Doigravanje za prvaka Bosne i Hercegovine u odbojci

Igman i Banja Luka Volley u ženskoj te Kakanj i Bosna u muškoj konkurenciji četvrtfinale traže kroz “majstoricu”

storyeditor/2024-03-24/Odboj20d-Mala_je_dvorana_u_Ljubinju__ali_velike_su_odbojkaske_zelje.jpg
25.03.2024.
u 18:14

Novina daje rezultate, moglo bi se reći za prvi krug odbojkaškog doigravanja u obje konkurencije - muškoj i ženskoj. Do ove sezone praksa je bila da se prva utakmica doigravanja igra na terenu u ligaškom dijelu prvenstva slabije plasirane ekipe, a druga na terenu bolje plasiranog sastava, dok bi se treća utakmica, takozvana majstorica, igrala dan nakon druge, jasno, na terenu u ligaškom dijelu sezone bolje plasirane ekipe. To je ujedno bila i prednost u ligi uspješnijih ekipa, piše Večernji list BiH.

Takav sustav rijetko bi iznjedrio treću utakmicu, obično bi se sve završilo u prve dvije.

Promjena je ove sezone već u četvrtfinalu u obje konkurencije izrodila po jednu treću utakmicu, što znači da bi mala novina u sustavu ovaj dio prvenstva mogla učiniti zanimljivijim od dosadašnjeg. Dakle, u dva četvrtfinalna susreta - u Kaknju te na Ilidži igrat će se još po jedna utakmica.

Favoriti bez problema

Favoriti u muškoj konkurenciji prošli su bez problema, prije svega to vrijedi za u ligaškom dijelu prvoplasirani Napredak i branitelja trofeja Radnik. Po jedan set u obje utakmice izgubio je trećeplasirani ligaš Magic Ice, za kojeg se također može reći da je opravdao očekivanja. Prema očekivanju, Napredak je u drugoj, kao i u prvoj utakmici, uvjerljivo, ovoga puta u gostima, nadigrao Ljubinje Bankom 0:3.

Nakon što su na svom parketu Ljubinjci u tri seta osvojili samo 43 poena, na domaćem parketu su bili uspješniji za šest poena. Po setovima je bilo 18:25, 12:25 i 19:25 za Napredak.

Nešto više problema imao je Radnik, koji je također uvjerljivo 3:0 i u gostima nadigrao Modriču Novoprom. Međutim, “trgovci” su ovoga puta pružili solidan otpor. Po setovima je bilo 14:25, 22:25 i 22:25 za goste iz Bijeljine. Utakmica u Banjoj Luci imala je nekoliko zanimljivih dionica.

Magic Ice je poveo dobivši prvi set prilično tijesno 22:25, domaćin uzvraća 25:20. Utakmicu je prelomio neizvjesni treći set koji je ekipa Zlatka Ivića uspjela dobiti na razliku, 25:27. Gubitak trećeg seta, u kojem su utakmicu mogli učiniti i puno neizvjesnijom, izgleda da je demoralizirao domaći sastav, pa su ga Domaljevčani lako riješili u svoju korist 15:25.

Kao i u Kaknju, i u Sarajevu se u dvoboju između Bosne i Kaknja igralo pet setova, s tim da su gosti uspjeli anulirati prednost “studenta” iz prve utakmice, i to istim rezultatom 2:3. Dva prva seta u ovoj utakmici dala su naslutiti da se posao neće riješiti bez drame koja je nastupila u petom odlučujućem setu.

Prvi set 25:23 dobila je Bosna, da bi Kakanj poslije također tijesnih 23:25 izjednačio, domaći su do nove prednosti došli poslije 25:21, a onda je u četvrtom setu Kakanj uzvratio istom mjerom 21:25.

Dramatičan je bio peti set, koji je završen rezultatom 21:23 za goste. Obje ekipe su po nekoliko puta imale set-meč loptu, ali na kraju su se radovali “rudari”, koji će imati priliku prolazak u polufinale izboriti na domaćem parketu.

Doigravanje za odbojkaše, rezultati uzvratnih utakmica četvrtfinala: Ljubinje: Ljubinje Bankom – Napredak 0:3; Modriča: Modriča Novoprom – Radnik 0:3; Banja Luka: Borac – Magic Ice 1:3; Sarajevo: Bosna – Kakanj 2:3. S dvije pobjede u po dvije utakmice za polufinale plasirali su se Napredak, Radnik i Magic Ice, dok će o četvrtom polufinalistu odlučiti “majstorica” Kakanj – Bosna, koja će se igrati 26./27. ožujka.

U ženskoj konkurenciji glavni favoriti Gacko i Bimal Jedinstvo prvu su stepenicu prošli glatko, prema očekivanju. Gacko je i u Sarajevu s 3:0 nadigralo Centar ORT, prepustivši mu samo 43 poena, naravno u tri seta.

Gačanke su dominirale od početka do kraja – 12:25, 16:25, 15:25. S glatkih 0:3 u polufinale je prošlo i Bimal Jedinstvo, koje je i u Tuzli uvjerljivo nadigralo Slobodu, po setovima bilo je 20:25, 22:25, 17:25. Ostala dva četvrtfinalna susreta odbojkašica riješena su poslije pet setova.

Treća utakmica

Banja Luka Volley nije blistala u ligaškom dijelu prvenstva, pa joj je ždrijeb za protivnika odredio trećeplasirani Igman, međutim, to Banjolučanke nije pokolebalo, u zanimljivoj uzvratnoj utakmici uspjele su nadigrati ove sezone vrlo dobri Igman s 3:2 i tako osigurati i treću utakmicu.

Prema očekivanju, favorizirane gošće povele su dobivši prvi set lagano 14:25, međutim, onda je počela bura, najprije je Volley izjednačio dobivši drugi set na razliku 25:23, a onda su uslijedila još dva krajnje neizvjesna seta. Treći su dobile gošće 26:28, a četvrti domaće odbojkašice 26:24. Nakon drame u prethodna tri seta, Ilidžanke su peti, odlučujući izgubile uvjerljivo 15:9. Slijedi “majstorica”.

Za “majstoricu” je malo nedostajalo i u Goraždu, gdje se Kula Gradačac uspjela izvući nakon pet setova. Po setovima bilo je 18:25, 25:19, 27:25, 16:25, 11:15.

Doigravanje za odbojkašice, rezultati uzvratnih utakmica četvrtfinala: Sarajevo: Centar ORT – Gacko 0:3; Tuzla: Sloboda – Bimal Jedinstvo 0:3; Banja Luka: Banja Luka Volley – Igman 3:2; Goražde: Goražde – Kula Gradačac 2:3. Prema tome, u polufinale s po dvije pobjede iz dviju utakmica plasirali su se – Gacko, Bimal Jedinstvo i Kula Gradačac. Četvrti polufinalist bit će poznat poslije treće utakmice između Igmana, koji će biti domaćin, i Banja Luka Volleyja. Termin utakmice 26./27. ožujka odredit će se dogovorom klubova. Prve polufinalne utakmice igrat će se 29./30. ožujka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije