POVIJESNI USPJEH

Hrvati, Srbi i Bošnjaci zajedno napravili podvig

Stojan Lasić
03.08.2019.
u 10:56

Javnosti u regiji treba biti jasno kako u Zrinjskom nacionalna pripadnost nikad nije bila presudna, u taj klub igrači rado dolaze.

Zrinjski je u 2. pretkolu Europske lige izbacio nizozemski Utrecht. Dugo je Mostar čekao jedan takav europski skalp... Plemići su posljednjih godina daleko najuspješniji u bh. okvirima. Ipak, u Europi je protiv Legije iz Varšave, Maribora, Spartaka i drugih uvijek nedostajao neki detalj za europski iskorak. Čini se da su u Zrinjskom pronašli recept. 

Dobar mentalitet

Povijesni je uspjeh ostvaren protiv renomiranog kluba. Utrecht ima gotovo dvostruko veći godišnji proračun od Dinama, a naspram Zrinjskog, koji godišnje “operira” s oko milijun i pol eura, bio je apsolutni favorit. 

Foto: Stojan Lasić

U prvoj utakmici Zrinjski je bio miljenik sreće, ali je postigao uspjeh s rezultatom 1:1. Kako je izgledalo prvo poluvrijeme na uzvratu, nitko na stadionu Pod bijelim brijegom nije mogao očekivati ništa dobro. Zrinjski u 45 minuta, osim jedne opasne kontre, nije ni prešao centar, a gosti su u 45. minuti utakmice poveli nakon slobodnoga udarca u kojem je lopta vrataru Ivanu Brkiću, junaku prvog susreta, prošla kroz noge. Bio je to peh nakon kojeg su se mnogi na tribinama uhvatili za glavu. U nastavku se dogodilo nešto neobično za ove prostore. Na teren kao da je izašla nova momčad Zrinjskog, Mostarci su konačno pokazali karakter kakav već dulje vrijeme pokazuju u domaćem prvenstvu. Dojam je bio kako su i Nizozemci pomislili kako je sve gotovo nakon što su zabili. 

Dobro je s izmjenama u drugom dijelu reagirao trener Zrinjskog Hari Vukas. Nakon odlične akcije, u 65. minuti zabio je Irfan Hadžić. Istina, Utrecht je i nakon toga diktirao tempo, ali Zrinjski se odlično branio i bio je opasan na drugoj strani. Ušlo se u produžetke i svi na tribinama vjerojatno bi bili zadovoljni da je utakmica otišla i na jedanaesterce, ali je u 111. minuti Crnogorac Staniša Mandić nakon odbijanca zabio za 2:1. Nizozemci su nakon toga potpuno pali, a igrači Zrinjskog odigrali su na granici svojih mogućnosti. U prvoj utakmici fizički su dominirali Nizozemci, ali ovdje je Zrinjski očito pobjedu želio više.

– Mene je prvi grč u nozi uhvatio u 65. minuti. Stvarno nemam pojma kako sam utakmicu izdržao do kraja. Ovo je strašan uspjeh – kazao nam je po izlasku s terena Slobodan Jakovljević, koji je na ovom susretu bio kapetan plemića. Pitanje je u kakvom su stanju igrači Zrinjskog bili nakon tolikog emotivnog i fizičkog pražnjenja, ali je već sada jasno kako su ostvarili najveću pobjedu u povijesti ovog kluba.

Grad Mostar posljednjih je tjedana proživljavao teške trenutke, ozračje u njemu je bilo tmurno, ugasila se proizvodnja u nekadašnjem gospodarskom gigantu Aluminiju. 

Na ulicama je završilo 900 radnika, na ulicama se prosvjedovalo, malo je tko razmišljao o nogometu. Ipak, ova pobjeda vratila je nešto svjetla u grad na Neretvi.

– Igrači su bili fantastični. Izdržali su sve ovo. U poluvremenu nije bilo neke velike galame, smirio sam ih, htio sam da na terenu imaju više osobnosti i hrabrosti. Nisu ni oni bauk. Utrecht je velika momčad, ali ovo je jednostavno trebalo ovako završiti – rekao je trener plemića Hari Vukas te dodao:

– Velika stvar za HŠK Zrinjski. Hvala svima, ovo je velika stvar za grad Mostar, za cijeli bosanskohercegovački nogomet. Zbilja je ovo veliki uspjeh, drago mi je da sam dio svega toga. Ovaj grad diše uz ovaj klub, to sam rekao i na konferenciji prije utakmice. Uspjeli smo razveseliti naše navijače i sebe same i nitko večeras nije sretniji od nas.

Širina igračkog kadra 

Vukas je za kratko vrijeme u Mostaru pokazao kako je predan trener. Već su vidljive neke razlike u pristupu prema nogometu u odnosu na njegova prethodnika Blaža Baku Sliškovića. 

Ipak, velike zasluge za uspjeh ima uspješna Uprava predvođena Dankom Šulentom. Klub je u prijelaznom roku napravio dobar posao. Za bh. prilike dovedeni su odlični igrači, momčad je na svim pozicijama pokrivena s dva – tri kvalitetna rješenja.

Javnosti u regiji treba biti jasno kako u Zrinjskom nacionalna pripadnost nikad nije bila presudna, u taj klub igrači rado dolaze. Presudna je jedino kvaliteta. Spomenuti Srbin Jakovljević protiv Utrechta je bio kapetan, strijelci su bili Hadžić i Mandić, protiv Utrechta su igrali Ivan Brkić, Damir Šovšić, Miljan Govedarica, Tomislav Barbarić, Dario Rugašević, Frane Čirjak, Edin Rustemović, dok su s klupe ušli Ivan Lendrić, Samir Pezer i Mario Tičinović.

Hrvati, Srbi i Bošnjaci zajedno su zaslužni za ovaj veliki uspjeh. Ima tu i nekoliko regionalno poznatih igračkih imena, ali prednost Zrinjskog je širina igračkog kadra. Plemići u nedjelju igraju na gostovanju kod Željezničara, a na toj utakmici očekuje se postava u kojoj će vjerojatno biti tek nekoliko igrača koji su igrali protiv Utrechta. Zrinjski će u idućem pretkolu igrali protiv švedskog Malmöa. Njihov protivnik je favorit, ali ne tako velik kao što je bio Utrecht... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije