Ante Budimir

Momak iz Ozimica kod Žepča ‘zapalio’ Mallorcu

26.06.2019.
u 08:20

U nedjelju koju minutu prije 23 sata, u španjolskoj turističkoj prijestolnici Palma de Mallorci, sve je “proključalo”. Balearski nogometni mezimac RC Deportivo Mallorca napravio je podvig kojemu se malo tko nadao – izborio je povratak u Primeru nakon šest godina lutanja drugoligaškim i trećeligaškim bespućima.

Bio je trenerova želja

Još lani klub je bio trećeligaš, a zimus na polovini maratona u La Ligi 2 (koja broji 22 kluba) držala je deveto mjesto, s malo izgleda umiješati se u borbu za ulazak u društvo Reala, Barcelone, Seville, Atletico Madrida... Jedan od rijetkih koji je vjerovao je trener Vicente Moreno. On je klupske gazde “ultimativno zamolio”:

- Dovedite mi Antu Budimira iz talijanskoga Crotonea...

Poslušali su ga. Ubojiti (27 godina, 190 cm) napadač Ante Budimir, rođeni Žepčak stigao je na posudbu... I opravdao sva očekivanja.

- Liga je jaka, svatko svakoga može pobijediti. Puno je klubova koji su već bili prvoligaši, puno je bogatih, većina ima sjajne stadione za 25 – 30 i više tisuća gledatelja. U toj konkurenciji, Osasuna, koja je na polusezoni bila četvrta, pa do kraja sve razvalila te “tvrda” Granada izborili su prva dva mjesta i izravni ulazak u Primeru. U gostima kod Granade uspjeli smo što je malo tko, “probili” ih i zabili gol u 90. minuti. Malo pomalo micali smo se k vrhu, izborili peto mjesto i osigurali mjesto u kvalifikacijama. U polufinalu smo izbacili Albacete (zbog ozljede Ante nije igrao na toj utakmici), a u finalu nas je čekao Deportivo La Coruna. Izgubili smo s, činilo se, nedostižnih 0:2.

Malo tko je vjerovao kako se ta rezultatska prednost može “poništiti”.

- Naš je trener Moreno čvrsto vjerovao, do u detalje analizirao svaku sitnicu u igri protivnika, hrabrio nas i uvjeravao kako imamo izgleda i možemo. Njegov je pristup i inače takav, zna prenijeti ideje na igrače, zna eliminirati paniku, zna nas podići u svakom pogledu... Osim toga, osjetili smo da u La Coruni spremaju feštu, torte i vatromet i “izuvaju se prije gaza”, a to nikada nije dobro - priča Ante.

I baš je on u 22. minuti zabio za 1:0. Nije to bio obični gol, već golčina iz daljine, s elementima “panenke”... Ante se našao u znojnom zagrljaju suigrača, publika je “poludjela”, tražila još...

U 62. minuti iz slobodnoga udarca Sevilla je podigala na 2:0 i poništio prednost Deportiva. Ludnica je nastala u 82. minuti susreta kada je Prats “bombetinom” uspostavio 3:0 i doveo Mallorcu na prag Primere. Dvije minute kasnije Ante Budimir je izašao iz igre i drhtao s publikom čekajući kraj. A kada je sudac svirnuo...

- Nastao je urnebes, veselje, delirij. Nije bilo moguće zaustaviti publiku da ne uđe na travnjak i podigne nas na ramena. Slavlje je trajalo do zore, na vrući južnjački način. Popila se koja kap i zapjevalo, ali bez pretjerivanja. U publici je bio i tenisački mag Rafael Nadal, najslavniji Majorčanin i žestoki navijač - rekao nam je Ante u ponedjeljak oko 18 sati.

Nije spominjao izbornike

- Tek sam se probudio. Sada me tek čeka slavlje – prijam kod gradonačelnika, večera, slavlje... Ali brzo će to završiti, a ja i suigrači čekamo kada će trener zakazati prozivku. Ne vjerujem da će biti previše odmora, a ja bih u međuvremenu htio svašta: obići svoje u Gorici, položiti koji ispit na Ekonomskom fakultetu, “skoknuti” do rodbine u Žepču, otići na more... Želim nastaviti u Mallorci. Veliki je to klub, utemeljen 1916., osvajač Kupa 2003., a 1999. godine igrao je finale Uefa Kupa pobjednika kupova (poraz protiv Lazia, pp). Ovdje je lijepo, ali pamtim i lijepe trenutke u Crotoneu, Sampdoriji, San Paoliju u Njemačkoj, u Gorici, Interu i Lokomotivi. Samo da bude zdravlja - skroman je Ante Budimir.

Ovog puta nije spominjao izbornike. Ni Dalića ni Prosinečkog. A znamo da bi se rado odazvao obojici... Što li čekaju?•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije