BiH - Irska 1:1

Meč odluke na stadionu Aviva

BiH - Irska
Reuters/PIXSELL
15.11.2015.
u 06:15

Ponovno su se zatvorila vrata velikog natjecanja i na vidjelo je isplivala istina, da “zmajevi po bosanskoj magli nisko lete”. Nisu bh. reprezentativci napravili što se očekivalo, ili barem priželjkivalo, jer nije bilo dovoljno kreativaca koji će stvarati prilike sredinom terena, što je nekada bila jača strana napada bosanskohercegovačkih zmajeva. Letovi lopti preko bočnih strana nisu donijeli puno toga, tek nakon ulaska Milana Đurića, što je druga priča stručnjaka koji puno pričaju, ali malo kažu, i ostaviti ćemo je za kasnije ili za nikad.

Usamljeni Pjanić

Ništa nije urađeno s usamljenim srednjim veznim Pjanićem, tako da se ponovno morala trošiti igra kapetana Edina Džeke, koji se vraćao na centar Bilina polja po lopte i kreirao igru. Kapetanu Baždarevićeva tima se posrećila igra protiv Iraca, ali, globalno, nije ništa napravljeno da zmajevi mirniji odu u Dublin. U petak nije bilo poleta u igri i napadima zmajeva, nije bilo igrača na sredini terena s kojima bi se osjetila premoć u igri i prednost domaćeg terena i gledališta. Nedostajalo je puno toga u traženju auta koji bi nas odveo na Euro 2016. Stara je istina da ne treba mijenjati tim koji pobjeđuje, osim kada se mora. Bilo je previše nervoze koja je mogla biti prouzročena promjenama igrača koji su nas doveli do doigravanja. “Planuli su navijači” u 68. minuti i jednostavno skandirali: “Milan Đurić”... Rekli bismo na vrijeme, ali suviše kasno. Moguće je vjerovati da se može kupiti pretplatnička karta za utakmice, ali mjesto u reprezentativnom timu ne može biti nečiji privilegij, moraju igrati trenutačno najspremniji. -Nije se dogodilo ono što smo očekivali, ali to je prošlost. Idemo u Irsku po pobjedu i možemo bolje igrati, ako želimo u Francusku, moramo više pokazati na terenu, rekao prije leta za Irsku Milan Đurić. Nakon meča bilo je previše stresa u redovima zmajeva da bi se nešto značajnije moglo izvući iz izjava reprezentativaca i nezadovoljstva šefa stručnog stožera Mehmeda Baždarevića. -Željeli smo pokazati više, nismo bili onakvi kako smo htjeli biti, ali nije još sve izgubljeno, istaknuo je Baždarević. S druge strane, Irci su izuzetno zadovoljni ostvarenim na Bilinu polju jer su ostali u igri za nastup na Europskom prvenstvu i uspjeli ispuniti svoj prvi cilj – ostati neporaženi u Zenici. - Mi ćemo morati igrati snažno i u Dublinu, bit ćemo jači, tako da još uvijek imamo priliku. Bili smo sjajni i možemo to ponoviti, kazao je trener Irske reprezentacije Martin O’Neill nakon meča, istaknuvši da “gol nije vidio jer je magla bila pregusta”.

Blaga, ali ogromna prednost

Mnogi smatraju da je obrana irskog vratara Randolpha bila ključni dio meča, kada u 60. minuti Lulić nije uspio postići pogodak. “Imamo blagu prednost gola na strani i vjerujem da nam je to ogromna prednost”, rekao je Randolph, kojem se posrećilo zaigrati u prvoj postavi. Zanimljivo je da su obje reprezentacije otputovale u subotu oko 11 sati iz sarajevske zračne luke za Dublin. Njihovo druženje će se nastaviti na dublinskom stadionu “Aviva” u ponedjeljak s početkom u 20.45 sati po bosanskohercegovačkom vremenu. Zmajevi će na ovom gostovanju imati podršku oko 3000 navijača koji i dalje vjeruju da će imati vremena rezervirati hotelske krevete za Europsko prvenstvo u Francuskoj. Spomenimo na kraju još i to da kladionice sada veće izglede za plasman u Francusku daju Ircima. Za iduću utakmicu Irska – BiH domaćin je favorit i manji je koeficijent na njegovu pobjedu, a pobjeda BiH vrednuje se koeficijentom od 3 do 3,50. Kladioničarska “nula“ nagrađuje se prosječnim koeficijentom 3,10. Irci imaju prednost i u klađenju za plasman u Francusku, a koeficijent iznosi između oko 1,60, dok koeficijent na plasman Bosne i Hercegovine na Europsko prvenstvo iznosi 2,40.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije