Reprezentacija RH

Mandžukić u SAD-u kreće u lov na Davora Šukera

Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell
22.03.2018.
u 20:16

Želi li učiniti Šukera nespokojnim na poziciji prvoga strijelca, Mandžukić na američkoj turneji napokon mora proraditi

Novije generacije navijača hrvatske nogometne reprezentacije, željne nekih novovjekovnih čudesa, u predvečerje Svjetskog prvenstva u Rusiji razveselilo bi kada bi, primjerice, njihov mezimac Mario Mandžukić (31) na američkoj turneji otvorio lov na titulu najboljega strijelca vatrenih. 

Naravno, ne bi to ozarilo samo navijače, kojima već 11 godina imponiraju Mandžina srčanost, požrtvovnost i efikasnost, nego i Zlatka Dalića u čijoj se izborničkoj eri Mario još nije upisao u strijelce.

“Napadači, probudite se”, jedna je od Dalićevih strateških odrednica u prva dva ovogodišnja nastupa, protiv Peruanaca i Meksikanaca u Americi, osobito u svijetlu činjenice kako su Mario Mandžukić i Nikola Kalinić u višemjesečnoj klupskoj golgeterskoj korizmi. Krenimo od Mandže. Dakle, centarforu Juventusa u punoj snazi u ovom trenutku nedostaje još 15 pogodaka da bi na vječnoj listi strijelaca dostigao Davora Šukera. Mandžo na kontu ima 30, Davor 45 pogodaka; Mandžo je trenutačno u 32. godini, a Davor je svoj posljednji pogodak za reprezentaciju postigao 2001. godine, duboko u 34. godini.

U klubu nije špica

Ako nešto Mariju ide naruku, onda je to činjenica kako se uvijek raspištolji u parnoj godini ili godini velikoga natjecanja. Tako je, primjerice, u 2017. godini postigao samo jedan pogodak za reprezentaciju (protiv Finske na Rujevici) u sedam nastupa, a godinu ranije čak devet pogodaka u 11 nastupa.

Ono što mu ne ide na ruku njegova je statistika u dresu Juventusa ove sezone: samo sedam pogodaka u 34 nastupa, posljednji još 17. prosinca prošle godine protiv Bologne. Dakako, uz ogradu da Mandžo kod Allegrija nije špica, nego krilo s braničkim zahtjevima i k tome još u službi nedodirljivoga Higuaina. Želi li učiniti Šukera nespokojnim na poziciji prvoga strijelca, Mandžukić na američkoj turneji napokon mora proraditi. Pa makar mu Zlatko Dalić dao da izvodi jedanaesterce, što je povlastica koje se Šuker kod bivših izbornika i te kako nauživao. D

Davor je od svojih 45 čak 12 postigao s bijele točke, dok je Mandžo od svojih 30 samo jednom zabio s 11 metara: u prijateljskoj utakmici protiv Gibraltara u Varaždinu 2015. godine kod tadašnjeg izbornika Nike Kovača. Zanimljivo, neki od najupečatljivijih strijelaca naše reprezentacije u povijesti, poput legendarnih Eduarda da Silve (29), Ivice Olića (22), Gorana Vlaovića (15), Alena Bokšića (10) ili Dade Prše (9), nisu u kockastom dresu postigli nijedan pogodak iz jedanaesterca. A bek Darijo Srna isporučio ih je čak šest.

Nikola Kalinić (30) statistički je još ‘zahrđaliji’ od Mandže ove sezone, sa samo četiri pogotka u 30 nastupa za Milan, što mu je najlošiji učinak otkad je iz Hajduka otišao u inozemstvo. Čak je i u Blackburnu bio efikasniji nego u Milanu. Kako golgeteri žive od pogodaka, i Nikoli Dalićevo okupljanje u Americi nudi priliku za rehabilitaciju i vraćanje samopouzdanja koje mu uporno pokušava odstraniti nadobudni Gattuso.

Kalinić je kod Dalića jednom već bio heroj, u briljantnome nastupu protiv Grka u Zagrebu (4:1), kada je postigao jedan pogodak, odnosno ukupno dva u prošloj godini. Usput, u mandatu Zlatka Dalića najefikasniji naš nogometaš je Andrej Kramarić s tri pogotka (dva protiv Ukrajine, jedan protiv Grčke), ali i s devet pogodaka u sezoni u njemačkom Hoffenheimu. Tih devet tek je polovica sjajnoga Andrejeva učinka iz prošle sezone.

Nezgodni Južnoamerikanci

Kad smo već kod srazova s južnoameričkim selekcijama, Dalić je u prilici postati prvi i jedini izbornik nakon Cice Kranjčara (Argentina, 2006.) koji se može pohvaliti vrijednim skalpom iz konfederacije Comnebol. U posljednja četiri nastupa Hrvatska je bila poražena dva puta od Brazila te po jednom od Argentine i Čilea (na jedanaesterce). U te dvije posljednje utakmice u strijelce su se bili upisali već pomalo zaboravljeni Anas Sharbini i Franko Andrijašević... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije