KOVAČIĆ NA KUMA

Kao dječak bio je veći talent od Modrića, a jednim potezom je pokazao kakav je čovjek

kovačić modrić
PIXSELL
06.04.2022.
u 07:40

Dvoboj Chelsea – Real Madrid u četvrtfinalu Lige prvaka bit će prvi međusobni sudar dvojice suigrača iz hrvatske reprezentacije, dvojice prijatelja, kumova, dvojice nogometnih virtuoza, 27-godišnjega Matea Kovačića i njegova dječačkoga idola, 36-godišnjega Luke Modrića.

Mnogo je poveznica između ove dvojice predvodnika vatrenih. Obojica su briljantni vezni igrači, Luka visok 172, Mateo 178 centimetara, obojica su planetarne zvijezde i idoli navijača u Londonu i Madridu, a kako Mateo nikada nije skrivao da se u djetinjstvu divio Lukinoj vještini, onda se upravo on nameće kao prirodni Lukin nasljednik u reprezentaciji.

Ekstremno talentiran

Božidar Šikić dugo je godina vodio Dinamovu nogometnu školu, a još kao mlad trener radio je u sustavu Zagrebačkog nogometnog saveza. Dakle, Šikić je u dječačkoj dobi vidio sve najveće talente hrvatskog nogometa, uključujući i junake ove priče.

– Upravo u vrijeme kada je Modrić prešao iz Zadra u Dinamo, ja sam počeo raditi u Dinamovoj školi. A 2007. godine osobno sam išao po Kovačića u Linz, nakon što je njegovu darovitost prvi uočio trener Blašković. I tada sam tvrdio, a i sada tvrdim da je Mateo Kovačić najveći talent kojega sam vidio u dječačkoj dobi! A vidio sam i Prosinečkog, Bobana i mnoge druge. Mateo je bio ekstremno nadaren i ja sam već tada znao da će on postati veliki igrač – kaže Šikić.

Glasgow: Luka Modrić sjajnim udarcem za vodstvo 2:1 protiv Škotske  | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL 22.06.2021., Glasgow, Skotska - Hampden Park. UEFA Europsko prvenstvo 2020, skupina D, 3. kolo, Hrvatska - Skotska. Luka Modric." Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Zar već s 12 godina, nije li bio malo premlad za tako smjelu vašu procjenu?

– Nije to uobičajeno, ali Mateo je jednostavno bio posve drugačiji od drugih. Pokazivao je zrelost kakva inače ne odlikuje igrače u tim godinama – pojašnjava Šikić.

A Modrić, kakvim vam se on činio s 15 godina?

– Modrić nije djelovao tako moćno kao Mateo. Bio je nadaren, ali istodobno je bio sitan, krhke građe i tada bi se malo tko usudio proreći mu tako veliku karijeru. Modrić je, međutim, svjetski nogometni fenomen, nogometaš koji je kontinuirano napredovao, pa čak i nakon tridesete godine kada igrači obično dolaze do svojega vrhunca. A Luka je s 33 godine postao Zlatna lopta, a s 36 ne posustaje, nego i dalje igra fantastično – ističe Šikić.

Što Mateu nedostaje da bi bio kao Luka?

– Logičnim se čini da Kovačić bude Modrićev nasljednik u reprezentaciji, premda je tu i sjajni Brozović, te nadolazeći Majer. Što Mateu nedostaje? Možda samo jedna stvar: glad za golovima. Volio bih da je ‘gladniji’, željniji postizanja pogodaka, ulazaka u završnicu. Mateo, za mene, premalo zabija – zaključio je Šikić.

Mateo Kovačić došao je u Dinamo s 13 godina iz Linza, Luka Modrić s 15 godina iz Zadra.

Obojica po tri naslova

Kovačić je za Dinamo debitirao u dobi od 16 godina, 6 mjeseci i 14 dana, dok je Modrić svoj prvoligaški debi u Hrvatskoj ligi u dresu zaprešićkog Intera imao s 18 godina, 10 mjeseci i 15 dana. No Luka je prvoligaški nogomet počeo igrati i prije 18. godine, kada je u ljeto 2003. godine pristupio mostarskom Zrinjskom, u kojemu je u toj sezoni bio najbolji igrač.

Luka Modrić napustio je Dinamo s 23 godine, nakon 130 nastupa i 33 pogotka, dok je Mateo Kovačić otišao u milanski Inter s nepunih 19 godina nanizavši 73 nastupa za plave i postigavši osam pogodaka. Mateo je u Dinamu ostvario ono što Luka nije u dva pokušaja, plasirao se u Ligu prvaka (čak dvaput), a obojica su s Dinamom osvojila po tri naslova prvaka.

Ukupno Mateo u svojim vitrinama ima 18 trofeja s tri kluba (s Interom nijedan) i najtrofejniji je hrvatski nogometaš po broju osvojenih naslova u europskim kupovima: ima četiri Lige prvaka i jednu Europsku ligu. Luka ima čak 23 trofeja s Dinamom i Real Madridom.

Luka i Mateo imaju jedan zajednički individualni trofej: nagradu za Večernjakovu nadu godine, Luka još 2004., a Mateo 2011. godine. Prvi put zajedno su zaigrali u utakmici reprezentacije Hrvatska – Srbija, 22. travnja 2013. godine. Od tada su nezamjenjiv i neizostavan dio veznoga reda vatrenih. Zajedno su nastupili na dva Svjetska (2014., 2018.) i dva Europska prvenstva (2016., 2021.). Važan datum za obojicu je 23. kolovoza 2015. godine, kada su, u prvenstvenoj utakmici sa Sportingom u Gijonu, prvi put nakon 16 godina (Šuker, Jarni) dvojica hrvatskih nogometaša zajedno nastupila u prvoj momčadi Real Madrida.

Mateov prvi dodir s nekom od zvijezda Lige prvaka dogodio se još dok je bio klinac u LASK Linzu. U Austriji je gostovao Liverpool, a mali Mateo Kovačić poslije utakmice ušao je na teren i potrčao prema Stevenu Gerrardu, želeći mu stisnuti ruku. Kapetan Redsa hladno je i nezainteresirano prošao pokraj dječaka duboko ga rastuživši. U neispričanoj Mateovoj biografiji koja se može pronaći surfajući po webu stoji kako je “karma htjela da Liverpool 2015. godine identificira Kovačića kao potencijalnu zamjenu za Gerrarda, ali da je Mateovo gađenje prema Gerradu presudilo da odbije tu ponudu”. U ljeto te godine Mateo Kovačić potpisao je za Real Madrid.Mateo Kovačić u karijeri je dva puta igrao protiv Real Madrida, oba puta 2011. godine u dresu Dinama u grupnoj fazi Lige prvaka, pod vodstvom trenera Krune Jurčića. U prvom susretu u Zagrebu bilo je 1:0, a u drugom u Madridu 6:2 za Real. Kovačić je tada uza sebe u veznom redu imao Calella, Alispahića i Sammira. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije