košarka

Obradović: Zbog ove stanke cijeli će sport jako patiti, pa tako i košarka

11.05.2020.
u 20:24

Za sportsku javnost u BiH promptna odluka Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH o završetku prvenstva 16. ožujka, samo četiri dana nakon prekida natjecanja, bila je iznenađenje. Poredak u trenutku prekida proglašen je za konačni. Uglavnom, dok u nogometu, rukometu, odbojci… dvoje kako završiti natjecanja, košarkaši su mirni. Kako će se duga polugodišnja stanka odraziti na ovaj sport za Večernji list BiH govori Pero Obradović, bivši igrač Čapljine, košarkaški sudac, trenutačno delegat i instruktor Međunarodne košarkaške federacije - FIBA.

- Kako je svima tako je košarkašima i košarkaškom sportu. Trenutačno smo u zastoju. Kada ćemo ponovno početi, to se još ne zna. Nadamo se vrlo brzo da će neke mjere početi popuštati, tako da mislim da bi sljedeća sezona trebala početi navrijeme - kaže Obradović te naglašava:

- Ova stanka neće dobro doći ničemu, pa tako ni samoj košarci. Cjelokupan sport će patiti, jer izgubljeno je šest, sedam mjeseci. Ako je izgubljeno šest, sedam mjeseci u sportu, znači da je isto toliko izgubljeno i u gospodarstvu, a čim je izgubljeno u gospodarstvu, znači da će patiti i ostali subjekti koji su ovisni o gospodarstvu, a jedan od njih je sport.

Vaš je matični klub Košarkaški klub Čapljina. Što biste kazali za taj klub?

- Nisam baš upoznat u detalje kako se radi. Vidjelo se da je bilo dosta lutanja u početku, razlog ne znam. Međutim, tijekom sezone progledalo se i krenulo pravim putem.

Onima koji dulje pamte nestvarno djeluje pobjeda košarkašica BiH protiv Rusije u kvalifikacijama na što, recimo, reprezentacija Jugoslavije protiv bivšeg Sovjetskog saveza nije mogla ni pomišljati, što se to promijenilo?

- Svijet napreduje, tko je bio dolje, sad je gore i obrnuto. Ništa ne mora značiti to što je nekada bilo. Košarka je drugačiji sport nego što je bio prije deset, dvadeset, trideset, četrdeset, pedeset godina, tako da sve se mijenja. Znači, od generacije do generacije, od onoliko koliko ulažeš, toliko i profitiraš, koliko posiješ, toliko i požanješ, je li tako?

Iduće košarkaško prvenstvo - kako će ono izgledati na osnovi onoga što ste rekli za gospodarstvo? Dojam je da neće biti onoliko igrača sa strane koliko je doskora bilo?

- Koliko bude financijskih mogućnosti toliko će se i klubovi postaviti. Morate shvatiti da je to profesionalizam, košarka je profesionalan sport. Svi klubovi u Prvoj ligi su uglavnom profesionalni, svi igraju za plaću, za novac. Mislim da će se nastaviti istim smjerom, vjerojatno će u početku biti manje novca. Međutim, doći će to sve na svoje čim popuste ove mjere i čim stane situacija u vezi s virusom.

- Imamo li potencijala u mlađim uzrastima, da se u tu nišu ubace mlađi igrači, da dobiju više prilike?

- Nikada nisam pravio razliku mladi – stariji igrači. Mislim da se u pravim klubovima na to i ne gleda. Možemo vidjeti ako je netko mlad i ako je zaslužio igrati, znači tko je god sposoban igrati na razini ligu u kojoj je taj klub, dobit će priliku bez obzira imao 16, 25 ili 30 godina. Bitno je da je pouzdan igrač - zaključuje Petar Obradović koji mladima koji kroče košarkaškim vodama poručuje:

- Radite ono što volite jer bit ćete uspješni u onom što volite.

Što se čapljinske košarke tiče, uz Peru Obradovića, koji je godinama u međunarodnim košarkaškim vodama, sad već protekle sezone uspješan je bio i Košarkaški klub Čapljina. Sezonu je završio na osmom mjestu s 29 bodova iz 20 utakmica, čime je glavni cilj – ostanak u ligi ispunjen!•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije