Britanski sud presudio

Epilog tragedije na Hillsboroughu: Navijači Liverpoola su ubijeni

Navijaci Liverpoola
26.04.2016.
u 16:39

Devedeset i šest navijača Liverpoola, većinom mladića, umrlo je zgnječeno na ogradi "navijačkog kaveza" na stadionu Hillsborough u Sheffieldu uoči polufinalne utakmice FA kupa Liverpoola i Nottingham Foresta 27. travnja 1989. godine

Britanski sud zaključio je da je 96 navijača Liverpoola koji su 1989. umrli natiskani na ogradu stadiona Hillsborough "nezakonito ubijeno".

Tragedija na Hillsboroughu najveća je sportska tragedija u britanskoj povijesti.

"Nezakonito ubojstvo" je termin u britanskom pravosuđu koji se odnosi na ubojstvo što su ga skrivili jedan ili više nepoznatih počinitelja.

Devedeset i šest navijača Liverpoola, većinom mladića, umrlo je zgnječeno na ogradi "navijačkog kaveza" na stadionu Hillsborough u Sheffieldu uoči polufinalne utakmice FA kupa Liverpoola i Nottingham Foresta 27. travnja 1989. godine.

Sud je zaključio da su pogreške i nemar šefa osiguranja i policije u planiranju i provedbi osiguranja na stadionu pridonijeli tragediji.

Do nesreće je došlo pošto je previše navijača propušteno na tribinu koja je od travnjaka bila odvojena visokom ogradom. Pod pritiskom mase navijača koji su ulazili na tribinu, oni u prvim redovima nisu imali kamo.

Stravične snimke mladih navijača koji se u agoniji bore za život pritisnuti uz metalne ograde, tijela razbacana po travnjaku i gledatelji koji od drvenih držača reklama rade priručna nosila, užasnuli su naciju.

Tragedija na Hillsboroughu promijenila je engleski nogomet. Stajaća mjesta, kavezi i metalne ograde zauvijek su nestali sa stadiona.

Nekoliko desetaka rodbine 96 žrtava ubijenih okupilo se pred zgradom suda kako bi proslavili presudu, te su se grleći pjevali himnu Liverpoola  You'll Never Walk Alone.

Članovi obitelji žrtava 27 godina su se zalagali za to da se navijače odriješi odgovornosti za tragediju. Sud im je dao za pravo i proglasio da oni ne snose nikakvu odgovornost.

"Pravda za 96. Pravda za sve", objavila je  Hillsborough Justice Campaign (HJC), glavna skupina koja se borila za procesuiranje krivaca, a financirana je novcem obitelji žrtava. "Hvala svima koji su podržali HJC", napisali su na društvenim mrežama, prenosi dpa. 

Nova istraga o događanjima na stadionu u Sheffieldu pokrenuta je 2012. godine pošto je Londonski visoki sud odbacio presudu staru 21 godinu da se radilo "o nesretnom slučaju".

Britansko tužiteljstvo će na osnovu današnje presude odlučiti hoće li pokrenuti kazneni progon protiv odgovornih za tragediju. 

Britanski premijer David Cameron rekao je da se "radi o povijesnom danu i da je pravda za navijače Liverpoola bila spora, ali je napokon stigla".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije