razni krajevi

Evo otkud su Dalićevi izabranici!

vatreni
Luka Stanzl/PIXSELL
20.06.2021.
u 20:50

Ukupno gledajući, 241 nogometaš rođen u Hrvatskoj nosio je dres nacionalne vrste. Slijede Bosna i Hercegovina s 29, a potom Njemačka s 13 reprezentativaca

Gledamo li iz kojih dijelova Hrvatske dolazi 26 Dalićevih igrača na Euru, prevladavaju Dalmatinci, odnosno igrači iz dalmatinskog zaleđa. Iz tog su kraja čak desetorica hrvatskih igrača. To su Splićani Lovre Kalinić, Domagoj Bradarić, Ivan Perišić i Nikola Vlašić, Zadrani Luka Modrić, Dominik Livaković i Šime Vrsaljko, Šibenčanin Duje Ćaleta-Car, Imoćanin Ante Rebić te Metkovac Bruno Petković.

Gledajući pojedinačno gradove, najviše vatrenih rođeno je u Zagrebu. Njih sedmorica pošli su na smotru najboljih momčadi Starog kontinenta. To su: Marcelo Brozović, Milan Badelj, Josip Juranović, Josip Brekalo, Mislav Oršić, Andrej Kramarić i Joško Gvardiol. Trojica igrača Dalićeve vrste na ovom Euru posebno će biti praćena u Slavoniji. To su Osječani Domagoj Vida i Borna Barišić te Vinkovčanin Mile Škorić.

Jedini igrač iz Istre koji na Euru konkurira za sastav je treći vratar Simon Sluga. Predstavnika na Euru nema Zagorje, no ima Varaždin, jer tamo je rođen Luka Ivanušec, koji je jučer protiv Čeha debitirao na velikom natjecanju. Četvorica igrača iz ove generacije naših reprezentativaca rođena su izvan Hrvatske, to su Dejan Lovren i Ante Budimir (Zenica), Mateo Kovačić (Linz) i Mario Pašalić (Mainz).

Gledajući kroz povijest, majicu nacionalne vrste najviše je nosilo Zagrepčana, njih ukupno 60, a odmah iza njih Splićani, 45 reprezentativaca, slijede reprezentativci iz Osijeka (17), Rijeke (15), Zadra (12)...

Govorimo li o nekim drugim zanimljivijim brojkama, Zagreb i Split vodeći su kada je riječ o igračima koji su najviše igrali na europskim prvenstvima. Službene statistike kažu da su 22 Zagrepčanina igrala na EP-ima, a 17 Splićana. 

Kada je riječ o svjetskim prvenstvima, Zagreb i Split dali su po 21 igrača. Slijede Osijek s osam, odnosno Zadar sa šest reprezentativaca. Pitanje koje bi moglo konkurirati i za neke od najozbiljnijih sportskih kvizova moglo bi biti: koji je grad s manje od 25 tisuća stanovnika dao najviše reprezentativaca? Točan odgovor je – Sinj. 

Zanimljivo, iz tog gradića u dalmatinskom zaleđu čak sedmorica igrača igrala su za Hrvatsku! Nešto veći grad, Šibenik, dao je osmoricu naših reprezentativaca.

Ukupno gledajući, 241 nogometaš rođen u Hrvatskoj nosio je dres nacionalne vrste. Slijede Bosna i Hercegovina s 29, a potom Njemačka s 13 reprezentativaca. A 88 igrača rođenih u Hrvatskoj igralo je na europskim prvenstvima, njih12 iz Bosne i Hercegovine, odnosno devet iz Njemačke. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?