a Duško Korać izgubio je svoju životnu utrku u 9.00 sati 4. siječnja 2016. u Urgentnom centru Beograd tako da više nećemo slušati njegove emotivne prijenose atletike, skijaških sportova, vaterpola i odbojke. Zbog nekih njegovih komentara su se, doduše, ljutili gledatelji, zbog nekih Duškovi poslodavci. Bilo je i sportaša kojima nije bilo pravo ono što je Duško znao izgovoriti pa su čak i peticije pokretali. 

Međutim Jedno mu nitko ne može osporiti - bio je ljubitelj sporta i izvrsno ga je poznavao. Bio je jedinstven u svom izlaganju, a i nije se libio javno iznjeti svoj stav ne vodeći baš računa pri tome dopada li se to nekome ili ne. Rođen je 4. srpnja 1955. u Ivangradu (današnje Berane u Crnoj Gori). On je putem natječaja 1978. godine primljen u Radio televiziju Beograd. 1985. godine dobio je ponudu da se bavi ekonomsko-političkim novinarstvom, ali je to odbio, jer se želio posvetiti sportu.

Korać je 1987. odbio ponudu da bude glavni i odgovorni urednik sportske redakcije s obrazloženjem da urednici treba ba budu iz Srbije. Od 1990. godine prestaje prenositi nogometne utakmice zbog inicidenta između Zvonimira Bobana i policajca na stadionu Maksimir, budući da je Koraćev otac bio policajac on je to doživio jako osobno.

Suspenzija
U seriju epizoda koje su obilježile bogatu karijeru sportskog komentatora svakako je potrebno uvrstiti i momenat kada je Korać 2006. bio suspendiran na mjesec dana zbog, kako je tada bilo navedeno narušavanja profesionalnih princpia tijekom EP u atletici. Naime tadašnji generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kaznu je odredio poslije razgovora sa Koraćem, koji se ispričao zbog ispada.

Korać je u izravnom prijenosu vrijeđao konkurentsku tb kuću B92 zato što su posjetitelji Internet foruma te kuće kritizirali i podsmijavali se Koraćevom načinu prenosa.
Tadašnje Koraćeve komentare osudila su i novinarska udruženja a on sam nije poricao svoju krivnju za počinjeni propust. Posljednju vaterpolo utakmicu u svojoj karijeri prenosio je 2008. na OI u Pekingu i to zanimljivo, između Crne Gore i Hrvatske.

Protiv dopinga
Korać je obožavao ruske atletičare, a posebno skakačicu s motkom Jelenu Isinbayevu. Hvalio je i Usaina Bolta, a poznata je ona njegova izjava “Jusa i ja smo stari drugari”. Također, je bio veliki protivnik uporabe dopinga, a obožavao je i zimske sportove. 

Koraću je prije skoro dva tjedna pozlilo po završetku prijenosa odbojkaške utakmice između Jedinstva iz Stare Pazove i Tenta. Nije se oporavio i izgubio je najvažniju utrku svoga života. Ostat će upamćen kao čovjek koji je dosljedno radio svoj posao najbolje kako je to mogao. Vrijeme i mjesto pokopa bit će naknadno priopćeni javnosti.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije