TRANSFERI

Nevjerojatne cifre: Fifa objavila koliko se potrošilo u prijelaznom roku

Reuters/Pixsell
14.09.2017.
u 16:30

I još jednom, klubovi 'Velike petorke'- pet najjačih prvenstava Engleske, Španjolske, Italije, Njemačke i Francuske - odigrali su glavnu ulogu,

Nogometni klubovi iz cijelog svijeta su potrošili 4,71 milijarde dolara (3,95 milijarde eura) u ljetnom prijelaznom roku, što je gotovo isto koliko je potrošeno tijekom cijele 2016. godine, stoji u izvješću koje je FIFA objavila u četvrtak.  

"Između 1. lipnja i 1. rujna 2017. godine, u svijetu je ostvareno 7.590 transfera", ističe FIFA na svojim stranicama. "Globalna potrošnja je dosegnula iznos od 4,71 milijarde dolara, što znači da su klubovi potrošili u ta tri mjeseca gotovo jednako kao tijekom cijele 2016. godine (4,79 milijarde dolara)".

I još jednom, klubovi 'Velike petorke'- pet najjačih prvenstava Engleske, Španjolske, Italije, Njemačke i Francuske - odigrali su glavnu ulogu, ostvarivši 21,2 posto od ukupne brojke transfera i 77,9 posto od ukupno potrošenog iznosa". Klubovi iz tih pet najjačih prvenstava, kao što je npr. PSG koji je ovo ljeto na pojačanja potrošio više od 400 milijuna eura, isplatili su 3,67 milijardi dolara (3,08 milijardi eura) za 1.608 transfera, navodi FIFA. 

Plaćeni iznosi su u porastu od 31,7 posto u odnosu na prethodno razdoblje i predstavljaju "novi rekord za ljetni prijelazni rok u Europi", dodaje FIFA, ističući da su troškovi "velike petorke" gotovo "tri puta veći" nego što su bili u ljetnom prijelaznom roku 2012. godine (1,24 milijardi dolara). FIFA napominje i da je Engleska, koja je najjača na području televizijskih prava (Premier League je dobila 2,3 milijarde eura godišnje za razdoblje od 2016. do 2019. godine), potrošila najviše na transfere, čak 1,4 milijarde dolara, što je "više nego dvostruko više" od onoga što je potrošila bilo koja druga zemlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije