JEDDAH

Manchester City novi klupski prvak svijeta

22.12.2023.
u 21:32

Nogometaši Manchester Cityja novi su klupski prvaci svijeta nakon što su u finalnom ogledu u saudijskom gradu Jeddah pobijedili brazilski Fluminense sa 4-0 (2-0).

Za oba kluba bilo je to prvo finale klupskog svjetskog prvenstva, a City je do pobjede stigao rutinski osvojivši tako peti trofej u ovoj godini nakon naslova engleskog prvaka i FA kupa, pobjednika Lige prvaka, te europskog Superkupa.

Golove za "Građane" zabili su Julian Alvarez (1, 88), Nino (27-ag) i Phil Foden (72).

Hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić za City je igrao od 60. minute, dok je Joško Gvardiol ušao u igru u 74. minuti.

Manchester City je ovom pobjedom nastavio dominaciju europskih klubova koji su osvojili 11 uzastopnih naslova, a posljednji neeuropski pobjednik bio je Corinthians 2012. godine.

"Građani" su postali i četvrti engleski klub koji se okitio titulom najboljeg kluba na svijetu, a rekorder je Real Madrid s pet naslova. Dodajmo i kako je ovo bila najuvjerljivija pobjeda u finalu nakon 2011. kada je Barcelona s identičnih 4-0 porazila Santos.

City je sjajno otvorio susret, poveo je već u 43. sekundi golom Juliana Alvareza što je najbrži gol u finalima ovog natjecanja. Nathan Ake je sjajno opalio s više od 25 metara pogodivši stativu, a Alvarez je odbijanac pospremio u gol.

U 27. minuti Englezi su zabili i drugi gol. Foden je s lijeve strane ubacio u kazneni prostor, Nino je pokušao blokirati, no nespreto je gurnuo loptu u vlastitu mrežu.

U nastavku susreta vidjeli smo još dva gola. U 72. minuti je Kovačić osvojio loptu gurnuvši je na krilo do Alvareza koji je sjajnom asistencijom uposlio Fodena na drugoj stativi, a ovom nije bilo teško pogoditi za 3-0. Konačnih 4-0 postavio je Alvarez u 88. minuti zaokruživši sjajan nastup s dva gola i asistencijom.

U susretu za treće mjesto nogometaši egipatskog Al Ahlyja pobijedili su japansku Urawu Red Diamonds sa 4-2 (2-1).

Pobjednici Afričke lige prvaka poveli su u 19. minuti golom Yassera Ibrahima, a samo šest minuta poslije Južnoafrikanac Percy Tau je udvostručio prednost Al Ahlyja. Gvinejski napadač Jose Kante je u 43. minuti smanjio zaostatak japanske momčadi, da bi u 54. minuti Danac Alexander Scholz iz kaznenog udarca izjednačio na 2-2.

Egipćani su ponovno poveli u 60. minuti kad je Ali Maaloul uputio loptu u kazneni prostor japanske momčadi, a Yoshio Koizumi podmetnuo nogu i promijenio njenu putanju. Al Ahly je u 75. minuti mogao riješiti pitanje pobjednika, ali je Maaloul loše izveo kazneni udarac pa je japanski vratar uspio čak i uhvatiti loptu.

Ono što je propustio sa 11 metara, Ali Maaloul je nadoknadio u devetoj minuti sučevog dodatka kad je iz slobodnog udarca s dvadesetak metara pogodio za konačnih 4-2.

Tako je Al Ahly po treći put u posljednja četiri izdanja ovog turnira osvojio treće mjesto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije