NAJBOLJI IKAD

Ili si najbolji samo na travi ili zemlji... Ili si Federer

22.08.2018.
u 08:37

Osvajanjem Cincinnatija Đoković je napredovao i na ATP ljestvici gdje je šesti igrač svijeta.

Baš kako su svi oni sretnici 60-ih imali privilegij gledati Pelea kako igra nogomet, ‘divljački’ dribla protivnike, radi sombrera i voleje koje sada samo možemo gledati na YouTubeu, tako mi sada možemo gledati neke druge sportske ‘čarobnjake’. 

Sretnici su i oni koji su gledali i divili se Michaelu Jordanu, Tigeru Woodsu, Michaelu Schumacheru, Muhammadu Aliju i mnogim drugim sportašima koji su obilježili povijest i podigli standarde na visoku razinu... tako i mi sada, u ovo doba kada nije bitno ništa drugo osim novca, ipak možemo stati na trenutak i gledati prema terenima kada na njih izađu jaka sportska imena kojih, primjerice, u tenisu sada ima nekoliko. 

Borba za akronim G.O.A.T.

Svaka čast Agassiju, McEnrou, Samprasu..., ali mi trenutačno imamo mogućnost gledati kako tenis igraju ipak najveći ikada, teniski trio koji godinama drži vrh bijelog sporta u sastavu: Rafael Nadal, Novak Đoković i Roger Federer. 
Zato je G.O.A.T. (Greatest of All Time ili najveći svih vremena) vrlo čest akronim kojim se svi razbacuju u posljednje vrijeme. Borba za ta četiri slova u tenisu je velika iako će se mnogi složiti da taj akronim pripada samo i isključivo Rogeru Federeru.

Nitko se ne bi mogao pretjerano žaliti na tu tvrdnju jer Federer je ipak čovjek koji je osvojio 20 Grand Slam turnira (30 finala), ima 37 godina i još je uvijek svima teško dobiti ga. Posebice na travi koja je njegov teritorij. Federer je i 310 tjedana bio broj 1, a takvo što nije uspjelo nijednom drugom tenisaču. U vitrinama ima 98 naslova u pojedinačnoj konkurenciji.

Nije daleko od njega ni ljevoruki Španjolac Nadal. Ne zovu ga bez veze kraljem zemlje. Ima 17 osvojenih Grand Slam turnira (24 finala), drži rekord s osvojena 33 Masters 1000 naslova, a poznat je i po svom praznovjerju i ritualu koji izvodi svaki put kada servira. Bilo kako bilo, Nadal ima 32 godine, ali još uvijek, kao i Federer, ne da se istjerati iz vrha i teniskog svijeta. Ima 80 pobjeda u pojedinačnoj konkurenciji, a sudeći po igrama, još će osvojiti pokoji. Ipak je trenutačno prvi igrač svijeta, a kada se pogleda u kakvoj se konkurenciji bori, to nije mala stvar.

 

Novak Đoković najmlađi je od svih, no ne mnogo. S 31 godinom vlasnik je 13 Grand Slam titula (13 finala), a odnedavno se upisao u tenisku povijest jedinstvenim dosegom koji neće biti nimalo lako izjednačiti. Nekadašnji prvi igrač svijeta osvojio je Masters 1000 turnir u Cincinnatiju i postao prvi igrač u povijesti koji je osvojio svih devet Masters 1000 turnira. Osvajanjem Cincinnatija Đoković je napredovao i na ATP ljestvici gdje je šesti igrač svijeta.

– Znate, Novak Đoković je veliki šampion. I o tome se treba govoriti. Ova konferencija za medije ne treba biti o tome kako sam ja promašivao udarce prilikom prijma drugog servisa, već o tome kako je Đoković ispisao povijest. To je bar moje mišljenje – rekao je Federer nakon finalnog meča u Cincinnatiju i poraza od Đokovića. Pokazao je time svoju veličinu, ali i istaknuo Novakovu.

Federerova vještina, klasa, svestranost i moderna igra tako ga ipak svrstavaju na broj 1 iako je trenutačno drugi igrač svijeta. No ono što on ima ponuditi svijetu, ali i tenisu može samo biti primjer drugim mladim igračima. 

Federer je čudo

– U ovoj modernoj igri ili si specijalist za zemljane terene, ili si specijalist za travu, ili tvrdu podlogu... Ili si jednostavno Roger Federer – rekao je nedavno Jimmy Connors, sedmerostruki Grand Slam pobjednik, i time je rekao sve.

Možda se neki neće složiti, ali Federer je čudo gledano iz više kutova. S medicinske strane – od ozljeda se brzo oporavlja, ako ih i ima, osim toga i dandanas osvaja naslove, a uz to ima i četvero djece. Roger Federer klasa je za sebe i jednostavno nenadmašan...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije