reprezentacija bih

Kodro neće biti izbornik, izgledan je izbor Osima

18.11.2017.
u 10:00

Meho Kodro neće biti izbornik nogometne reprezentacije BiH. Čovjek koji je žario i palio u dresu Real Sociedada te Barcelone, neće ponovno sjesti na klupu nogometne reprezentacije BiH, i to isključivo iz dva razloga.

Razlozi

Prvi razlog je zato što on to osobno ne želi, a drugi što ga dio članova Izvršnog odbora iz Nogometnog saveza Republike Srpske ne želi na toj poziciji. Dopredsjednik NS-a BiH Milorad Sofrenić, koji je preuzeo ovlasti predsjednika bh. kuće nogometa od Elvedina Dine Begića, jasno je dao do znanja kako Kodro neće biti postavljen na mjesto izbornika unatoč tome što je stručno povjerenstvo u sastavu Ivica Osim, Dušan Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović kao svoj prijedlog iznijelo ime Mehe Kodre. Indikativno je to što se Straus s Grbavice nije pojavio na zasjedanju Izvršnog odbora, što su mnogi protumačili kao nezadovoljstvo jer nije predložen za izbornika njegov sin Amar Osim. No, vratimo se Kodri - kao prvi razlog zbog kojeg Kodro vjerojatno neće biti izabran jest njegov prvi mandat na izborničkoj klupi (2008. godina), koji je trajao 131 dan i koji je završen tako što je reprezentacija BiH pred svega nekoliko gledatelja igrala prijateljsku utakmicu protiv Azerbajdžana u Zenici, dok je, pred više od 20.000 gledatelja, Meho Kodro odigrao “oproštajnu” utakmicu na Koševu protiv Bolića i prijatelja. Podsjetimo, Kodro je tada odbio voditi bh. vrstu na prijateljsku utakmicu u Iran, zbog čega je i smijenjen, a onda je na njegovo mjesto postavljen Miroslav Ćiro Blažević. Sofrenić je naglasio kako Kodrina nepolušnost nije zaboravljena te ga je samim tim i eliminirao iz utrke za izbornika, jasno stavljajući Amara Osima u prvi plan, naravno, ukoliko se ne pojavi još neko potencijalno novo ime, koje pak ovisi i o financijskim mogućnostima Nogometnog saveza BiH. Uz sve navedeno, jasno je i kako Kodro nije previše zainteresiran za izborničku klupu te kako je licitacija s njegovim imenom došla od drugih ljudi. U prilog ovome ide i podatak kako je predsjednik švicarskog Servettea eksplicitno rekao da Kodro i dalje ostaje trener ovog kluba te da s bh. stručnjakom nikad nije razgovarao o temi izborničke klupe BiH.

Naime, predsjednik Servettea, Didier Fischer, u izjavi za švicarske medije istaknuo je da bi Meho Kodro bio najbolji glumac kojeg je u životu vidio ako bi preuzeo reprezentaciju BiH.

- Kodro je pod ugovorom sa Servetteom i, bar za sada, nitko nas nije kontaktirao. Imam puno povjerenje u njega. Ako bi napustio klub, onda bi bio najbolji glumac kojeg sam vidio u životu, rekao je Fischer, a Kodrin pomoćnik Anthony Sauthier bio je još konkretniji:

- Meho nas je uvjeravao da nikakvu konkretnu ponudu nije primio iz svoje zemlje, dodao je Sauthier, dok je Kodro odbio razgovarati o toj temi sa švicarskim novinarima, naglašavajući kako ne želi pričati o BiH, nego samo o Servetteu.

Ako je sve ovo točno, postavlja se pitanje zašto se uopće pravi farsa vezana uz izbor izbornika i kakvu ulogu u svemu ima Emir Spahić, koji je dan prije očitovanja stručnog povjerenstva sjedio na kavi s Elmirom Pilavom, tajnikom stručnog stožera bh. vrste i Zvjezdanom Misimovićem, članom stručnog povjerenstva, što su svi odmah protumačili kao lobiranje?! Svima je poznato kako je brat Mehe Kodre – Menaf sudjelovao u nekoliko transfera nekadašnjeg kapetana BiH, kojem je upravo Meho i dao kapetansku vrpcu, uzimajući je od Misimovića, koji se tom prilikom i nakratko oprostio od reprezentacije.

Veležova poveznica

Poslije se vratio u momčad, ali teško je vjerovati kako je Spahić imao svoje prste u lobiranju za Kodru, kojem u prilog ide i činjenica kako su Dušan Bajević i Sead Kajtaz, baš kao i Meho, svojedobno nosili dres mostarskog Veleža. Ipak, sve to je u domeni špekulacija i teorija zavjere jer je jasno kako za izbor izbornika treba biti podignuto 12 ruku, a u ovom trenutku Meho Kodro nema potrebnu većinu, niti je pristao biti izbornik.

S druge strane, Amar Osim, navodno, ima podršku članova IO iz RS-a te dijela hrvatskih članova, a za razliku od Kodre, pristao je raditi za ponuđene uvjete. Međutim, stručno povjerenstvo ga nije predložilo pa ostaje pitanje hoće li to uraditi do 29. studenoga, kada je zakazana nova sjednica Izvršnog odbora, gdje bi jedina točka dnevnog reda trebao biti izbor izbornika BiH. Prema nekim najavama, nije isključeno da Milorad Sofrenić predloži i nekog inozemnog trenera, prije svih Felixa Magatha, za kojeg u ovom trenutku, prema našim saznanjima, jednostavno nema dovoljno novca, tako da će na kraju, prije ili kasnije, izbor pasti na Amara Osima, koji za sada mudro šuti i čeka rasplet situacije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?