bh. nogomet

Nije pandemija jedini neprijatelj

13.04.2021.
u 20:44

Bh. nogometni brod od nastanka države BiH do danas plovi pored Scile i Haribde, ali dojam je kako je brod stalno nasukan, probušen, škripi i propušta vodu. Htjeli mi ili ne htjeli, trudili se nekako uploviti u mirne vode i punim jedrima krenuti naprijed - napretka nema, piše Večerji list BiH.

Isto je na zapovjednom mostu, na krmi, palubi, potpalublju... Kormilari, kapetan, mornari, “mali od kužine”, ma, svi bespomoćni, šeprtljavi i nesposobni. Ni u jednom segmentu nema napretka. A reprezentacija se samo jednom plasirala na veliko natjecanje, na SP u Brazilu 2014... Razne mlade reprezentativne vrste većinom služe drugim reprezentacijama kao topovsko meso i za popravak gol-razlike. A reprezentacija je na ne baš visokom 55. mjestu Fifine ljestvice.

Plasman

Od država bivše Juge najbolje plasirana je Hrvatska (14.), slijede Srbija (25.), S. Makedonija (62.), Slovenija (63.), Crna Gora (64.)... A klubovi? E, tu je tuga ponajveća. “Elitna” Premijer liga BiH (kako to gordo zvuči) ni mrvicu ne sliči engleskoj Premijer ligi, po kojoj je dobila ime na prijedlog nekog “majstora” prije više od 20 godina, napreduje unatrag! Na najnovijoj Uefinoj vrijednosnoj rang-listi najboljih euroliga, Premijer liga drži nezavidno 36. mjesto.

Prva je engleska “imenjakinja”, slijede ostale Lige petice: Španjolska, Italija, Njemačka i Francuska. Od lige iz takozvane “regije” najbolja je srpska liga (16. mjesto), slijedi hrvatska liga (18.), Slovenija (31.). Iza BiH su, ako to nekoga tješi, S. Makedonija (38.), Kosovo (48.), Crna Gora (50.)... Na Uefinoj ljestvici najboljih europskih klubova vrh drži aktualni europski prvak Bayern, ispred Real Madrida, Barcelone, Juventusa, Manchester Cityja, Atlética Madrida itd. Tek na 17. mjestu našli smo prvi klub koji nije član neke od Liga petice (Ajax). Najbolji klub s prostora bivše države je Dinamo ZG (33.), slijede Crvena zvezda BG (50.) pa Partizan, Maribor, Rijeka..., a najbolje plasirani klub na toj listi iz BiH trenutačno je Zrinjski na 140. mjestu, korak ispred Hajduka Split (141.). Sarajevo je na 182. mjestu, slijede Željezničar (333.), Široki Brijeg (343.), Sloboda (347.). U pravu su oni koji ovaj poredak bh. klubova nazivaju “mizerijom” jer još se nikada nije dogodilo da bilo koji klub iz BiH prođe u skupni dio natjecanja Uefinih kupova... Aktualna pandemija koronavirusa, financijski gledano, pogodila je “cijeli svjetski nogomet”, pa i najjače nogometne zemlje Europe, osobito njihove blagajne i proračune.

Od čega živjeti?

Teorijski, bh. klubovi imali su manju štetu od europskih jer su i prije pandemije bili sirotinja i crkveni miševi. Ali, bh. klubovi će, ako ovakvo stanje potraje, početi gurati ključ u bravu i “zatvarati radnje”. Nema prihoda ni kakvih-takvih sponzora u državi, županiji, općini, gospodarstvu, od Uefe za izlaske na međunarodnu pozornicu, od prodaje ulaznica, TV prava, prodaje igrača bogatim inozemnim klubovima, ma – nema ničega. Što tek reći za manje klubove, koji nisu nikad ni vidjeli Europu? Što će entitetski klubovi i klubovi drugih, trećih i još nižih liga? Od čega živjeti? Koje su perspektive, budućnost, kako sutra, prekosutra, dogodine...?•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije