TVORNICA TALENATA

Hrvatski trećeligaš godinama stvara igrače za najveće klubove: Diljem Europe je čak 13 njihovih igrača

07.11.2021.
u 13:11

Godinama stvaraju igrače za naše najveće klubove. Sjetite se Štimca, Srne i brojnih drugih... 

Mi uz Neretvu najbolje mandarine imamo, ali i nekoliko igrača za Dinamo. Možda bi tako mogao zvučati neki od promidžbenih, turističkih spotova doline Neretve, gdje se u zadnje vrijeme Dinamove utakmice prate više nego ikad, pišu Sportske novosti.

Nije da uz Neretvu nema dinamovaca, naprotiv, s obje strane granice imaju Modri oduvijek svoje pristaše, međutim, igrački gledano, 'neretvanski gusari' dosad su ipak više stvarali povijest Hajduka. Mnogo više. Andrija Anković, Igor Štimac, Darijo Srna, ne trebamo dalje.

Suradnja s Hajdukom

Premda, promijenila su se vremena pa je danas to kraj na čijim leđima Dinamo ide po još jedno svoje europsko proljeće. Od tri gola Rapidu, dva su zabili bivši igrači metkovačke Neretve. Bruno Petković rođeni je Metkovčanin, Josip Šutalo je, pak, rodom s druge strane granice, iz obližnje Svitave kraj Čapljine. Da stvar bude bolja, malo je nedostajalo da još jedan dečko iz tog kraja zapečati priču, Luka Menalo pogodio je vratnicu u zadnjoj minuti, on je također Čapljinac, koji nije, doduše, igrao za Neretvu, ali, svejedno, to bi tek bila prava bajka...

No, vratimo se Petkoviću i Šutalu. Obojica su prve nogometne korake napravila u Neretvi, možda je nekako bilo, ajmo reći, prirodno, da iduća stanica bude Hajduk, ali, kao što smo rekli, vremena su se promijenila, obojica su kasnije otišla u Dinamo.

"Ne znam, možda je u tom razdoblju Hajduk bio malo slab po tom pitanju, ne toliko organiziran, Dinamo je bio jači, konkretniji i neki su igrači otišli u Zagreb. Uglavnom, koliko znam, što se Šutala tiče, bilo je do skautinga, Dinamo ga je prepoznao i doveo. Inače, Neretva i Hajduk otprije dvije godine imaju potpisan ugovor o suradnji, koji se, između ostaloga, odnosi baš na mlade igrače", priča Damir Jerković, predsjednik današnje Neretve, hrvatskog trećeligaša.

Trojica trenera

Možemo reći, logično, Hajduk se 'vraća u igru', ali dotad najveći neretvanski sinovi zabijaju u drugim dresovima. Ne zaboravimo, iz Neretve je krenuo i 'drugi' Šutalo, Boško, koji je sad u Veroni, iz Metkovića je i Mario Ćuže, još jedan Dinamov igrač, na posudbi u ukrajinskom Dnjipru-1. Otkriva nam predsjednik Jerković ovo:

"Mi smo Treća liga, a imamo cijelu jednu momčad igrača koji igraju po prvim ligama u Europi!"

I, ovo je popis: Dino Hodžić (Akranes, Island), Marko Ravlija (Široki Brijeg, BiH), Jure Obšivač (Široki Brijeg, BiH), Boško Šutalo (Verona, Italija), Josip Šutalo (Dinamo, Hrvatska), Matej Rodin (Cracovia, Poljska), Mate Crnčević (Željezničar, BiH), Marin Ljubičić (Sered, Slovačka), Ivan Paponja (Široki Brijeg, BiH), Gojko Gadže (Zrinjski, BiH), Mario Ćuže (Dnjipro-1, Ukrajina), Bruno Petković (Dinamo, Hrvatska), Marko Pervan (Korona Kielce, Poljska)...

A tu su i trojica bivših igrača, sad u trenerskim vodama; Igor Štimac, Sergej Jakirović i Darijo Srna.

"Tko bi od njih vodio tu momčad? Ha, neka si podijele funkcije i dogovore se tko je trener, tko pomoćnik, a tko sportski direktor, ha, ha", šali se Jerković.

Što se Josipa Šutala tiče, prepoznao ga je profesor Igor Gabrijelić, dugogodišnji skaut u Dinamovoj školi, kad je jednom prilikom momčad igrala u Maksimiru protiv Dinama. Neretvanci su slavili, a Šutalo je odmah dobio poziv i otišao u Zagreb, u Dinamu je već sedam godina. Sličan je bio i Petkovićev put, također je kao klinac stigao u Maksimir, a onda dugačkim okolnim putem preko Lokomotive, Dragovoljca, Italije do prve momčadi Dinama. Josipov je put nešto kraći, kroz Dinamove selekcije i drugu momčad, preko posudbe u Istri do prve momčadi. I velike scene.

Kako je, dakle, u Metkoviću izgledala večer u kojoj su dvojica bivših igrača Neretve zabila za Dinamo u Europskoj ligi.

Glavna tema na kavi

"Gledalo se, naravno, pratimo naše bivše igrače uvijek, kad god možemo. Bez obzira za koga ljudi navijali, Hajduk ili Dinamo, ponosni smo svi ovdje u Metkoviću što naši momci zabijaju za Dinamo na velikim utakmicama. Petković je već poznata marka, o njemu se sve zna, a sad, evo, i Šutalo ide u te sfere. Jasno da je to i u petak ujutro na kavi bila jedna od glavnih tema, a što će drugo biti...", smije se Jerković te kaže da će biti iz toga kraja još igrača visoke razine.

"Imamo djece, talentirane djece, sigurno će i narednih godina iz našeg kluba biti igrača o kojima će se pričati. Ne samo Hajduk ili Dinamo, već je tu i Osijek, ima još klubova koji se za njih zanimaju. U svakom slučaju, novih imena ne manjka."

Niču kao mandarine

No, ako se Neretva diči time da joj dvojica igrača vuku Dinamo prema proljeću u Europskoj ligi, šteta je što od toga, osim ponosa, neće imati previše zadovoljštine. Naime, ova Neretva koja je danas u Trećoj HNL, formalno-pravno nije ona ista Neretva u kojoj su ti igrači započeli karijere. Ona jest, povijesno gledano, isti klub, piše i u Statutu da počiva na tradiciji Neretve koja je osnovana 1919. godine, ali politička prepucavanja 'ugasila' su onu 'staru' Neretvu i ova je, znači, formalno nova, osnovana 2017. Međutim, sve to znači da Neretva neće imati pravo na postotak odštete kad ili ako Petković, Šutalo, Ćuže... odu iz Dinama, jer klub za koji su oni igrali, formalno, više ne postoji.

"Nažalost, tako je, tu ne možemo ništa", kaže Jerković.

Barem ostaje ta sportska zadovoljština, zasad, a ako doista dolaze novi klinci iz doline Neretve, tko zna, možda netko opet i u Dinamo, vratit će se u blagajnu jednom i u budućnosti. Igrači tamo, očito, niču kao mandarine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije