HMRK Zrinjski

Nakon uspjeha kauboja na EP, svaki dan na treningu pet novih dječaka

BiH,03.02.2016.Mostar ,Rodoc,  Igora Karacic sa mladim rukometasima Zrinjskog, Photo:Stojan Lasic
05.02.2016.
u 07:15

Brončani kauboj Igor Karačić posjetio je trening omladinskih ekipa HMRK Zrinjski, kluba u kojemu je počeo prve korake, piše Večernji list BiH.

100 rukometaša na treningu

U dvorani za trening na Heliodromu u Rodoču s oduševljenjem ga je dočekalo 100 dječaka i njihovih roditelja. Nakon dolaska u dvoranu Karačić je odmah bio okružen oduševljenim mladim rukometašima. Autograme je dijelio više od pola sata, a nije mu bio nikakav problem fotografirati se s vjerojatno svima koji su došli na trening. Na upit je li ga sve to malo dovelo do zamora, Karačić je kazao: - Ovo me ne može umoriti. Kome s djecom ovdje ne bi bilo lijepo. Ovo me podsjetilo na vrijeme kada sam i ja prvi put uzeo loptu, kazao nam je Igor Karačić koji je pohvalio uvjete koje sada imaju njegovi mlađi kolege:

- Ovo što ovdje vidim čini mi se jako dobro. Na kakvim sam ja sve terenima trenirao, ovo je u odnosu na to potpuni odmak u pozitivnom smislu.

Karačić nema puno vremena za odmor. Nakon nekoliko dana pridružit će se svom klubu, a samom pojavom na treningu, te svojim sudjelovanjem u osvajanju 3. mjesta na Europskom prvenstvu popularizirao je rukomet u svom rodnom gradu.

- Svaki dan nam se javi 4 do 5 novih dječaka koji žele trenirati rukomet. Sigurno je tomu jako puno doprinio i ovaj uspjeh Hrvatske na Europskom prvenstvu, kao i dobre igre igrača iz našega kluba Marina Marića i Igora Karačića. To je tako, nakon velikih natjecanja imamo uvijek pojačano zanimanje, a sada posebno kada su u središtu zanimanja bili igrači koji su ponikli u našoj školi rukometa, kazao nam je Damir Saltarić, voditelj omladinske škole HMRK Zrinjski. - Školu rukometa u ovom sadašnjem obliku pokrenuli smo 1999. godine, na inicijativu vodstva kluba, Goran Suton i ja. U rad škole postupno su se uključivali Adnan Omanović, Denis Omeragić, Neven Šunjić, Mario Boban, kao i stari rukometni vukovi poput Ante Krešića i Filipa Garmaza. Igor je i prije formiranja škole rukometa trenirao sa starijim vrstama, a njegova kvaliteta, kao i kvaliteta suigrača iz generacije 1998./99. donijela je i prvi naslov juniorskih prvaka BiH u Banjoj Luci 2004. godine pod palicom trenera Denisa Omeragića. Igor je već tada počeo trenirati s prvom ekipom. Marino Marić je svoje prve korake napravio kao desetogodišnjak na betonu Kantarevca, zajedno sa svojom nadarenom generacijom, osvojio je tri puta prvenstva BiH u svim mlađim kategorijama, a punu afirmaciju stekao je pozivom u reprezentaciju Hrvatske s kojom je bio svjetski juniorski prvak i najbolji pivot SP-a u Tunisu. Imao sam sreću što sam sve Marinove igračke godine u Zrinjskom bio njegov trener, prvo u mlađim vrstama, a poslije i kao pomoćnik treneru Zoranu Dokiću u seniorskoj momčadi. Treba napomenuti da je iz generacije Marina Marića u jednom trenutku, što za reprezentaciju Hrvatske, što za BiH, nastupalo čak 10 igrača (Marić, Paradžik i Rikić za RH, Delić, Knezović, Džeba, Perić, Pehar, Zadro i Orlović za BiH). Na EP za kadete 2008. u Češkoj sudjelovalo je čak šest igrača Zrinjskog (Marić za Hrvatsku, Delić, Knezović, Džeba, Perić i Pehar za BiH), što je nešto što se rijetko događa u rukometu, dodao je Saltarić.

Razmaženi roditelji

Sada kada HMRK Zrinjski ima nešto bolje uvjete za treninge, pojavili su se neki drugi problemi.

- U današnje vrijeme su možda i roditelji pomalo razmaženi. Problem im je na mjesto udaljeno 10 minuta vožnje od Mostara dovesti dijete na trening. Ispada da smo imali masovniji odziv kada su djeca trenirala na betonskim igralištima u gradu. Vjerojatno neki ne žele izlaziti iz svog komfora ili je to, možda, stvar mentaliteta.

Ipak, sretni smo što imamo i ove pozitivnije trendove, pa možemo zadržati masovniju bazu igrača - zaključio je Saltarić koji s ostalim trenerima (Goran Soldo, Bernard Mandarić, Andrej Bošnjak, Ivo Bošnjak, Nikola Knezović i Mario Babić) na okupu ima između 100 i 120 mladih igrača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije