GOLDEN BOY

Dva Hrvata uvrštena među 60 najvećih nogometnih talenata

27.08.2021.
u 11:19

Glavnih pet favorita već se zna, a bit će veliko iznenađenje ako nagradu osvoji bilo tko drugi osim veznjaka Barcelone Pedrija (18). 

U lipnju je objavljen prvi popis od 100 nominiranih nogometaša, a u srijedu 25. kolovoza je popis imena za nagradu Golden Boy sužen na 60 najboljih u izboru za 2021. godinu. Već 19. dodjela nagrade najboljem nogometašu do 21 godine u europskim klubovima lagano se zahuktava, a među 60 najboljih nadolazećih zvijezda nalaze se i dvije hrvatske nogometne nade koje su zaslužile ulazak u birano društvo.

Riječ je o Jošku Gvardiolu (19), A-reprezentativcu i polivalentnom braniču koji je ovog ljeta Dinamo zamijenio RB Leipzigom, te atraktivnom krilnom napadaču i U-21 reprezentativcu Stipi Biuku (18) koji brani boje splitskog Hajduka. 

Biuk je pravo osvježenje

Gvardiol je u proteklih godinu dana jako brzo stasao iz igrača Dinamove nogometne škole u neizostavnog člana prvih 11 u seniorskoj momčadi. Na kojoj god poziciji igrao, bilo na mjestu stopera ili lijevoga bočnog igrača, Gvardiol je, unatoč manjku iskustva, u Dinamovu obranu ulijevao sigurnost, ali i hrabrost budući da se s bočne pozicije nije libio prodirati i priključivati ofenzivnijim suigračima. Njegova smirenost na lopti i čvrstoća u duelima, posebice za njegove godine, impresionirale su i u HNL-u i u Dinamovoj povijesnoj sezoni Europske lige što je jako brzo prepoznao stožer RB Leipziga, kluba koji je trenutačno među najboljima u Europi po skautiranju te nogometnom odgajanju mladih potencijala. Njemački je klub sklopio s njim ugovor već u siječnju ove godine, ali je Joško još ostao na kaljenju u hrvatskom prvaku gdje je vrhunskim igrama zaslužio ne samo mjesto na popisu Zlatka Dalića za ovogodišnje Europsko prvenstvo, nego i mjesto u prvih 11. Na Euru je, istini za volju, napravio i nekoliko pogrešaka, ali je većinom igrao jako hrabro, požrtvovno i kvalitetno na poziciji lijevoga bočnog igrača, koja mu, moramo na to podsjetiti, nije primarna. Najveći pokazatelj Gvardiolove kvalitete je to što već u samom startu svoje karijere u Bundesligi igra u Leipzigovih prvih 11.

Za one koji nisu pratili mlađe selekcije Hajduka i hrvatske reprezentacije, Stipe Biuk bio je najveće osvježenje protekle sezone u HNL-u. Seniorskoj momčadi se za stalno priključio u siječnju ove godine, a od travnja počeo je kontinuirano dobivati prilike. U Hajduku koji je pod kormilom obrambeno nastrojenog Talijana Paola Tramezzanija bio dosta napadački sterilan, Biuk je, uz Marka Livaju, bio jedini na terenu sposoban odigrati taj jedan potez koji će gledateljima oduzeti dah, ali na kraju i donijeti prednost. Nastavio je to činiti i u novoj sezoni pod znatno ofenzivnijim trenerom Jensom Gustafssonom. Nema te utakmice u kojoj Biuk barem jednom neće briljantnim driblingom ili trkom stvoriti igrača više, a s 18 godina biti jedan od miljenika splitske publike nije nimalo lagan zadatak.

Osvajali Messi, Haaland...

Iako nam je iznimno drago što su dvojica naših nogometaša među nominiranima, moramo biti realni i reći da nisu među favoritima za osvajanje nagrade. Glavnih pet favorita već se zna, a bit će veliko iznenađenje ako nagradu osvoji bilo tko drugi osim veznjaka Barcelone Pedrija (18). Kreativni veznjak Blaugrane bio je uz Lionela Messija jedna od rijetkih svijetlih točaka protekle sezone te neizostavan član prvog sastava. Isto tako, bio je neizostavan u prvih 11 Španjolske na Euru (polufinale) i Olimpijskim igrama (finale) te U-21 Španjolske na Euru (polufinale). Nevjerojatna je činjenica da je u 2021. godini odigrao 51 utakmicu, daleko više od bilo kojeg igrača s ovog popisa, ali i više od bilo kojeg seniorskog nogometaša u vrhunskom profesionalnom nogometu. Među favoritima za osvajanje nagrade još su Jude Bellingham (Borussia D./Engleska), Bukayo Saka (Arsenal/Engleska), Ryan Gravenberch (Ajax/Nizozemska) te Edouardo Camavinga (Rennes/Francuska).

Nagrada Golden Boy u gotovo svim slučajevima bila je dobar pokazatelj tko će postati velika nogometna zvijezda. Posljednje godine osvajač je bio Erling Haaland, a kroz povijest nagradu su osvajali igrači poput Messija, Mbappéa, Rooneya, Aguera i Pogbe. Prvi osvajač je 2003. bio Rafael van der Vaart.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije