Futsal u BiH

Klubovi imaju više vremena, ali...

12.05.2020.
u 14:00

Futsal u BiH ima vremena, ali postoji objektivni problem za igranje utakmica u zatvorenom ako se natjecanje razvuče duboko u ljetne mjesece

Premijerligaški futsal je u nezavidnoj poziciji, možda i u težoj nego se nalazi “obični” nogomet. Nastavak sezone u tom natjecanju također je upitan, kao i model po kojemu će se sezona tretirati ako se prekine. Istina, Nogometni savez BiH i klubovi futsal Premijer lige nemaju rok UEFA-e do 25. svibnja, kao što ima nogomet, javiti hoće li nastaviti ili obustaviti natjecanje u Premijer ligi, piše Večernji list BiH. 

Ostalo manje utakmica

U futsal Premijer ligi BiH preostalo je odigrati još samo tri utakmice regularnog dijela, nakon čega se trebalo igrati doigravanje. Kao i u nogometu, načelni stav klubova je da se prvenstvo nastavi, ali to je u ovom trenutku teško očekivati.

- Mi u klubovima također pratimo epidemiološku situaciju, za sada smo s čelnicima Nogometnog saveza BiH održali jedan sastanak. Koliko je meni poznato, klubovi su većinom za to da se prvenstvo završi, takvog je stava i naš klub. Za razliku od nogometa, mi imamo nešto manji broj utakmica i više vremena, pa bi to u praksi bilo moguće. Jedino što u ovom trenutku našem sportu ne ide u prilog jest to što je futsal dvoranski sport, pa eventualno zbog zatvorenog prostora igranje utakmica može iziskivati neke strože mjere nego u nogometu, koji se igra na otvorenom - kazao nam je Zdravko Čagalj iz HFC Zrinjski.

Futsal u BiH ima vremena, ali postoji objektivni problem za igranje utakmica u zatvorenom ako se natjecanje razvuče duboko u ljetne mjesece. U neuvjetnim dvoranama u Bosni i Hercegovini uglavnom ne postoji klimatizacija, pa bi igranje utakmica “u saunama” bilo veća opasnost od korone. Futsal prvenstvo u Srbiji je prekinuto. Prvak će biti trenutačni lider na ljestvici, KMF Crvena zvezda. U Srbiji se praktički išlo u susret klubovima koji sada nemaju više obvezu plaćati svoje igrače do početka nove sezone. Manjak uvjetnih dvorana za ljetne dane bio je jedan od velikih argumenata za prekid sezone. Natjecanje je prekinuto i u futsal entitetskoj ligi u RS-u. Ako bi se epidemiološka situacija u BiH brzo popravila, sezonu je moguće završiti i uz preinake u sustavu natjecanja.

Teško provediva U-19 liga

- Po mom mišljenju, momčadi Salinesa i Mostar SG jako su odmaknule od svih ostalih klubova, kako po trenutačnom bodovnom saldu na ljestvici tako i po tomu koliko su sredstava uložile u ovu sezonu. Po mom mišljenju, samo bi ta dva kluba mogla odigrati doigravanje, recimo, na tri utakmice te možemo dobiti prvaka. Ostatak lige moguće je registrirati po postojećem poretku. Mi smo u Zrinjskom isključivo protiv toga da nitko ne ispada i da se liga proširuje iduće sezone. Više utakmica iduće godine dosta bi poskupilo natjecanje, a vrlo je izvjesno kako ćemo iduće sezone imati utakmice bez publike, a taj prihod našim je klubovima ključan koliko god bio skroman - dodao je Čagalj.

Teško će iduće sezone biti provediva i planirana U-19 liga. Neki klubovi će bez prihoda od utakmica teško sačuvati i seniorske pogone, a troškovi za U-19 momčadi ne mogu biti puno niži od onih za seniorske. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?