ČEKA SE ODLUKA

Međunarodni olimpijski odbor ne razmišlja o otkazivanju Igara

DPA/Pixsell
20.03.2020.
u 14:25

U posljednjih nekoliko dana više je sportaša, među kojima i olimpijska pobjednica u skoku s motkom Katerina Stefanidi, optužilo MOO da dovodi u opasnost zdravlje sportaša inzistiranjem da se Igre održe

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) razmatra različite scenarije za ljetne Olimpijske igre u Tokiju nakon što je pandemija koronavirusa otkazala gotova sva sportska natjecanja diljem svijeta, ali samo otkazivanje Igara nije jedan od njih, izjavio je predsjednik MOO-a  Thomas Bach za "New York Times".

Organizatori najveće sportske smotre na svijetu opetovano ističu da će Igre početi kako je i planirano 24. srpnja.

Koronavirus, koji se pojavio krajem prošle godine u Kini do sada je odnio više od 10,000 života diljem svijeta, dovodeći u pitanje i održavanje Igara. 

No Bach tvrdi kako MOO čak ni ne razmišlja o otkazivanju Igara.

"Otkazivanje nije uopće tema. Predani smo uspjehu ovih Igara", naglasio je.

MOO je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom odlučan da je prerano za odluku o tome kako rješavati utjecaj pandemije na Igre. 

"Ne znamo kakva će situacija biti", dodao je Bach.

"Naravno, razmatramo različite scenarije, ali se razlikujemo od mnogih drugih sportskih organizacija i profesionalnih liga jer imamo četiri i pol mjeseca do početka Igara".

"Ono što ovu krizu čini posebnom i teškom za riješiti je nesigurnost. Nitko vam danas ne može reći što će biti sutra, za mjesec dana, a najmanje za četiri mjeseca", istaknuo je.  

Japan bi prema predviđanjima trebao primiti preko 600,000 stranih gledatelja i sportaša na Igrama za koje su sponzori platiti milijarde dolara, i čije su pripreme stajale najmanje 12 milijardi dolara.

No, Bach tvrdi da za konačnu odluku o Igrama neće presuditi financijski interesi. Zaštita zdravlja svakoga tko sudjeluje i ograničavanje virusa su i dalje glavni ciljevi, napominje predsjednik MOO-a, dodajući kako se svi slažu da je sada u ovom trenutku svijetu potrebna nada.

"206 nacionalnih olimpijskih odbora i međunarodni sportski savezi smatraju da svijetu u ovoj izrazito teškoj i zabrinjavajućoj situaciji treba simbol nade. I  mi bismo, dok god ne znamo koliko je dugačak ovaj tunel, voljeli da je olimpijski plamen svjetlo na kraju tog tunela ..."

U posljednjih nekoliko dana više je sportaša, među kojima i olimpijska pobjednica u skoku s motkom Katerina Stefanidi, optužilo MOO da dovodi u opasnost zdravlje sportaša inzistiranjem da se Igre održe. 

Bach, bivši olimpijski pobjednik u mačevanju, izrazio je suosjećanje sa sportašima.

  "Za svakog je sportaša najgora stvar u pripremama nesigurnost koja mu odvlači pozornost s treninga i priprema. Razgovarao sam s 220 sportaša u srijedu i rekao im da se ne možemo pretvarati da imamo odgovore na sva pitanja".

"Svi smo u istoj situaciji, cijeli svijet. To je jedinstvena situacija koja iziskuje izvanredna rješenja", zaključio je Bach. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?