U ELITI

Hrvati će imati važne uloge u LP-u, ima ih u čak 13 klubova!

Reuters/Pixsell
17.09.2019.
u 18:35

Manchester City prvi je favorit. “Građani” imaju oko 22 posto izgleda za naslov, pa onda Barcelona s 15-ak posto, Liverpool je tek treći s 12, pa PSG i Real sa po oko osam posto... No, sve je moguće u najelitnijem klupskom natjecanju Starog kontinenta

Nije puno vremena prošlo otkako smo gledali finale nogometne Lige prvaka, i to, budimo iskreni, jedan od dosadnijih u povijesti tog natjecanja. Engleski dvoboj (Liverpool – Tottenham) daleko od Otoka, na stadionu madridskog Atletica, otišao je na stranu Redsa.

Ove godine cilj im je isti. No, pehar se još nije ni “ohladio” u vitrinama Anfielda, a momci Jürgena Kloppa već gledaju da ga ponovo ugrabe.

Šanse da ga osvoje, prema kladionicama, su realne.

Hrvati ponovno brojni

Manchester City prvi je favorit. “Građani” imaju oko 22 posto izgleda za naslov, pa onda Barcelona s 15-ak posto, Liverpool je tek treći s 12, pa PSG i Real sa po oko osam posto... No, sve je moguće u najelitnijem klupskom natjecanju Starog kontinenta. Ono što nas zanima su Hrvati koji igraju u njemu. Ove godine ima ih čak 15, u Ligi prvaka imamo 12 igrača i nekoliko trenera, a tu je i cijela momčad – zagrebački Dinamo.

Niko Kovač vodi Bayern, njegov brat Robert mu je pomoćnik, a Darijo Srna postao je pomoćni trener Šahtara. Od igrača tu su: Luka Modrić (Real), Ivan Rakitić (Barcelona), Ivan Perišić (Bayern), Dejan Lovren (Liverpool), koji vjerojatno neće puno igrati, ali ipak član je Liverpoola koji brani naslov.

Osim njih tu su i Marcelo Brozović (Inter), Mateo Kovačić (Chelsea), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Matej Mitrović (Club Brugge), Marin Pongračić (Red Bull Salzburg), Domagoj Bradarić (Lille), Mario Pašalić (Atalanta) te Šime Vrsaljko koji je devet mjeseci izvan travnjaka. No, iako se njegov povratak očekuje tek u studenome, ipak je na popisu madridskog Atletica, koji vodi Diego Simeone i računa na njegovu igru. Bilo kako bilo, Hrvati su ponovno brojni, “rasprostranili” su se na 13 klubova i netko od njih vjerojatno će igrati u završnici. Netko od njih mogao bi nastaviti i niz hrvatskih osvajača Lige prvaka, koji traje već sedam godina zaredom.

Finale će se igrati na istanbulskom Olimpijskom stadionu Atatürk. Zdanju sa 76.000 mjesta koje je bilo domaćin Lige prvaka 2005. kada je Liverpool nadoknadio zaostatak od 0:3 s poluvremena i potom izvođenjem jedanaesteraca pobijedio Milan. Mogao bi ondje ponovno završiti jer Lionel Messi vuče ozljedu lista iako je polovično počeo trenirati s momčadi, a Real igra kilavo već neko vrijeme. Otkako su realovci posljednji put osvojili Ligu prvaka, kao da su drogirani... Bilo kako bilo, ulazak u finale vrijedan je 15 milijuna eura, a naslov europskog prvaka 19 milijuna eura plus 3,5 milijuna eura za nastup u europskom Superkupu te još milijun za pobjedu u Superkupu.

Velike novčane nagrade

Ulog nije malen. Posebice kada je u cijelu priču upleten i zagrebački Dinamo. Procjenjuje se da se Dinamo može boriti za treće mjesto i plasman u Europsku ligu, ali kladionice kažu da su izgledi za to samo šest posto.

Osim toga, Liga prvaka ogledni je primjer nogometnog polarizma i nerazmjera među klubovima. Dinamo je među tri najjeftinije momčadi. Vrijedi oko 73 milijuna eura. Jeftiniji su samo beogradska Crvena zvezda (57,9 milijuna eura) i praška Slavija (36,60 milijuna eura), dok s druge strane bogati Manchester City vrijedi čak 1,28 milijardi eura!!! Uvjeti nisu jednaki, igrački kadar još manje, ali Liga prvaka svejedno je ono čemu svi teže, a grupnu fazu danas otvaraju Inter i praška Slavija (18.55) te Lyon i Zenit. Sutra se, primjerice, igra veliki dvoboj između PSG-a i Reala ( 21).

Hrvati u Ligi prvaka:

Dejan Lovren (Liverpool)

Luka Modrić (Real)

Ivan Rakitić (Barcelona)

Marcelo Brozović (Inter)

Ivan Perišić (Bayern)

Mateo Kovačić (Chelsea)

Matej Mitrović (Club Brugge)

Domagoj Bradarić (Lille)

Mario Pašalić (Atalanta)

Vedran Ćorluka (Lokomotiv)

Marin Pongračić (RB Salzburg)

Šime Vrsaljko (Atletico)

Niko Kovač (trener Bayerna)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?