Intervju: Igor Marić, predsjednik HKK Zrinjski

HKK Zrinjski bez blokade, traži pojačanja, plan ABA liga

22.01.2022.
u 14:38

Prije dvije i pol godine HKK Zrinjski iz Mostara bio je na rubu ponora iako s titulom prvaka te ABA 2 ligom u džepu. Financijske blokade zbog neisplaćenih plaća igračima i trenerima dovele su klub u tešku situaciju. BAT blokada FIBA-e zbog tužbi bivših igrača značila je da klub ne može dovesti pojačanja. Predvođeni predsjednikom Igorom Marićem, ovoga tjedna stvari su se promijenile iz temelja.

Večernji list: U kakvoj je sada poziciji Zrinjski?

- Zrinjski je konačno bez okova tužbi, bez okova blokada. Za ljude koji malo bolje prate situaciju, to je jedna top vijest. Posljednje dvije i pol godine Zrinjski je bio u totalnoj blokadi od institucija FIBA-e, preko Suda u Švicarskoj. To je za nas značilo da nismo mogli iz drugih saveza dovoditi igrače niti trenere. Posljednja, četvrta blokada značila je za nas da smo mogli platiti veliku kaznu. A to onda povlači sa sobom da ne bismo čak mogli dovoditi i registrirati igrače niti iz lokalnog saveza. Da zaključim, posljednje dvije i pol godine bili smo prinuđeni temeljiti momčad na lokalnim igračima. Tako samo napravili jedan veliki posao zajedno sa strukom u klubu. Dana je prilika domaćim igračima i većina je to jako dobro iskoristila. Na taj su se način uspjeli nametnuti i staviti se na košarkašku kartu BiH i regije. Neki od njih su već uspjeli otići u inozemstvo. Mi smo ponosni na taj iskorak i očekujemo da će osvjetlati obraz HKK Zrinjski iz Mostara.

Večernji list: Što konkretno znači ova novonastala situacija, kako će se odraziti na klub, na momčad?

- Nakon dvije i pol godine lakše dišemo i prvi put možemo doći u situaciju da u klub možemo dovesti pojačanja. Teško je očekivati da samo s domaćim igračima možemo doći u priliku da uspijevamo držati razmjerno visok tempo. Zato nam je potrebno nekoliko pojačanja koji bi s domaćim igračima sigurno bili dobitna kombinacija. Mi smo u klubu svi presretni zbog ove promjene. Zato bih želio zahvaliti svim igračima kojima je Zrinjski dugi niz godina dugovao novac i koji su na kraju pristali na nagodbe. Čak i oni igrači koji prvotno nisu bili pristali na nagodbe te je nakon njihovih tužbi došlo do blokade kluba, na kraju su također ipak napravili nagodbu s klubom. Oko toga se dugo mjeseci pregovaralo i na kraju smo
isplatili njih, odvjetnike, agencije te smo uspjeli skinuli te blokade.

Večernji list: U kuloarima su se kao iznimno visoke spominjale tužbe Svena Smailagića, Luke Pandurića...?!

- Oni su ponajprije iz revolta podigli tužbe jer u tome trenutku u klubu nitko nije imao viziju kada bi im se dugovanja mogla isplatiti. Važno je reći da smo posljednje dvije i pol godine isplatili 90 posto dugovanja. To što smo napravili, ravno je čudu. Radi usporedbe, kao da Cibona, koja ima velike poteškoće, sada ima dug nula. Svi su klubovi u problemima, a danas je konačno Zrinjski jedan od najzdravijih sportskih kolektiva u regiji.

Večernji list: Kolika su ta dugovanja bila koja ste uspjeli isplatiti?

- Radi se o više od 600.000 maraka koje su isplaćene u posljednje dvije i pol godine.

Večernji list: Što je sad kratkoročna i dugoročna perspektiva kluba? Trenutačno ne stojite najbolje na ljestvici 1. lige.

- Uz ove probleme o kojima smo govorili, imali smo odlazaka igrača, ozljeda, posljedica epidemije. Nikada nismo bili u top sastavu. Kad je tako, ne možete postići zacrtano. Ali moram reći i to da kada smo imali najviše problema i bili najranjiviji, nismo bili korpa za nabijanje. Svi momci koji su izlazili na parket, ostavili bi srce i nitko Zrinjski nije dobio više od 20 koševa razlike. Imali smo velike oscilacije, ali to su logične oscilacije kod mladih timova. Zrinjski se planira i dalje oslanjati na mlade snage. Ako pak dovedemo strateškog partnera i sponzora, ambicije će biti povratak u ABA ligu.

Večernji list: Kakvo je sada stanje u rosteru?

- Planiramo dovesti pojačanja na visokim pozicijama jer smo tu ostali deficitarni. Mile Čović napravio je jedan dobar aranžman, a vjerujem da će uspjeti ostvariti još bolji sportski uspjeh. Perković i Džajić su otišli u Hrvatsku gdje igraju u ABA 2 ligi. Zato ćemo morati potražiti pojačanja na visokim pozicijama.

Večernji list: Očekivanje od sezone?

- Sredina ljestvice - što će biti uspjeh uz silne probleme koji su nas okupirali zadnje dvije godine.

Večernji list: Dobili ste i nove članove u upravi. Što donosi taj novi zamah?

- To je vjetar u leđa meni i direktoru Mariju Sesaru. Ti novi ljudi su snažno podržali novu viziju Zrinjskog. Prioritet je stavljanje kluba na zdrave noge i rješavanje svih dugova koji su nam bili teret u radu. To je podloga za nadogradnju onoga što smo do sada napravili.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije