Gradski derbi: Petrović od svoje momčadi traži da 'izore teren', gosti bez trenera Klafurića

Željko Petrović
13.04.2024.
u 10:48

Zrinjski i Velež danas od 16 sati odigrat će još jedan gradski derbi, ovaj put u 26. kolu Wwin lige BiH. Bit će to posebno napeta utakmica s obzirom na okolnosti koje su joj prethodile tijekom tjedna u Mostaru.

Bez mnogo priče

Naime, ranije ovog tjedna ozračje oko derbija dobilo je dodatnu dozu napetosti. Podsjećamo, navijači Veleža jednom su navijaču Zrinjskog u mostarskom naselju Rudnik oteli navijačke transparente Ultrasa i pritom ga, kako je nakon nemiloga događaja za Večernjak potvrdio i sam svjedok izgreda, ozlijedili, zbog čega je završio na CUM-u SKB-a Mostar, a ubrzo nakon toga cijeli grad na Neretvi našao se, praktički, pod policijskom opsadom. U petak je Ministarstvo unutarnjih poslova HN županije zabranilo dolazak gostujućim navijačima Red Army na gradski derbi.

- Operativnim radom i prikupljenim informacijama policijskih službenika Uprave policije MUP-a HNŽ-a urađena je sigurnosna prosudba na temelju koje je donesena odluka o zabrani dolaska gostujućih navijača na utakmicu gradskog derbija između HŠK Zrinjski i FK Velež, a sve u cilju očuvanja javnog reda i mira i sigurnosti građana Mostara - priopćili su iz MUP-a HNŽ-a.

Dodali su i kako je gradski derbi ocijenjen kao događaj visokog rizika. Nakon što je ova vijest postala službena, čelništvo Veleža priopćilo je kako ni Uprava mostarskog kluba neće biti prisutna na utakmici.

Nažalost, nogomet je opet pao u drugi plan kada je u pitanju mostarski derbi. No, to nikako nije fer prema nogometašima i trenerima dviju momčadi s obzirom na to da su zapravo oni glavni akteri cijele priče te je rezultatski ulog ovog derbija od velikoga značaja.

- Nema tu mnogo priče. Rekao sam igračima da, ako vole ovaj klub i poštuju Ultrase, izoru ovaj teren u subotu i da se dva tjedna trava nakon toga popravlja... Danas imamo posljednji trening, znamo kako oni igraju, a i oni znaju kako mi igramo. Mi igramo kući, mi smo Zrinjski, osvajači dvostruke krune, i moramo dati maksimum - kazao je u petak u obraćanju medijima trener Zrinjskog Željko Petrović, koji već neko vrijeme radi u Bosni i Hercegovini.

Prije, jednostavno, nije mogao znati sve specifičnosti, pa i one vezane uz mostarski derbi.

- Čuo sam ovdje mnogo puta "samo da dobijemo Velež, ostalo nije bitno". Gradski derbi je uvijek drukčiji od drugih derbija i mislim kako je lijepo da jedan grad ima taj derbi, o toj utakmici priča čitav grad i to je prelijepo. Mi trebamo pokazati našu snagu i moć, stadion će biti pun, teren je fenomenalan i ne zanima me maksimum, trebamo pružiti više od maksimuma - konkretan je bio strateg Plemića.

Kod Zrinjskog je bio upitan Ilinković, značajan igrač "zaštićenog godišta". On neće početi utakmicu. Kod Veleža se u kombinacije vraća Iranac Aref Gholami, igrač iz zadnje linije.

Zrinjski još uvijek ne odustaje od borbe za naslov prvaka. Mostarci još uvijek dosta zaostaju za vodećim Borcem. Po mnogima, borba za naslov nogometnog prvaka BiH gotova je stvar.

- Mislim da nije gotovo, rekao sam to nekoliko puta. Sramno je za sport reći da je gotovo, a matematički postoji prilika. Kao sportaš boriš se dok postoje izgledi. Nismo pali s Marsa, znamo kako je svaki kiks koban, a ima mnogo utakmica do kraja. Teške utakmice očekuju i nas i Borac, a mi nemamo pravo na kiks. Moramo gledati sebe, moramo dobiti svaku utakmicu do kraja, a hoćemo li uspjeti, vidjet ćemo. Zadovoljan sam, počeli smo s minus sedam kada sam došao, tu smo i dalje, vidjet ćemo. Mi imamo težak raspored, oni još teži. Odlučivat će nijanse iako su oni u prednosti. Moraš se boriti dokle god ima nade - dodao je Petrović.

Zbog svega navedenog i utakmica s gradskim rivalom Veležom dobiva na dodatnoj težini.

Velež do kraja sezone u najmanju ruku želi zadržati 3. mjesto jer 4. mjesto možda i neće voditi u europska natjecanja. Ovoj je momčadi iz tog konteksta ta utakmica također jako značajna. Veležu će danas na stadionu HŠK Zrinjski na klupi nedostajati i trener Dean Klafurić. On je u prošlom kolu dobio treći žuti karton te samim time mora preskočiti utakmicu sa Zrinjskim. Ta okolnost može biti jako nezgodna za nogometaše Veleža.

Vrhunska predstava

Utakmicu će suditi Irfan Peljto, po mnogima najbolji bh. sudac. Sve je, dakle, kao stvoreno za vrhunsku predstavu. Zrinjski i Velež ove sezone pružaju uglavnom dobar nogomet, nažalost, ne možemo se oteti dojmu kako bi okolnosti oko terena mogle donijeti i određenu dozu grča među nogometašima dviju momčadi. Ovakve utakmice jednostavno nije lako igrati ni u normalnim okolnostima, tim više kada je visok ulog dodatno povećan. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?