PRERANO NAS NAPUSTIO

Na današnji dan prije 27 godina poginuo je Dražen Petrović

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/3
07.06.2020.
u 10:47

Košarkaški Mozart, kako mu i dana tepaju, svoju posljednju utakmicu odigrao je protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP u Wroclavu

Jedan od najvećih simbola hrvatskog sporta, Dražen Petrović, poginuo je na današnji dan prije 27 godina u prometnoj nesreći na autocesti pokraj njemačkoga grada Ingolstadta.

Hrvatski košarkaški reprezentativac i jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena i dalje je uzor mnogima. Košarkaški Mozart, kako mu i danas tepaju, svoju posljednju utakmicu odigrao je protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP u Wroclavu. Bilo je to 5. lipnja 1993. Tada je donio kobnu odluku.

Naime, hrvatska reprezentacija se iz Poljske vraćala avionom, no Dražen je odlučio ići automobilom s djevojkom koja ga je i vozila. Bio je to njegov kraj. Oduševljavao je svojim igrama, ali i odnosom prema sportu Svoju karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenke ubacio u igru nakon čega su svi vidjeli tko je Dražen Petrović.

Kasnije je potpisao za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao njegov brat Aco. Cibonu je odveo dva puta na tron Europe, a u dvije sezone bio je i najbolji europski igrač. Otišao je tada u Real Madrid,s kojim je osvajao trofeje.

Sjajne igre u Europi nisu ostale nezamijećene, 1990. godine otišao je u NBA i postao član Portland Trail Blazersa. Nije se tamo naigrao, koliko se nasjedio na klupi.

Svoj je talent iskazao dvije godine kasnije u New Jersey Netsima. Bio je najbolji šuter momčadi (pogotovo trica), ali i najbolji Europljanin koji je dotad igrao u NBA ligi. Smatra se predvodnikom vala europskih košarkaša u NBA ligi. Te 1992. godine Dražen je hrvatsku reprezentaciju odveo do najsjajnijeg uspjeha, srebra na Olimpijskim igrama u Barceloni. A onda je izgubio život u 29. godini, u naponu svoje karijere.

U njegovu čast i dan danas stoje mnogi kipovi, nagrade nose njegovo ime, a naslijeđe koje je ostavio je neprocjenjivo. I dalje su svi zaljubljeni u način na koji se on odnosio prema košarci i sportu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije