Suđenje

NS BiH hvali suđenje, a suci kažnjeni “100 utakmica”

BiH,06.03.2016.Siroki, Pecara,  Prvetvena nogometna utakmica   Siroki - Zrinjski  Photo:Stojan Lasic
19.03.2016.
u 11:00

U “zajedničkoj izjavi” NS BiH i 14 klubova Premijer lige BiH, stoji: “Svjesni svih okolnosti u sezoni 2015/2016, posebice na odluku o smanjenju broja klubova na 12 u sezoni 2016/2017. zaključujemo: Prvenstvo je regularno! Pa slijede floskule i igra velikim riječima, iz kojih smo probrali skraćenu verziju “priopćenja” koje je “potpisalo 14 klubova Premijer lige” (svi osim Veleža i Širokoga Brijega):

- Prvenstvo je regularno je, organizacija natjecanja na visokoj razini, osobito u odnosu na ranije sezone... Dogode se sudačke pogreške, ali “nema tendencija favoriziranja ijednog kluba”... Tijela NS BiH vode natjecanje sukladno propisima...Klubovi - ako misle da su oštećeni, mogu tražiti pravni lijek...Nije u redu optuživati ikoga iz NS BiH za vlastite slabosti...Itd, itd. Dojam je da ovog priopćenja uz supotpis 14 klubova ne bi bilo, da NK Široki nije učestao nizom priopćenja za javnost zadnjih dana. Slao ih je i jesenas, žaleći se na suđenje. Teško se iščuditi zaključcima NS BiH, u kojima se kaže da je “prvenstvo regularno, a organizacija na razini”, ako u gotovo svakom kolu suci čine “more” teških pogrešaka. To su svojim odlukama i kaznama priznali i u savezu, a sada sebe demantiraju?!? Kako može biti sve regularno, ako su, samo na utakmicama Širokoga Brijega, u 20 kola prvenstva suci “zaradili” 38 (trideset osam!) utakmica zabrane suđenja zbog pogrešaka i kršenja pravila igre.

Izrečene kazne

Radi se o susretima Travnik – Široki Brijeg (1:2, sudac Ognjen Valjić kažnjen s 5 utakmica zabrane suđenja),Sarajevo – Široki Brijeg (2:1, Dragan Petrović – 4), Borac – Široki Brijeg (0:2, Admir Šehović - 5), Široki Brijeg – Travnik (2:2, Mirza Tičić - 10), Široki Brijeg – Sarajevo (1:0, Dragan Skakić -8 ), Široki Brijeg – Zrinjski (3:4, Irfan Peljto - 6). Dakle, ukupno 38 utakmica zabrane suđenja za šest glavnih sudaca (plus kazne koje su na tim susretima dobili pomoćnici i kontrolori - preko 50 utakmica zabrane!). Nemamo podatke od Guinnessa, ali sa možemo tvrditi da je ovo svjetski rekord, koji nikada neće biti srušen. Na nekim od spornih utakmica uz Široki je oštećen i njegov protivnik, ali u manjoj mjeri. Spomenute kazne izreklo je Povjerenstvo za suce i suđenje NS BiH. Njegov dopredsjednik Ibrahim Hasanbegović sam sebi “skače u trbuh” izjavom da je “suđenje na visokoj razini” i dodaje da “pogreške nisu plod neznanja ili namjere”. Čega su “plod”, nije rekao... U pismu NS BiH nakon utakmice protiv Zrinjskog, NK Široki Brijeg traži sastanak s čelnicima saveza i klubova, da bi se raspravilo o problemima i donijeli zaključci “za spas bh nogometa. Umjesto da zakaže sastanak, savez je odgovorio priopćenjem, u kojemu su za sve prljavšine optužili Široki i podnijeli prijavu protiv njega zbog “kršenja pravila časnog Kodeksa”. NS BiH tako bježi od odgovornosti.

Dvostruka mjerila

Ne pomažu ni video snimci s brojnim pogreškama na štetu NK Široki. Zaključak je: Ako te kradu i ponižavaju, drži jezik za zubima, jer ćeš još više “nagrabusiti”! Kriteriji saveza su različiti. Kada je Borac oštećen nedosuđenim jedanaestercem protiv Širokog, suci su kažnjeni za nekoliko sati. S druge strane, sudac Peljto najprije je od “komisije” dobio pozitivne ocjene. Tek kada je Široki dostavio video, sudac Peljto (i pomoćnik Čuić) kažnjeni su s po šest utakmica. Malo nam je bilo čudno što je podršku savezu dalo (čak) 14 klubova. Pa smo pitali čelnika jednog kluba, koji se također žalio na suđenje, objasnio je: Imamo dugova savezu. Rekli su nam da potpišemo, inače će ih “aktivirati”. Potpisa Širokoga nema. Kako će ga biti kad nije tražen, ni pismeno ni usmeno...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?