ODLUKA

Odgođene Olimpijske igre u Tokiju na godinu dana

Reuters/Pixsell
24.03.2020.
u 14:13

Ova je vijest nesumnjivo veliko olakšanje za brojne sportaše koji se u ovom trenutku nalaze u samoizolaciji i karanteni, te ne mogu trenirati na vrhunskoj razini

Olimpijske igre u Tokiju koje su se trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza ove godine odgođene su zbog pandemije koronavirusa za 2021. godinu.

Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik Međunarodnom olimpijskog odbora Thomas Bach dogovorili su se na hitnom sastanku o odgodi Igara.

O tome se trebalo odlučivati za nekoliko tjedana, ali je u utorak odlučeno da se Igre odgode za godinu dana. Tu odluku uskoro će potvrditi i Međunarodni olimpijski odbor.

U jeku krize s koronavirusom MOO je bio pod pritiscima različitih sportskih organizacija. Kanada  i Australija su već objavile da neće poslati svoje sportaše na Igre ako se budu održavale ovo ljeto. I većina američkih olimpijaca izjasnilla se za odgodu Olimpijskih igara u Tokiju zbog pandemije koronavirusa.

Ova je vijest nesumnjivo veliko olakšanje za brojne sportaše koji se u ovom trenutku nalaze u samoizolaciji i karanteni, te ne mogu trenirati na vrhunskoj razini. Naravno, i mnogi kvalifikacijski turniri su otkazani zbog koronavirusa. Japan je popustio pod pritiskom i zatražio od MOO-a jednogodišnju odgodu, te se u tome se slažu 'sto posto'.

Bude li tu odluku MOO i službeno prihvatio, to će biti prva odgoda Igara u modernoj eri u doba mira. Prije su samo dva svjetska rata u. 20. stoljeću uzrokovali odgodu, a onda i otkazivanje Igara.  Također, to je i velik udarac za grad Tokio kao i za cijeli Japan koji su se marljivo pripremali godinama da od 24. srpnja do 9. kolovoza budu domaćini najvećoj svjetskoj sportskoj manifestaciji nakon koje bi od 25. kolovoza do 6. rujna uslijedile Paraolimpijske igre.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?