nogomet

Navijači su željni nogometnih pobjeda i dobrih rezultata

28.08.2018.
u 14:48

Idući vikend Premijer nogometne lige BiH najavit će i prvu prvenstvenu stanku zbog okupljanja seniorske vrste koja bi trebala imati svoje prve natjecateljske provjere.

Bit će to prva provjera izbornika Roberta Prosinečkog u susretima za bodove u okviru novog natjecanja Lige nacija. Već sama najava igračkog kadra za susrete sa Sjevernom Irskom u Belfastu i reprezentacijom Austrije u Zenici donijela je značajnu promjenu u sportskom ozračju. Brojna su do sada bila reagiranja promatrača, ali i “sivih eminencija”, koji su nezadovoljni ili zadovoljni odlukom izbornog stožera. Na kraju brojnih istupa nekompetentnih i kompetentnih desetaka “privatnih izbornika” treba se uozbiljiti i definitivno zaključiti da mahalsko ili menadžersko manipuliranje ne treba okruživati izborni tim i da se nogometašima trebaju osigurati mirni pripremni dani.

Novi sustav natjecanja

Ne treba puno sagledavati proteklo vrijeme u kojem je najveći broj izabranika Roberta Prosinečkog bio u pripremnom ciklusu pred natjecanja u klupskim prvenstvima. Njima zaista trebaju mir i dobar odmor u prijateljskom okruženju s obzirom na to da im slijede dvije teške utakmice u samo četiri dana. Novo natjecanje trebalo bi donijeti i novo zadovoljstvo za ljubitelje nogometa jer se radi o sustavu kojim se nastoji premostiti već prevladani sustav igranja prijateljskih utakmica koji nikome ne znači ništa osim pukog testiranja nekih igrača. Prva prvenstvena utakmica u Ligi nacija donijet će novi sraz reprezentacije BiH s vrstom s Otoka. Igra reprezentacije Sjeverne Irske ne razlikuje se puno od sustava igre ostalih reprezentacija s Otoka, osim u izboru kvalitetnih igrača.

Otočna nogometna igra

Za reprezentaciju Sjeverne Irske nogometni analitičari ističu da je to ekipa koja godinama igra u istom sastavu i sustavu, tek s povremenim pridruživanjem dva – tri nova igrača, tako da se kompletan sustav igre ne mijenja mnogo godinama, nego se promjene u ekipi događaju samo zbog prirodne selekcije ili ozljeda planiranih igrača.

Stil igre je uvijek isti, što bi se jednostavno reklo “otočna nogometna igra”, ali se i uvijek pojavi neko novo ime koje bljesne i najavi svoje postojanje u reprezentaciji Iraca. Za izborni stožer bh. reprezentacije utakmica u Belfastu bit će značajna zbog njihova debija u prvenstvenim susretima, ali i zbog velikog interesa sportske javnosti oko izbora prvih jedanaest nogometaša.

Jedno je sigurno, igra protiv reprezentacije Sjeverne Irske, ali i rezultat utakmice, pokazat će ima li promjena u sustavu igre zmajeva i koliko se ubuduće može očekivati od pozvanih nogometaša.

Prema najavljenoj listi pozvanih nogometaša, treba očekivati da se neki od njih napokon pokažu i dokažu da već godinama nisu kao “trećepozivci” uzalud bili u pričuvi kod ranijih izbornika.

Prve dvije utakmice Lige nacija, 8. rujna u Belfastu i 11. rujna u Zenici, morale bi pokazati svu zrelost reprezentacije Bosne i Hercegovine u ovom natjecanju, ali i pokazati koliko se zaista od njih može očekivati u idućim kvalifikacijama za Europsko i Svjetsko nogometno prvenstvo.

Teško je biti navijač i simpatizer neke ekipe ako njihovi ljubimci tako olako propuštaju prilike za veće sportske uspjehe. Treba nam puno reprezentativnih pobjeda, dobrih igara i dobrih rezultata, s obzirom na to da već smo davno potrošili povijesnu izreku “kruha i igara”. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije