Velikli uspjeh

Košarkaši BiH pobijedili Latviju i plasirali se na Europsko prvenstvo!

30.11.2020.
u 08:18

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine se plasirala na Europsko prvenstvo!

Izabranici Vedrana Bosnića sinoć su na Ilidži u dvorani hotela Hills u četvrtom kolu kvalifikacijske skupine H svladali Latviju rezultatom 79:73 i na taj način dva kola prije kraja osigurali nastup na smotri najboljih europskih selekcija 2022. godine.

U prvoj četvrtini viđena je ravnopravna borba, a bh. selekcija je nakon prvih deset minuta vodila 20:17.

Ključnu prednost bh. košarkaši su ostvarili u drugoj dionici igre koju su riješili u svoju korist rezultatom 20:11 i na poluvrijeme otišli s dvocifrenom prednošću (40:28).

U trećoj četvrtini su zadržali stečenu prednost, a u posljednjih deset minuta su ušli s vodstvom 60:45.

Latvija je uspjela stići čak i do minus četiri, no zmajevi su uspješno priveli susret kraju i zasluženo slavili te se plasirali na Eurobasket deseti put u povijesti.

Najbolji u selekciji BiH su bili Edin Atić i Kenan Kamenjaš sa po 19 poena, a dvocifreni su bili i John Roberson sa 12 i Emir Sulejmanović sa 10 poena.

"Ključ svega je bila obrana, baš kao i u meču u veljači. Imali smo sjajnu energiju, svaka čast igračima, vjerovali smo u sebe više od ikoga. Pokazali smo karakter u ovom veoma teškom trenutku. Došli smo na veoma dobar nivo. Napravili smo nešto posebno za našu zemlju. Nakon sedam godina igrat ćemo na Eurobasketu i veoma sam sretan i ponosan na to", poručio je izbornik reprezentacije BiH Vedran Bosnić nakon pobjede.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije