SPASITELJ HAJDUKA?

Govori šest svjetskih jezika, učio je od velikana, a na ovakvu priliku čekao je 26 godina!

06.11.2020.
u 08:49

Primorac je Wengerov brat blizanac po poimanju nogometa. Primorac, baš kao i Wenger, kaže da su tri najvažnije stvari u nogometu tehnika, tehnika i opet tehnika

Nakon što su s Poljuda otišli savjetnik Mario Stanić, a potom i sportski direktor Ivan Kepčija te trener Hari Vukas, predsjednik Lukša Jakobušić na klupu je postavio Boru Primorca, dosadašnjeg voditelja Hajdukove omladinske škole.

Tko je 65-godišnjak koji će pokušati biti “spasitelj” bijelih? Primorac je proslavljeni bivši igrač Hajduka, ali u nogometnom svijetu poznatiji je po tome što je čak 22 godine bio desna ruka slavnom treneru Arsèneu Wengeru. Prvo jednu sezonu u japanskoj Nagoyi (1995./96.), a potom od 1997. do 2018. u Arsenalu. Primorac, inače Čitlučanin rođen u Mostaru, došao je u Hajduk iz Veleža 1978., bio je u zlatnoj generaciji koja je ispala porazom od HSV-a u četvrtfinalu Kupa prvaka 1980., a za Hajduk je kao obrambeni igrač odigrao 283 utakmice i zabio 53 gola te 1979. osvojio naslov prvaka bivše države. Primorac je poznat i po tome što je zabio prvi gol u službenoj utakmici u povijesti Poljuda, u 1. kolu Kupa prvaka protiv Trabzonspora 1979. (1:0).

Prokazao Tapiea 

Kao igrač otišao je u inozemstvo 1983., tri je godine bio u Lilleu, a četiri u Cannesu, gdje je završio igračku i započeo trenersku karijeru 1990. Zanimljiv je bio Primorčev samostalni klupski trenerski put. Počeo je i završio u Francuskoj, gdje je radio u Cannesu i Valenciennesu i gdje je prokazao poznatog nogometnoga mešetara Bernarda Tapieja, predsjednika Olympiquea. Naime, upravo je Boro Primorac otkrio kako je Tapie potkupio trojicu njegovih igrača u utakmici posljednjeg kola francuskoga prvenstva te tako osigurao Marseilleu naslov prvaka. Tapie je osuđen na dvije godine zatvora, a Marseilleu nisu oduzeti naslovi, što je najviše pogodilo tadašnjega trenera drugoplasiranoga Monaca – Arsènea Wengera.

Nakon te afere Primorac više nije mogao dobiti posao u Francuskoj. Stoga je kratko vodio reprezentaciju Gvineje Bisau, a potom ga je 1994. Arsène Wenger uzeo za pomoćnika u japanskoj Nagoyi. Otad su bili nerazdvojni dvojac, bliski suradnici, ali prije svega dobri, pravi prijatelji. U 22 godine suradnje, Wenger i Primorac osvojili su s Arsenalom tri naslova prvaka Engleske, po šest puta FA kup i Superkup. Jednom su igrali u finalu Lige prvaka... – Boro je enciklopedija svjetskoga nogometa. Navedite ime bilo kojega igrača na svijetu i Boro će vam reći sve podatke o njemu. Na TV-u vrti samo nogometne utakmice – ispričao je bivši Arsenalov trener vratara Bob Wilson. K tome, Boro je Wengerov brat blizanac po poimanju nogometa. Primorac, baš kao i Wenger, kaže da su tri najvažnije stvari u nogometu tehnika, tehnika i opet tehnika. Malo čudno za nekadašnjeg centarhalfa od 190 cm, ali opet ne klasičnoga razbijača za svoje gabarite, nego inteligentnoga igrača s izrazitim smislom za igru. Uostalom, Boro je nogometno odrastao u Veležu, bogatom rasadniku nogometnih velemajstora. Sedam godina proveo je u Veležu, u generaciji Duška Bajevića.

Zvali su ga Manda 

– Boro je bio veliki nogometaš. Zvali smo ga Manda, po pokojnoj majci, i ne mogu se sjetiti da je Boro za Velež ikada igrao loše – prisjetio se mostarski sportski kroničar, 70-godišnji odvjetnik Josip Muselimović. Nakon Veleža, pet je godina bio u Hajduku, s kojim je bio prvak Jugoslavije. Primorac je prošao i sve nacionalne selekcije, a za A-vrstu odigrao je 14 utakmica. Zanimljivo, Primorac govori čak šest svjetskih jezika – francuski, engleski, japanski, njemački, španjolski i portugalski. S obzirom na brojne strance u svlačionici, trebat će mu.

A ima i onih koji nakon imenovanja ističu Primorčevu veliku manu, odnosno činjenicu da čak 26 godina nije samostalno vodio momčad... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije