Tomislav Ćurko, predsjednik Europske boćarske federacije

Grude su favorit za dobivanje organizacije boćarskog EP-a

29.09.2022.
u 21:36

Uz natjecateljski dio Petoboja nacija, za bh. boćanje važna je i vijest o kandidaturi Gruda za organizaciju Europskog prvenstva 2023. godine

Nedavno održani Petoboj nacija u Grudama "Aleksandar Anzur - Alphonse Lagier Bruno" uz natjecateljski dio bio je i prilika za zbrajanje u bosanskohercegovačkom boćanju. Podsjećamo, BiH je obranila broncu osvojenu prošle godine u Kranju, dok su prva mjesta, po običaju, bila rezervirana za Hrvatsku i Sloveniju, dok su četvrta i peta pozicija pripale Crnoj Gori i Srbiji. Uz natjecateljski dio za bh. boćanje važna je i vijest o kandidaturi Gruda za organizaciju Europskog prvenstva 2023. godine. Govoreći o toj temi, Tomislav Ćurko, predsjednik Europske boćarske federacije (FEB), rekao je:

- Da, u Grudama smo bili ne samo zbog Petoboja nacija nego i zbog činjenice da su Boćarski savez BiH i Boćarski klub Grude podnijeli zahtjev za organizaciju Europskog seniorskog prvenstva 2023. godine. U vezi s tim pitanjem ja kao predsjednik Europske boćarske federacije i Denis Peršić, član Izvršnog odbora, boravili smo u Grudama. Moram naglasiti da je jedna od važnih tema moje predizborne kampanje bila da ću kao predsjednik Europskog boćarskog saveza staviti naglasak na, uvjetno rečeno, male zemlje - male zemlje u smislu proračuna, financija, infrastrukture, ali velikog srca i vrhunskih boćarskih rezultata. U tom kontekstu boravili smo u Grudama da razmotrimo jesu li Grude i Boćarski savez Bosne i Hercegovine spremni za organizaciju tako jednog velikog događaja kao što je Europsko muško seniorsko prvenstvo iduće 2023. godine.

Večernji list: Prema vijestima koje su stizale pandemija koronavirusa zadala je veliki udarac boćanju, posebice u vodećim regijama Italije i Francuske, kako to završava i kakav je stav o kandidaturi Gruda?

- Moram istaknuti da Italija i Francuska nisu odigravale svoja prvenstva za razliku od, recimo, Hrvatske, pa i Bosne i Hercegovine i Slovenije gdje se dio prvenstva održao. Jest u skraćenim modelima, prilagođenim situacijama, ali upravo tu i jest naša snaga. Na osnovi preliminarnog sastanka koji smo održali, obilasku terena i mogućih smještajnih jedinica i svega ostaloga, mogu iznijeti ekskluzivu da Grude ispunjavaju uvjet za održavanje Europskog prvenstva i da nema prepreke da mi to u Izvršnom odboru koncem desetog mjeseca i ne potvrdimo. Vjerujem, na zadovoljstvo svih naših Hercegovaca.

Večernji list: Hoće li se neodržavanje dvaju redovitih prvenstava u Francuskoj i Italiji negativno odraziti na formu i rezultat tih boćarskih velesila?

- Precizno, godinu dana nije bilo nikakvih natjecanja, drugu godinu i kod njih su se održavale neke skraćene verzije natjecanja. Oni sada imaju nešto slabije rezultate, barem je to pokazalo nedavno održano žensko Europsko prvenstvo u Ljubljani, gdje su prema onim bivšim rezultatima i Francuska i Italija na određen način podbacile. Sada ćemo vidjeti što se događa u muškoj konkurenciji i u klupskom natjecanju. Imamo jedanaesti mjesec i finale Lige prvaka u Poreču pa ćemo vidjeti u kojoj su formi. No, dobro, to je prilika za nas, za manje zemlje da ulove medalje da se pokažu i dokažu.

Večernji list: Pratili smo uz ostalo utrku štafeta Hrvatske i Srbije, nakon dvije minute pobjednik je praktički bio riješen, ima li Hrvatska u boćanju dugoročnu perspektivu?

- U svakom slučaju, da ne budem malo pristran, kao čovjek koji potječe iz Hrvatske, sada predsjednik FEB-a, moram reći da Hrvatska ima sjajne rezultate, ima i sjajan podmladak, Hrvatska mnogo radi, mnogo ulaže, ima krasne trenere, dobru infrastrukturu i na ovaj način, kroz ova sva natjecanja želimo potaknuti i u manjim sredinama boćanje kao sport. Sport koji ima jednu tradiciju, ali i kao sport u kojem se može igrati od šeste do šezdeset i šeste godine. Podrška Grudama, podrška Crnoj Gori na prošlom turniru koji se održao u Budvi, sutra Srbiji, zemljama Beneluxa itd., sve su to stvari kojima na određeni način želimo potaknuti razvoj boćanja, a ne samo Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji ili na nekoj svjetskoj razini Kina Argentina, Turska koje stvaraju određenu konkurenciju. Mogu pohvaliti i Bosnu i Hercegovinu koja se silno trudi, prisutna je na svim natjecanjima i gotovo sa svih natjecanja donese medalju.

Večernji list: Kad se prešlo na, uvjetno rečeno, nogometni sustav natjecanja jesen - proljeće, za boćanje su važne postale dvorane, kakva je u tom pogledu situacija u Hrvatskoj?

- Prednjače Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Dalmacija te okolica Zagreba, a u posljednje vrijeme razvija se čak i Slavonija. Kažem čak jer donedavno tamo nismo imali klubova, a sada i Slavonija broji više od tridesetak klubova. Prije desetak dana završena je dvorana poluotvorenog tipa u Vukovaru. I upravo Kup Hrvatske ove će se godine igrati u Vukovaru. Time se daje podrška tom području da se razvija. Već je u fazi gradnje i druge poluotvorene tipske dvorane gdje se može devet mjeseci igrati. Prvi put u Grudama gospodin Perčić i ja smo komentirali, odnosno moramo pohvaliti ovu infrastrukturu, što možda malo čudno zvuči, ali jedna je od rijetkih koje se izvan Francuske i Italije mogu naći. Osam pripremljenih staza, što se infrastrukture tiče - to je sami vrh.

Večernji list: Dvorana nije iskorištena, Grudama nedostaje većih natjecanja?

- Razgovarali smo s gospodinom Grubišićem o tome da se mora aktivirati žensko boćanje, podmladak U 18, U 14, U 23, podržat će to i hrvatski boćarski savez sa stručnim kadrom, kao i FEB. S obzirom na to da je to po našim aktima moguće, ako prvenstvo 2023. godine bude na razini, da Grude dobiju i prvenstvo 2024. godine. Mislim da će velika većina zemalja to podržati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije