Boćanje

Mali broj dvorana velika prepreka za boćanje

Bočanje
18.01.2016.
u 06:45

Boćari su propustili “pet minuta” slave i sada im je čekati novu priliku kako bi unaprijedili položaj svoga sporta u BiH

Dok se u većini sportova u BiH pripremaju za nastavak sezone, u boćanju tek prave planove o kalendaru natjecanja za 2016. godinu, piše Večernji list BiH.

Završen prijedlog kalendara

- Prijedlog kalendara je završen, preostaje još usklađivanje s kalendarom Svjetske boćarske federacije – F.I.B., nakon čega slijedi razmatranje i usvajanje od nadležnih tijela Boćarskog saveza BiH, ističe Ilija Tomić, povjerenik natjecanja. Ono što je najvažnije, sustav natjecanja i dalje će se poklapati s kalendarskom godinom. Bilo je i u BiH još potkraj 2014. razmišljanja da se prijeđe na “nogometni” sustav jesen – proljeće, koji je od prije tri sezone na snazi u Hrvatskoj, međutim, sve je ostalo samo na priči. - Objektivno, mi nemamo uvjeta prijeći na sustav jesen - proljeće. Imamo samo tri dvorane, a jasno je da se u kasnu jesen i koncem zime ne može igrati na otvorenom. Možda bi na jugu Hercegovine još nekako i moglo, ali imamo i klubove iz Bosne koji to ne bi mogli organizirati, kaže povjerenik Tomić, koji smatra da boćanje nije na najbolji način iskoristilo razdoblje kada je bilo među najuspješnijim sportovima u BiH. Uglavnom boćari su propustili “pet minuta” slave i sada im je čekati novu priliku koja će se s obzirom na gospodarske prilike i kretanja u ovom sportu teško ukazati. Zbog postojanosti velike četvorke – Francuska, Italija, Hrvatska i Slovenija, napretka drugih – Argentina, Kina, Australija…, na velikim natjecanjima medalje je sve teže osvojiti. Evidentno je da boćanje trese financijska kriza, pa tako boćara nije bilo na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Argentini 2014., pa na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Maroku, 2015. godine. Pokazatelj krize u bh. boćanju su i odlasci najkvalitetnijih igrača u hrvatske klubove. Po završetku momčadskog dijela sezone prošlog ljeta, u klubove iz “Lijepe naše” prešli su igrati najnadareniji – braća Andrija i Mate Ćorluka, Ivan Galić (Brela), pa Nikola Mikulić (Dubrovnik). Razlog za to je vrlo jednostavan, bh. klubovi su siromašni poput crkvenih miševa, većina ih nema sredstava da igračima nadoknade ni troškove goriva za gostovanja na utakmicama, a kamoli što drugo. Uz to dojam je da se baza sužava.

Zamrznuli natjecanje

Zbog prevelikih troškova tri kluba iz Bosne – Banja Luka, Zenica i Bosna Sarajevo, zamrznula su sudjelovanje na natjecanjima. Banjolučani su to učinili još kao prvoligaši, jer treba njima iz Banje Luke sedam puta putovati na gostovanja u Hercegovinu, što košta. Iz sličnih razloga su status privremeno zamrznula i još dva kluba iz Bosne, pa se tako dogodilo da umjesto najava o povećanju broja klubova dođe do njihovog smanjivanja. Uz ostalo, od natjecanja prošle godine je odustao i prvak – Radišići!? Lani je tako u pogonu bilo samo osam prvoligaških i pet drugoligaških klubova, bilo je odustajanja i tijekom natjecanja, međutim, dašak nade uoči nove sezone je informacija koju smo doznali od povjerenika Tomića, da ima najava o priključenju, odnosno oživljavanju rada nekih klubova. Prema prijedlogu kalendara natjecanja, boćari bi se nakon prošlogodišnjeg ligaškog prvenstva “u cugu” trebali vratiti na sustav proljeće – jesen. U prvom dijelu odigralo bi se deset, a u nastavku sezone, negdje u rujnu, još četiri kola.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije