Odlazak komentatorske legende info box

Duško Korać izgubio najvažniju utrku svoga života

UMRO
05.01.2016.
u 07:00

Obožavao je Ruskinju Isinbayevu i Jamajčanina Usaina Bolta Koraću je prije gotovo dva tjedna pozlilo po završetku prijenosa odbojkaške utakmice između Jedinstva iz Stare Pazove i Tenta

"Juso, Juso, Juso! Ima Boga, ima Boga! Ovo je pobjeda sporta nad farmacijom", vikao je u mikrofon komentator Radio-televizije Srbije Duško Korać nakon što je Jamajčanin Usain Bolt dobio Amerikanca Justina Gatlina u utrci na 100 metara na Svjetskom prvenstvu u Pekingu prošle godine.

Legendarni komentator RTS-a Duško Korać izgubio je svoju životnu utrku u 9 sati 4. siječnja 2016. u Urgentnom centru Beograd i više nećemo slušati njegove emotivne prijenose atletike, skijaških sportova, vaterpola i odbojke. Zbog nekih njegovih komentara su se, doduše, ljutili gledatelji, zbog nekih Duškovi poslodavci. Bilo je i sportaša kojima nije bilo pravo ono što je Duško znao izgovoriti pa su čak i peticije pokretali.

Međutim, jedno mu nitko ne može osporiti - bio je ljubitelj sporta i izvrsno ga je poznavao. Bio je jedinstven u svom izlaganju, a i nije se libio javno iznijeti svoj stav ne vodeći baš računa pri tome sviđa li se to nekome ili ne. Rođen je 4. srpnja 1955. u Ivangradu (današnje Berane u Crnoj Gori). On je na natječaju 1978. godine primljen u Radio-televiziju Beograd. Godine 1985. dobio je ponudu da se bavi ekonomsko-političkim novinarstvom, ali je to odbio jer se želio posvetiti sportu. Korać je 1987. odbio ponudu da bude glavni i odgovorni urednik sportske redakcije s obrazloženjem da urednici trebaju biti iz Srbije. Od 1990. godine prestaje prenositi nogometne utakmice zbog incidenta između Zvonimira Bobana i policajca na stadionu Maksimir, s obzirom da je Koraćev otac bio policajac, on je to doživio jako osobno.

Suspenzija

U seriju epizoda koje su obilježile bogatu karijeru sportskog komentatora svakako je potrebno uvrstiti i trenutak kada je Korać 2006. bio suspendiran na mjesec dana zbog, kako je tada bilo navedeno, narušavanja profesionalnih principa tijekom EP u atletici.

Naime, tadašnji generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kaznu je odredio poslije razgovora s Koraćem koji se ispričao zbog ispada.

Korać je u izravnom prijenosu vrijeđao konkurentnu TV kuću B92 zato što su posjetitelji internet-foruma te kuće kritizirali i podsmijavali se Koraćevu načinu prijenosa.

Tadašnje Koraćeve komentare osudila su i novinarska udruženja, a on sam nije poricao svoju krivnju za počinjeni propust. Posljednju vaterpolsku utakmicu u svojoj karijeri prenosio je 2008. na OI u Pekingu, i to, zanimljivo, između Crne Gore i Hrvatske.

Protiv dopinga

Korać je obožavao ruske atletičare, a posebno skakačicu s motkom Jelenu Isinbayevu. Hvalio je i Usaina Bolta, a poznata je ona njegova izjava: "Jusa i ja smo stari drugari".

Također, je bio veliki protivnik korištenja dopinga, a obožavao je i zimske sportove.

Koraću je prije gotovo dva tjedna pozlilo po završetku prijenosa odbojkaške utakmice između Jedinstva iz Stare Pazove i Tenta.

Nije se oporavio i izgubio je najvažniju utrku svoga života. Ostat će upamćen kao čovjek koji je dosljedno radio svoj posao najbolje kako je to mogao.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije