TOMISLAV DASOVIĆ

Modriću će sljedeći EP biti sasvim drukčiji – jer će biti posljednji

Reuters/Pixsell
18.11.2019.
u 07:30

Sve što je legendarni Boban uočio gledajući Modrića na Svjetskom prvenstvu, to potpuno, nesebično davanje i odricanje, kapetana nije napustilo ni godinu i pol nakon završetka SP-a, dapače, gledajući ga kako “gine” protiv Slovaka, stekao se dojam kako mu nikada nije bilo više stalo

Njegovo, s njegovim i naše, Svjetsko prvenstvo 2018. i povijesni pothvat, svjedoči nam i daje kapetana koji se na totalnom izmaku snaga, u posljednjim sekundama produžetaka, probija u trku od centra do šesnaesterca, ne bi li poslao jasnu poruku – poruku potpunog davanja.

Poruku pobjede i pristupa. Poruku vrijednosti. I ta je poruka prava zastava čovjeka Luke Modrića. Dvije ga riječi, vjerujem, najbolje opisuju: skromni genij.

Ovako je u predgovoru autobiografije “Moja igra” kapetana hrvatske reprezentacije oslikao jedan Lukin veliki prethodnik i njegov nogometni uzor Zvonimir Boban.

Sve što je legendarni Boban uočio gledajući Modrića na Svjetskom prvenstvu, to potpuno, nesebično davanje i odricanje, kapetana nije napustilo ni godinu i pol nakon završetka SP-a, dapače, gledajući ga kako “gine” protiv Slovaka, stekao se dojam kako mu nikada nije bilo više stalo.

A to je odlika samo najvećih; neprestana, kontinuirana, neslomljiva želja za potvrđivanjem. U trenucima dok se penje na svjetski tron, u trenucima najveće slave, ponosa i časti, njemu je na pameti samo jedno – kako ću sutra biti još bolji!

To je onaj iskonski sportski gen svojstven i darovan samo genijalcima: nekada Petroviću i Jordanu, danas Ronaldu i Messiju, Federeru i Nadalu, i, naravno, našemu Luki, nogometašu koji je već zagazio u trideset i petu, a čini se kako nikada nije bio bolji, žustriji, entuzijastičniji, strastveniji...

Luka Modrić već je prepoznat i neslužbeno okrunjen kao najbolji hrvatski nogometaš svih vremena, vlasnik brojnih priznanja i rekorda koji nikada neće biti dostignuti.

U toj posvemašnjoj Modrićevoj raskoši protekloga vikenda počeo se nazirati još jedan nevjerojatan i jedinstven domet za hrvatskog nogometaša: osim što će sljedeće godine postati rekorder po broju nastupa za Hrvatsku, Euro 2020. bit će Lukino čak sedmo veliko natjecanje! Ostat će mu iza leđa, s po šest turnira Šimić i Srna, a njima će se priključiti i Lukin vječiti pratitelj Rakitić.

Svjetski rekorderi u toj kategoriji su Lothar Matthäus, Buffon, Casillas s po devet turnira, koliko će ih sljedećeg ljeta imati i Cristiano Ronaldo, kapetan Real Madrida Sergio Ramos dohvatit će osmo veliko natjecanje, dok je Luka Modrić jedini aktivni nogometaš koji će biti na sedam (koliko imaju i Del Piero, Van der Sar, Thuram, Schweinsteiger...).

Na Lukin sedmi turnir gledamo s respektom i divljenjem, ali i s pozamašnim naramkom sjete. Jer, EP 2020. bit će za kapetana sasvim drukčiji: i dalje uzbudljiv i napet, ali dirljiviji i emotivniji od svih prije – jer će biti posljednji.

A onda nastupa era od koje hrvatski nogomet i te kako treba strepjeti...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije