Slobodna Katalonija

Guardiola: Ovo je prilika da izgradimo novu i pravedniju zemlju iz temelja

Barcelona head coach Pep Guardiola during a press conference ahead of his side's semi final second leg match against Chelsea  Photo: Press Association/PIXSELL
Autori: VLm, Hina
26.09.2015.
u 13:08

Nedjelja, 27. rujna, dan kada će Katalonci na regionalne izbore, mogao bi biti prvi dan kraja Španjolske kakvu poznajemo, piše Euroobserver. Katalonski izbori mogli bi zakotrljati proces stjecanja neovisnosti te povijesne i bogate autonomne pokrajine od Španjolske.

Oko pet milijuna ljudi u nedjelju izlazi na izbore koji se smatraju i zamjenskim referendumom o secesiji, jer pravi španjolska vlada ne dopušta. Ankete objavljene uoči izbora pokazuju da će blok stranaka za neovisnost tijesno pobijediti, ali ne dovoljno za apsolutnu većinu u katalonskom parlamentu. A takva bi im većina dala mandat za pokretanje 18-mjesečnog plana stvaranja neovisne Katalonije.

Katalonski predsjednik Artur Mas tvrdi da će se regija bezuvjetno odcijepiti od Španjolske ako vlada u Madridu ne pristane na obvezujući referendum o neovisnosti.

Španjolskom premijeru Marianu Rajoyu to, pak, ne pada na pamet jer se žestoko protivi ideji da Katalonija bude neovisna i govori da je to "besmislica".

Podrška katalonskoj neovisnosti među Kataloncima po posljednjim je anketama na četrdesetak posto. Jedan od njezinih najpoznatijih pobornika je baš bivši Barcelonin, a sadašnji Bayernov trener Pep Guardiola.

"Ovo je prilika da izgradimo novu i pravedniju zemlju iz temelja. Nitko ne može zaustaviti volju naroda", poručio je Guardiola.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije