svečanost u parizu

Messi osvojio sedmu Zlatnu loptu u karijeri pa iznenadio: Roberte, ti si je zaslužio!

Foto: Reuters
1/4
29.11.2021.
u 22:16

Luka Modrić bio je jedan od 30 nominiranih, a završio je 29. Dokaz je to da se nalazi na samom vrhu i s 36 godina.

Zlatna lopta ostala je u vlasništvu prethodnog pobjednika, ali i glavnog favorita za njeno osvajanje - Lionela Messija! To je sedmi trofej u njegovoj karijeri, a ove godine najveći konkurenti bio mu je Bayernov Robert Lewandowski. Nagađalo se da bi Chelseajev Jorginho mogao u kombinaciju za osvajača, ali na kraju je ispred njega bio suigrač mu N'Golo Kante.

- Roberte ti si je zaslužio, prošle godine si bio najbolji i svi se s tim slažu - kazao je Argentinac i izmamio pljesak okupljenih u Parizu.

Sjajni Lewandowski odnio je nagradu za najboljeg napadača u 2021., a nadao se da bi i glavna nagrada mogla u njegove ruke. Trenutak slave osjetio je i Barcelonin Pedri osvajanjem trofeja Kopa, koji se dodjeljuje najboljim nogometašima do 21 godine. Iza sebe je ostavio Judea Bellinghama iz Borussije Dortmund te Jamala Musialu iz Bayerna.

Što se prethodnog osvajača tiče, a to je Luka Modrić, završio je na 29. mjestu u izboru njih 30 nominiranih, što nije nimalo loše za igrača u 37. godini! Samo je 38-godišnji Giorgio Chiellini stariji od njega među odabranicima.

REDOSLIJED:

1. Lionel Messi (PSG)

2. Robert Lewandowski (Bayern)

3. N’Golo Kante (Chelsea)

4. Jorginho (Chelsea)

5. Karim Benzema (Real Madrid)

6. Cristiano Ronaldo (Manchester United)

7. Mohamed Salah (Liverpool)

8. Kevin De Bruyne (Manchester City)

9. Kylian Mbappe (PSG)

10. Gianluigi Donnarumma (PSG)

11. Erling Haaland (Borussia Dortmund)

12. Romelu Lukaku (Chelsea)

13. Giorgio Chiellini (Juventus)

14. Leonardo Bonucci (Juventus)

15. Raheem Sterling (Manchester City)

16. Neymar (PSG)

17. Luis Suarez (Atletico Madrid)

18. Simon Kjaer (Milan)

19. Mason Mount (Chelsea)

20. Riyad Mahrez (Manchester City)

21= Bruno Fernandes (Manchester United) 2

2= Lautaro Martinez (Inter)

23. Harry Kane (Tottenham)

24. Pedri (Barcelona)

25. Phil Foden (Manchester City)

26= Nicolo Barella (Inter) 

27= Ruben Dias (Manchester City)

28= Gerard Moreno (Villarreal)

29= Luka Modric (Real Madrid)

30= Cesar Azpilicueta (Chelsea)

A najbolja nogometašica na svijetu jest Alexia Putellas, također iz Barcelone, kluba u kojem je kapetanica. Zabila je 26 pogodaka prošle sezone, a jedan od njih u finalu Lige prvaka protiv Chelseaja. Već je osvojila Uefinu nagradu za nogometašicu godine, ali ovo je ipak razina više. Iza sebe je ostavila suigračice Lieke Martens i Jennifer Hermoso te Sam Kerr iz Chelseaja i Vivianne Miedemu iz Arsenala.

Nagradu Lav Jašin za najboljeg vratara otišla je, očekivano, Gianluigiju Donnarummi. Na drugom mjestu nalazi se Chelseajev Senegalac Mendy, dok je treći Atleticov Slovenac Jan Oblak.

Naime, za one koji možda ne znaju, dodjela za 2020. je otkazana zbog pandemije koronavirusa pa se objedinjuju uspjesi unazad posljednje dvije godine. Upravo zato je prethodnik Messijevom trijumfu iz 2019. onaj Modrićev iz 2018.

Iako s Barcelonom nije zabilježio značajnije uspjehe kroz posljednje dvije sezone u njoj - osim Kupa Kralja iz 2020., kojeg je donio s dva pogotka u finalu - čarobni Argentinac osvojio je Copa Americu ovog ljeta i cijeli niz individualnih uspjeha. Primjerice, posljednje dvije sezone u Barci bi je najbolji strijelac lige. Kao i Lewandowski u Njemačkoj. Tome je pridodao i Ligu prvaka, u kojoj je briljirao prošle sezone. Moguće da bi osvojio Zlatnu loptu da nije otkazana prošle sezone. No, o tome se može samo teoretizirati jer da nije bilo pandemije, održalo bi se Europsko prvenstvo, a i Liga prvaka ne bi bila u onakvom formatu, koji možda nije odgovarao jednima, a drugima jest. Stoga, treba gledati razdoblje unazad dvije godine, što znači da se nije moglo zanemariti Jorginha, osvajača Eura s Italijom i Lige prvaka s Chelseajem. Ali, bilo je upitno koliko su njegove individualne mogućnosti bile ta nijansa više. Nije realizirao jedanaesterac protiv Engleske u finalu, primjerice. A ovo je ipak nagrada za individualne uspjehe... Zato ga je Kante nadmašio u konačnom redoslijedu.

Nije bilo lako donijeti konačnu presudu, ali tko god da je osvojio, teško da bi bilo nezasluženo! Možda je Messi to malo uspio "navući" i na status koji ima u svijetu nogometa, no teško je osporiti njegovu individualnu vrijednost i sve što je donosio, a i donosi, momčadima čiji dres nosi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?