VELIKI ZLATAN

Ibro je pred posljednjom odlukom – mirovina ili posljednji krug u Monzi?

IPA/Pixsell
21.06.2020.
u 20:13

Opcija je, naravno, i Hammarby, klub iz Stockholma čiji je Ibrahimović nedavno postao suvlasnik, a u kojem je i održavao formu tijekom koronastanke

Nakon Malmöa, Ajaxa, Juventusa, Intera, Barcelone, Milana, PSG-a, Manchester Uniteda i LA Galaxyja, nakon što je u karijeri zabio 522 gola, podigao 33 trofeja, nakon što je osvojio Ameriku... Zlatan Ibrahimović je pred novim izborom.

Možda i posljednjim u karijeri. Šestomjesečni ugovor na San Siru istječe mu po završetku sezone, a budućnost je neizvjesna. Iako je prije korona stanke stigao odigrati tek deset utakmica svojim je mentalitetom podigao razorenu momčad, vratio joj samopouzdanje, a rezultati, uostalom, sugeriraju da suigrače čini boljima. Ante Rebić jedan je od onih koji su najviše profitirali Zlatanovim povratkom.

Gazidisu očitao bukvicu

– Donio je dodanu vrijednost momčadi. On je šampion, među najboljima na svijetu. Očekivao sam puno od njega, a to sam i dobio – kazao je trener Milana Pioli. To je ljepša strana medalje. Ibrahimoviću je, međutim, povratak na San Siro prisjeo nakon što je gazda kluba Ivan Gazidis otpustio Zvonimira Bobana koji je bio i najzaslužniji za njegov povratak. Ibro je tada shvatio da nema što tražiti u nekoć moćnoj sredini koja danas luta u vizijama budućnosti, a to nezadovoljstvo nije ni pokušavao skriti. “Otrovno” je komentirao otkaz Bobanu, a nedavno mu je prekipjelo pa je gazdi kluba Ivanu Gazidisu “obrisao nos” pred čitavom svlačionicom. – Ovo nije moj Milan, nije klub kakav je nekoć bio – kazao je u monologu nakon kojeg je, tvrde svjedoci, veliki gazda posramljeno spustio pogled. Prema tvrdnjama talijanskih medija, Gazidis kani još jednom sjesti s Ibrahimovićem za stol i u četiri oka razgovarati o njegovoj budućnosti u klubu i zadržati ga još godinu dana. Zlatanu je dosta, a Corriere della Sera tvrdi da je postavio uvjete koje će Milan izvjesno odbiti. Tražio je, navodno, šest milijuna eura za sezonu, što je iznos koji prima i najplaćeniji u svlačiodesetljeća nici Gianluigi Donnarumma. Činjenica je da Ibrahimović i nema previše opcija, a to je šansa za Silvija Berlusconija koji opet ima velike snove. Monzu, koju je kupio nakon što je napustio San Siro, želi uvesti u Serie A.

Prvi korak prema cilju je ostvaren nakon što je ove sezone osiguran povratak u drugoligaški rang nakon čak 20 godina provedenih u nižim ligama. Napad na Serie A Berlusconi je zamislio sa stilom – s momčadi u kojoj će biti Ibrahimović, Kaka koji se umirovio prije tri godine, ali i Mario Balotelli. Projekt je to koji bi mogao zaintrigirati Zlatana i ispuniti njegove natjecateljske ambicije. Istina, neće igrati pod reflektorima Lige prvaka ni uživati u glamuru neke od liga petice, ali će imati jedinstvenu priliku da ga povijest još po nečemu pamti. Monza, naime, postoji 107 godina, ali nikada nije igrala u Serie A. Odluči li se na takvu opciju, Ibrina posljednja sezona mogla bi se nazvati po kultnom filmu – “Posljednji krug u Monzi”.

Opcija je, naravno, i Hammarby, klub iz Stockholma čiji je Ibrahimović nedavno postao suvlasnik, a u kojem je i održavao formu tijekom koronastanke. Kakav bi to tek bio udarac za navijače Malmöa u kojem je Zlatan prije više od dva započeo svoj nogometni put. Njegovu odluku da uđe u vlasničku strukturu ljutog rivala doživjeli su izdajom pa su u nekoliko navrata oskvrnuli kip svog nogometnog božanstva kojem su se donedavno klanjali u toj mjeri da su mu za života podigli kip.

Spomenik koji je trebao postati prepoznatljivim simbolom grada je unazad pola godine paljen, u nekoliko navrata oštećen, na njega je izlijevana boja i bacano smeće, a “ukrašavan” je i uvredljivim porukama.

Švedska nije hrana za ego

Opcija povratka u domovinu, međutim, ne čini se izvjesnom. Ne bi bilo nalik Zlatanu da svoje posljednje nogometne dane odigra u anonimnosti švedske lige. Takav izazov ne bi mu nahranio ego. Naravno, postoji još jedna, iako najmanje poželjna opcija – mirovina! Iako Zlatan u šali zna reći kako je poput Benjamina Buttona, “rođen sam star, a umrijet ću mlad”, otkucava mu biološki sat.

U listopadu će mu biti 39, a mnogi igrači iz njegove generacije rođeni 1981. poput Nemanje Vidića, Patrica Evre, Petera Croucha, Xabija Alonsa... već su i zaboravili da su nekad igrali nogomet. Odluku o budućnosti Ibrahimović će donijeti nakon obiteljskog vijećanja u kojem će možda i presudan glas imati njegova supruga. Ostane li još barem jednu sezonu aktivan, oprostit će se od nogometa pred peto desetljeće života.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije