KOMEMORACIJA MUJIĆU

'Odlazak ovog velikana bh. nogometa veliki gubitak za Mostar'

oproštaj
Foto: Stojan Lasić
1/4
22.02.2016.
u 14:13

Grad Mostar i Sportski savez Grada Mostara danas su u Gradskoj vijećnici Mostara upriličili komemorativni skup na kojem su se oprostili od legende bh. nogometa i mostarskog Veleža Muhameda Mujića, koji je u rodnom Mostaru 20. veljače 2016. godine preminuo u 84. godini, javlja Anadolu Agency(AA).

"Muhamed Mujić je jedna od najvećih vertikala ovoga grada, jer se u njemu sublimiralo sve ono što karakterizira istinske velikane. Izuzetna sportska i moralna ličnost. On je bio alfa i omega 'rođenih'", kazano je u više navrata tijekom komemorativnog skupa u Mostaru.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je naglasio kako je odlazak ovog velikana bh. nogometa veliki gubitak za Mostar, ali i širu regiju, jer je svojim djelima pisao povijesne stranice sporta kako za Mostar tako i za sportsku scenu svoje zemlje. Uz tužni ispraćaj velikog sportaša koji je po riječima mnogih ostavio veliku zadužbinu Mostaru osvrnulo se na njegov rad koji će bez sumnje biti upamćen među brojnim generacijama.

"Napustila nas je još jedna ljudska gromada Muhamed Mujić, koji je cijelim svojim bićem pripadao Mostaru i svojim grandioznim djelom pronosio mu slavu širom svijeta vjerujući da se samo na taj način može odužiti svome zavičaju i gradu iz kojega je ponikao", kazao je viši sportski menadžer Sportskog saveza grada Mostara Dženan Šuta.

Naglasio je kako je malo tko za života napravio tako veliku zadužbinu po kojoj će se dugo pamtiti kao što je Muhameda Mujića, koji je kako je naglasio u svakoj sredini bio uvažavan i cjenjen.

"Sav svoj imidž gradio je na terenu. Imponirala je njegova maksimalna posvećenost Veležu, ali i podrška svim ostalim sportskim aktivnostima za razvoj sporta u Mostaru i čitavoj regiji", naglasio je Šuta.

Muhamed Mujić, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i sudionik Olimpijskog turnira 1956. u Melburnu (srebrna medalja) i Svjetskog prvenstva 1962. u Čileu (četvrto mesto), blistavu karijeru započeo je 1948. u omladincima Veleža.

Za prvi tim debitirao je dvije godine kasnije kao 17-godišnjak. Od 1952., kada je Velež postao prvoligaš, odigrao je 212 prvenstvenih utakmica, a u sezoni 1955/56. bio je najbolji strijelac Prve lige Jugoslavije postigavši 21 gol (zajedno s Veselinovićem i Ognjanovom).

Debitirao je 29. travnja 1956. godine protiv Mađarske sa zabilježenim rezultatom (2:2) u Budimpešti, a od dresa sa državnim grbom oprostio se na Svjetskom prvenstvu u Čileu, 31. svibnja 1962. godine protiv SSSR-a (0:2) u Ariki, kada je teže ozlijedio jednog sovjetskog nogometaša i dobio zabranu nastupa za reprezentaciju Jugoslavije.

Posljednji ispraćaj Muhameda Mujića održat će se danas s početkom u 15:30 sati na gradskom groblju Sutina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije