Stiže i Mandžukić

Hrvatima odgovara Rusija. Mentalitet ljudi, čak i klima…

mandzukic
Instagram
26.09.2020.
u 11:07

Mario Mandžukić i moskovski Lokomotiv pregovaraju o zadnjim detaljima ugovora. Dok bivši Vatreni ne potpiše ništa nije definitivno, no Mandžukić samo što nije došao pred ulazna vrata kluba u kojem će biti suigrač s Vedranom Ćorlukom.
Što za njega znači nastavak karijere u Rusiji i koliko Lokomotivu vrijedi iskusni napadač komentira za Sportske novosti Tomislav Dujmović.

- Mandžukić bi bio pojačanje za Lokomotiv. Nisu oduševljani s Fjodorom Smolovom kojem nedostaju golovi, jednako kao i Portugalcu Ederu. Igrat će i Ligu prvaka i znatno je to teže ako nema pravog napadača - kazao nam je Dujmović koji je i sam igrao za Lokomotiv u sezoni 2009/10., a nosio je dres još tri ruska kluba Amkara, Dinama iz Moskve i Mordovije Saransk. Sada je kao menadžer aktivan na ruskom tržištu…

- Loše su krenuli u sezonu. Htjeli su opet biti prvi vrhu sa Zenitom i konkurirati mu. Neke stvari nisu bile dobre. Upravo zato žele dovesti napadača. Kako bi pojačali konkurenciju i iskristalizirali tko je prva špica. Od Marija očekuju da zabija i podigne ih na ljestvici.

Dujmović odlično poznaje i tamošnji milje i Mandžukića s kojim je bio suigrač u hrvatskoj reprezentaciji. Po ruskim medijima vidjeli smo i komentare kako ne treba kupovati igrača koji ima 34 godine i dolazi po zadnji ugovor, navode primjer Talijana Claudija Marchisija kojeg je Zenit uzeo 2018. godine iz Juventusa, a odigrao je samo devet utakmica u prvenstvu te se pokazao promašenom investicijom. Može li Mandžukić i dalje biti na takvoj razini da zabija u Ligi prvaka?

- Mislim da može. Nije tip igrača koji bi se zapustio. Svugdje u Europi poznate su njegove karakteristike, prvenstveno trkačke. Računajući visoki presing koji je igrao u Atleticu kod Diega Simeonea ili još ranije u Bayernu. Mario nije profil igrača koji će stajati ili koji je dobio nekoliko kilograma. Siguran sam da je fit i da trkački može zadovoljiti zahtjevima Lige prvaka. Ne vidim problem što ima 34 godine, kod njega je isto kao i da ima 30… Što su igrači stariji s time su iskusniji i znaju gdje se treba potrošiti, a gdje ne treba. Sigurno će puno pridonijeti. Ne bih osporavao fizičku spremu, a njegova je kvaliteta neupitna. S Mandžukićevim golovima i klasom, i drugi će podignuti razinu igre jer kad imaju takvog kraj sebe i ostali žele dati maksimum. Što se tiče novinara, osporavali su mnoge igrače, a tek se kasnije uspostavi jesu li u pravu. Njihov je posao pisati i čačkati te tražiti slabosti.

Brani igrače koji su prešli tridesetu…

- Dosta se njih stiglo u rusku ligu i na pamtim baš da su mnogi bili promašaji. Počevši od Rusa koji su igrali vani pa došli doma poput Pogrebnjaka, Aršavina i Pavljučenka. Imali su zatim dobar završetak karijere u Rusiji, bili su nositelji igre. Mandžukić se ne vraća kući, ali može još mnogo pružiti. Arapski svijet mu je zapravo dobrodošao zato jer se u zadnjih godinu dana nije istrošio. Zaželio se ozbiljnog nogometa i Lige prvaka, a to će u Rusiji definitivno dobiti.

Ima i prozivanja direktor Lokomotiva Vasilija Kiknadzea da je obećao mlade snage, a skuplja veterane.

- Prije toga doveli su srpskog stopera Rajkovića koji je dosta upitan s obzirom na ozljede i da je bio u talijanskoj Serie B gdje nije previše participirao. Njega je tražio trener Marko Nikolić. No, nikako ne bih povlačio paralelu između njega i Marija. Nisu ni blizu. Navijači najviše osporavao Kiknadzea zato jer je doista najavljivao mlada pojačanja. Valjda očekuju TOP igrača za 15-20 milijuna eura, a oni nemaju tu financijsku moć iako su prodali Mirančuka u Atalantu za 14,5 milijuna eura.

Je li to ruska liga postala Eldorado za hrvatske igrače?

- Točno tako. Hrvatima odgovara Rusija. Mentalitet ljudi, čak i klima… - konstatirao je Dujmović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije