Premijer liga BiH

Nikad mirnije prvenstvo - jer nije bilo publike na tribinama

27.11.2020.
u 16:00

Do kraja jesenske sezone bh. premijerligašima ostaje odigrati još četiri kola. Sezona završava 12./13. prosinca, a onda slijedi odmor, pripreme i pripremne utakmice. U tom razdoblju je i zimski prijelazni rok (od 5. veljače do 3. ožujka).

Važna četiri kola

Nastavak prvenstva planiran je za 27./28. veljače, kada se igra posljednje 22. “redovito” kolo, a nakon toga igrat će se treći krug s još 11 kola. Klubovima je za sada jako važno kako će odigrati četiri posljednja kola jeseni i koja će mjesta zauzeti uoči prvenstvene stanke. Jedni se bore za naslov prvaka, drugi za europske pozicije, treći za ostanak. Po stanju na ljestvici, Sarajevo je gotovo osiguralo zimovanje na prvom mjestu. Klub trenera Vinka Marinovića ima 37 bodova, a u prethodnih 15 kola nije doživio ni jedan poraz. Takav učinak nema ni jedan drugi klub u ligi. Sarajevo je zabilo i najviše golova - 34, uz Željezničar primilo ih najmanje (12). U četiri posljednja kola Sarajevo dva puta gostuje (Velež i Borac). Dva puta gostuju i Široki Brijeg (Borac i Željezničar), Borac (Krupa, Tuzla City), Mladost (Olimpik, Velež), Krupa (Radnik, Sloboda), Radnik (Sarajevo, Olimpik) te Sloboda (Široki, Sarajevo). Po jedno gostovanje imaju Olimpik (Velež) i Velež (Tuzla City). Najteži raspored do kraja jeseni s po tri gostovanja imaju Zrinjski (Sloboda, Mladost, Široki) te Željezničar (Mladost, Zrinjski, Krupa). Ovo znači da neki klubovi imaju samo jednu utakmicu kući, kao Zrinjski (Željezničar) i Željezničar (Široki Brijeg). Zato je Olimpik triput domaćin (Tuzla City, Mladost, Radnik), Velež također triput (Sarajevo, Olimpik, Mladost). Dva su puta domaćini: Krupa (Borac i Željezničar), Sarajevo (Radnik, Sloboda), Radnik (Krupa, Tuzla City), Borac (Široki Brijeg, Sarajevo), Široki Brijeg (Sloboda, Zrinjski), Sloboda (Zrinjski, Krupa) te Mladost (Željezničar, Zrinjski). Koliko klubovima znači tzv. domaći teren, najbolji je primjer Borac, koji je kod kuće pobijedio u svih sedam nastupa. Borac je rekorder i kad su u pitanju neodlučene utakmice – nema ni jednu! Zato su Velež i Radnik podijelili bodove po pet puta ili u svakom trećem nastupu. Najviše pogodaka do sada je primila Mladost, čak 32 (više od dva gola po utakmici). Blizu je i Olimpik, čiji su vratari kapitulirali 29 puta.
Aktualno prvenstvo specifično je i po tome što se svih do sada odigranih 90 utakmica igralo bez publike. Razlog je korona. Teško je precizno reći koliko nogometaša ju je “dobilo” (i odbolovalo), ali bolest je najviše napala Široki Brijeg (više od 20 nogometaša prve momčadi) te Mladost na početku sezone (petnaestak). Imena bolesnika ne objavljuju se javno, a neki klubovi uspjeli su skriti i broj oboljelih... U spomenutih 90 utakmica domaćini su slavili 52 puta, gosti se radovali 22 puta, a samo je 16 utakmica završilo podjelom bodova. Do sada su strijelci zabili 235 pogodaka (domaći 146, gosti 89). Najviše je pogodaka “palo” u 9. kolu (20), najmanje u 3. kolu (12). Samo u 9. i 11. kolu gosti su zabili više pogodaka od domaćina.

Potreban VAR

Možda će se nekom učiniti da su gosti premalo pobjeđivali, ali oni samo u 3. kolu nisu ni jednom slavili... Možda se sve ovo izmijeni kad se “jednoga lijepog dana” u prvenstvu BiH uvede VAR-tehnologija. Aktualni predsjednik NS BiH Elvedin Begić prije više od godinu dana obećao je ovu novost uvesti početkom 2021. godine. Hoće li se to ostvariti? Teško, jer uz velike troškove i tehničke poteškoće, ljudi koji bi “baratali” VAR-tehnologijom trebaju proći složenu i vremenski dugačku obuku. Nemamo podatke da se išta čini po tom pitanju... Dok ne bude VAR-a, ostaje nam vjerovati sucima i uzdati se u njihovo poštenje. S obzirom na pritužbe klubova, nekim sucima ne treba baš vjerovati. Kako jesenas nije bilo publike na tribinama, izostali su incidenti i kazne klubovima. Uskoro bi Savez trebao preuzeti novi predsjednik Vico Zeljković, a dosadašnji predsjednik ide “u povijest kao počasni predsjednik”. Zašto je počasni, iz Saveza javnosti nije objašnjeno, ali je pretpostaviti da su iza njega neka “kapitalna djela”. Koja, ne zna se, ali nije ništa oko bolje infrastrukture na stadionima, VAR-u, uspjesima reprezentacije itd.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije