NBA:

Što nakon bojkota utakmica: "Kyrie vas je pokušao upozoriti, niste slušali"

REUTERS
27.08.2020.
u 15:42

Fanovi NBA lige i američke košarke sinoć su ostali, u najmanju ruku, šokirani događanjima nakon što je ekipa Bucksa pred meč sa Orlandom odlučila da ne izađe na parket u znak prosvjeda protiv policijske brutalnosti i nasilja. Preostalih pet ekipa koje su trebale igrati su pratile potez Bucksa, te su odgođeni svi mečevi.

Nakon što je postalo jasno da od utakmica nema ništa, organiziran je sastanak rukovodstva NBA lige sa svim igračima koji borave u "balonu" u Orlandu.

Kako neki novinari javljaju, predstavnici košarkaša bili su Chris Paul, Andre Iguodala, Kyle Korver i trener Clippersa Doc Rivers.

Također, potvrđeno je da će se u četvrtak održati posebni sastanak Odbora direktora kako bi našao najbolje rješenje. Neki igrači su kazali da su spremni i "otkazati sezonu".

Što je ustvari bilo?

Krajem svibnja ove godine SAD je potresao novi slučaj policijske brutalnosti kada je policajac Derek Chauvin prilikom privođenja Georgea Floyda koljenom pritiskao vrat spomenutog muškarca. Iako se Floyd nije opirao i molio policajca da prestane jer ne može da diše, Chauvin se oglušio o njegove vapaje. Floyd je ubrzo nakon toga preminuo. 

Nedugo nakon toga i nakon brojnih protesta širom SAD-a, ispred Unije košarkaša se pročulo da Kyrie Irving predlaže ostalim igračima da na neki način iskažu svoj prosvjed.

Mnogi su tada osudili Irvinga, uputivši salve uvreda na njegov račun optuživši ga da traži način da ne igra utkamice. Od sinoć ga većina medija proglašava herojem i upućuje izvinjenje što njegov poziv nije ozbiljno shvaćen.

Više od mjesec dana nakon toga, događa se novi slučaj policijskog nasilja kada je policajac pucao u Jacoba Blakea u Wisconsinu više puta. Blake je prema prvim nalazima preživio, ali će ostati paraliziran. 

To je bila iskra za sinoćnji potez, prvo Bucksa, potom ostalih ekipa.

Sve ekipe su se oglasile kazavši da podržavaju i stoje iza poteza Bucksa te da je vrijeme i da oni podignu glas. Na spomenutom sastanku je, kako se javlja, iskazana podrška potezu košarkaša od rukovodstva lige i pokušano je da se nađe zajedničko rješenje.

Predstavnici Milwaukeeja su razgovarali i sa odvjetnikom države Wisonsin Joshom Kaulom, te su pokušali pronaći rješenje u smislu izmjene državnih zakona kako bi se kaznili počinitelji.

Rezultat sastanka?

Brojni su izvještaji o događanjima na velikom sastanku. Sumirano, Clippersi i Lakersi su spremni prekinuti sezonu i otkazati sve utakmice. Ostale ekipe nemaju problem sa nastavkom sezone, ali uz uvjet da se nađe način i podigne glas i napravi konkretan potez lige. 

Jedna od ideja i prijedloga je da sudije održe mirni prosvjed kroz šetnju kompleksom u kojem se igra nastavak sezone i tako pošalju poruku javnosti protiv ubijanja i nasilja.

Također, potvrđeno je i da će se košarkaši opet sastati u četvrtak, kada i upravni odbor lige.

Ne zna se kada će i da li će se nastaviti utakmice play-offa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije