Mladi hrvatski NBA tornjevi

I ozlijeđeni ‘Kralj James’ slavi svoga sjajnoga učenika iz Čitluka

19.01.2019.
u 14:48

Više smo puta kazali da uspjeh pojedinca u NBA košarci uvelike ovisi o tome jeste li dobili priliku i imate li trenera koji zna što od vas može dobiti i koji ima jasnu hijerarhiju u momčadi.

A sve to se jako dobro vidjelo na primjeru New York Knicksa i Marija Hezonje u njihovoj utakmici protiv Washingtona (100:101). Mladi Dubrovčanin proveo je na parketu 19 i pol minuta (6 skokova, bez koša), no njegovi suigrači ponašali su se kao da ga nema na parketu. A takvo što ponajprije je odgovornost trenera (David Fizdale) koji je svojim igračima dozvolio da košarku pretvaraju u pojedinačni sport i da loptu dodaju suigraču tek u krajnjoj nuždi.

Omišanin vrijedan prilike

Bolju situaciju u svojim klubovima imaju dvojica naših 21-godišnjih centara, Ivica Zubac (216 cm) i Ante Žižić (211 cm). Svaku ozbiljniju minutažu dečki iskoriste, problem je samo što su takve prigode rijetke.

Od posljednjih 10 utakmica Clevelandov Ante Žižić pet puta nije uopće ulazio u igru, a pet puta je dobio priliku pa je u nastupima od 24 i 27 minuta upisao po 18 i 16 koševa te po osam skokova. A to će reći da je Omišanin vrijedan prilike, posebice jer je riječ o jednoj od najlošijih momčadi lige koja ima jako dobar razlog razvijati svog mladog centra na račun 28-godišnjeg Tristana Thompsona koji pak ima velikih briga vezanih uz to kako očuvati brak s Khloe Kardashian nakon što ju je prevario.

Premda živi u blještavom Los Angelesu, Ivica Zubac ispred sebe nema takvog suigrača, već dvojicu fizikalaca – McGeeja (30) i ostarjelog Chandlera (36) – od kojih je talentiraniji u svakom pogledu osim u eksplozivnosti.

I Zubac je u posljednjih 10 utakmica imao šaroliku minutažu pri čemu je u njih devet igrao. A kad god bi ušao u igru, mladi bi Čitlučanin momčadi nešto dao, a najviše je to učinio u noći na petak. A tada je za svojih 28 minuta protiv Oklahome upisao 26 koševa i 12 skokova, a sve to većim dijelom pored novozelandskog centra Stevena Adamsa za kojeg se govori da je najsnažniji igrač NBA lige od kojeg se mnogi centri odbijaju. No ne i Zubac koji je, doduše, imao i sreću da su njegovi bekovi bili nesebični pa su ga često pronalazili na ziceru. No Zubac je inteligentan igrač, s jako dobrim osjećajem za igru, koji se zna naći na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Bez izgleda za doigravanje

I u nastavku sezone može se očekivati da će obojica imati uzleta i padova, da će biti utakmica i bez ijedne odigrane minute, ali i ugodnih statističkih iznenađenja. Nekako nam se čini da će Žižić imati više bezbrižnih minuta jer njegov Cleveland ima najmanje pobjeda u ligi i nikakve izglede za doigravanje. Za razliku od Zubčevih Lakersa koji su trenutačno osmi na Zapadu (25-21).

Nakon Zubčeve partije karijere, svoje oduševljenje nije skrivao ni njegov slavni, trenutačno ozlijeđeni, suigrač LeBron James koji je na svom Twitteru napisao: Zuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!! Zanimljivo je da je “King James” bio i mentor Žižiću dok su bili suigrači u Cavsima i da je i za Žižu imao lijepe riječi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije