KONAČNO NA VRHU

Novak je predao krunu: Andy i službeno najbolji igrač svijeta!

Andy Murray
Foto: Reuters
1/2
07.11.2016.
u 09:56

Andy Murray od ponedjeljka je novi broj 1. Britanac je s 29 godina i 174 dana najstariji igrač koji je prvi put preuzeo vrh od Johna Newcombea 1974. godine...

Strahovitoj dominaciji Novaka Đokovića stigao je kraj.

Od danas je Britanac Andy Murray i službeno novi broj 1 svjetskog tenisa!

'Andy je ovo zaslužio'

Đoković je na prvom mjestu bio od 7. srpnja 2014. godine, "jedinicu" je držao 122 tjedna u nizu, ukupno 223, a u Parizu ga je skinuo Marin Čilić koji je pomogao Murrayju da dođe do broja 1, piše 24sata.hr.

Andy Murray s 29 godina i 174 dana postao je najstariji broj 1 koji je prvi put preuzeo vrh od Johna Newcombea 1974. godine i 26. tenisač koji je na vrhu ATP ljestvice otkako je prije 43 godine uvedeno moderno bodovanje.

- Andy definitivno zaslužuje to prvo mjesto. Znamo se od djetinjstva, prvi put smo igrali kad nam je bilo 11 godina. Nevjerojatno je podigao igru zadnjih godinu dana i imam veliko poštovanje prema onome što je postigao - rekao je Novak Đoković koji je još jedanput pokazao da je pravi šampion i sportaš.

Murray je postao prvi Britanac broj 1 u svjetskom tenisu, a ono o čemu Đoković priča je nevjerojatan period u kojem je Britanac pomeo konkurenciju i došao do "jedinice".

Murray: Ima nešto bolje od ovoga

Andy od početka svibnja i Mastersa u Madridu ima 59 pobjeda i samo pet poraza.

U nevjerojatnom naletu iskoristio je Đokovićev pad u formi i probleme s ozljedom te postao novi vladar svjetskog tenisa sa 405 bodova više od srpskog tenisača.

- Bilo je teže doći do broja 1 nego osvojiti Wimbledon, Olimpijske igre ili Davis Cup. Presretan sam, ali postoji jedna stvar koja mi više znači od ovoga. Rođenje moje Sophie - rekao je novi broj 1 nakon osvajanja pariškog Mastersa.

- Ovo je sigurno najteža stvar koju sam ikad napravio, ali biti roditelj je nešto posebno i sigurno najbolje što mi se ikad dogodilo. Početkom godine nisam mislio da mogu stići Novaka. Bilo je užasno teško, ali sad će biti još teže zadržati broj 1. Moram resetirati ciljeve i pronaći motivaciju kako bih bio još bolji - rekao je Murray.
Andy Murray - Put do vrha

Ako ostane zdrav i u formi, mislim da će Andy dominirati svjetskim tenisom sljedećih godina. Sigurno ima kapacitete za napraviti nešto takvo, rekao je Tim Henman.

Britanci slave svog heroja i podsjećaju da je na vrh došao nevjerojatnom upornošću. Andy jednostavno nije htio prihvatiti da je netko drugi bolji od njega. 

Znate li što je ovo: 540, 411, 64, 17, 11, 4, 4, 4, 4, 3, 4, 6, 2, 1.?

To je njegov renking, počevši od 2003. godine pa do danas. 

S Lendlom do vrha

No nije samo stvar u broju 1. Murray je donio puno toga lijepoga britanskom tenisu. 

Bio je prvi britanski igrač s Grand Slalom od 1936. godine, prvi Britanac pobjednik Wimbledona nakon 77 godina i prvi Britanac s dva naslova u Wimbledonu od Freda Perryja. Murray je osvojio i olimpijsko zlato, a to Britancima  u tenisu  nije uspjelo od 1908.

Legendarni Ivan Lendl počeo je trenirati Murraya još 2011. godine. Škot je s njim u timu otišao do prvih Grand Slamova u karijeri, 2012. godine osvojio je US Open, a godinu dana kasnije i Wimbledon.

Tri godine kasnije raskinuli su suradnju, ali u lipnju ove godine Lendl se vratio u Murrayjev tim.  Ovoga puta trener je najboljeg igrača svijeta...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije