POZNAJE IH

Hrvatski trener koji je radio u Rusiji otkrio njihovu veliku slabost

04.07.2018.
u 18:40

Radije zarađuju milijune u Rusiji nego da se bore za mjesto u klubovima liga petice, kaže Vulić

Samo je jedan hrvatski nogometni trener vodio neku rusku momčad, bio je to Zoran Vulić 2008. godine, kada je 10 mjeseci proveo na klupi tadašnjeg prvoligaša Luč Energije. Bila je za Vulića to doslovno – velika ruska avantura. 

– Iskreno, kada mi je menadžer tada rekao da me želi prvoligaš iz Vladivostoka, uopće nisam znao gdje je taj grad. I bolje da nisam jer, da sam znao da je udaljen 9 i pol sati avionom od Moskve, ne bih sigurno nikada otišao, he-he – nasmijao se Vulić i dodao:

– Grad je doslovno na kraju svijeta, putuješ jedan dan na utakmicu, pa jedan dan natrag, a klupski liječnici uvijek su mi branili da imam treninge dan-dva nakon takvog puta. Uglavnom, u takvim uvjetima bilo je gotovo nemoguće raditi. Ali barem sam spoznao koliko je ta Rusija zaista velika. Bili su to idealni uvjeti za putopisce, ali ne i za trenere i nogometaše.

Zemlja velikih razlika

– Vladivostok je pak bio grad u kojem se dalo živjeti. Ako si imao novca, to je čisti zapad Europe jer imao si na što potrošiti novac. Ali bilo je tu puno suprotnosti, kao i uostalom u cijeloj Rusiji. Na istoj cesti vidiš Maseratije, Ferrarije, ali i Trabante i Lade – opisao je Vulić.

U tih godinu dana upoznao je ruski nogomet, njihove kvalitete i mane, mentalitet...

– Sa 140 milijuna stanovnika Rusija bi morala biti bolja u nogometu, ali puno je faktora koji ih koče u tom napretku. Jedan od njih je što ruski nogometaši nisu ambiciozni, već gotovo svi ostaju cijelu karijeru u Rusiji. Reprezentativci imaju milijunske plaće, u svojim su klubovima bogovi i ne da im se dokazivati po klubovima iz liga petice. Nažalost, zato ne mogu napredovati na reprezentativnom planu. Kroz povijest nisu razvijali nogomet kako su trebali, u vrijeme SSSR-a imali su dva velikana, moskovski CSKA i kijevski Dinamo, a u današnjoj ruskoj ligi sličan je model. Imaju tri-četiri jaka kluba, a ostali su bitno lošiji.

Također, do prije 10 godina malo su ulagali u omladinske škole, u infrastrukturu. No SP će promijeniti puno stvari nabolje, sada barem imaju vrhunske stadione s odličnim terenima i komforom. To se već vidi i po tome što raste broj gledatelja u ligi.

Kada je bio trener u Luč Energiji, Vulić je jednu utakmicu igrao protiv sadašnjeg ruskog izbornika Stanislava Čerčesova koji je tada bio na klupi Spartaka iz Moskve. Završilo je 3:0 za Spartak, što ne čudi s obzirom na to da su u moskovskom klubu zvijezde tada bili Pavljučenko, Bistrov i naš Stipe Pletikosa.

– Imali su vrlo jaku momčad, a jedan od mlađih u njoj bio je Dzjuba, igrač koji će nam prijetiti u subotu kao udarni napadač Rusije – kaže Vulić koji je dobro upoznao izbornika Čerčesova.

– Upoznali smo se te 2008. godine, no razgovarali smo i prije nekoliko godina u Antalyi, dok je bio na klupi Sočija. Veliki je stručnjak, ostavio je na mene sjajan dojam. Zbog odlične igračke i trenerske karijere u Rusiji već je tada imao status kralja, a nakon ovakvog dobrog rezultata na SP-u postao je car. Inače djeluje hladno, ima jak gard, ali ustvari je emotivna osoba i trener – kaže nam Vulić.

Španjolska je upozorenje

A hoće li u subotu iz njega izlaziti pozitivne ili negativne emocije?

– Nadam se da će tugovati zbog poraza Rusije. Da se igra na neutralnom terenu, Hrvatska bi bila apsolutni favorit jer jači smo u svim segmentima igre. No Rusi su sada u euforiji, domaća publika ih nosi te su za svakog opasni. Bila je favorit i Španjolska pa je ispala. To treba biti upozorenje i našim igračima. Sada je najvažnije osvježiti momčad. Ako Dalić i njegov stožer to uspiju, mislim da ćemo biti dosta bliže pobjedi – kaže Vulić, koji će sigurno s posebnom pozornošću gledati Ivana Perišića i Antu Rebića.

Naime, obojica su tijekom karijere puno individualno radila sa Zoranom Vulićem, a i bio im je trener u Hajduku (Perišiću) i Splitu (Rebiću). Očito im se isplatio taj individualni rad.

– He-he, neću sam sebe hvaliti, neka oni govore o tome. Ali mogu vam reći da su me fascinirali tijekom zajedničkog rada, svaki slobodni trenutak koristili su kako bi poboljšali sebe kao igrača. I to im se vratilo. Rebić je, po meni, uz Mbappea najbolji igrač SP-a, a Perišić nas je malo razmazio golovima pa sada očekujemo da uvijek zabije. Ali vjerujem da će se on još dići na ovom SP-u – zaključio je Vulić. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije